0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Faládák reneszánsza

Manapság fokozott igény mutatkozik a megújuló nyersanyagokból készült csomagolásokra. A komposztálható műanyag és a megújuló forrásból készített műanyag között nem egyértelmű mindenki számára a különbség, annál tisztább azonban a kép a fa esetében.

Uwe Groll, a környezetbarát fa csomagolásokat gyártó Grow e.V. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Németországban a faanyagot csaknem teljes mértékben újrahasznosítják és a gyártáshoz szinte kizárólag tanúsított állami vagy magán-erdőgazdálkodásból származó nyárfát használnak.

Az országban mégis vonakodnak e nyersanyag alkalmazásától, holott Francia-, Spanyol- és Olaszországban a faládák valódi reneszánszáról beszélhetünk nemcsak az ökológiai, hanem a szokványos termékek területén is. Groll szerint a változtatásokra elsősorban a fogyasztóknak szánt csomagolások terén van szükség.

Az elmúlt években a fa kedvező tulajdonságait tudományosan is megerősítették. Meglepő módon a közelmúltban még azt is bebizonyították, hogy a halak csomagolása esetén higiéniai szempontból biztonságosabb, mint az EPS (polisztirol) doboz.

Amennyiben a gyümölcs- és zöldségágazatban kevésbé befolyásolnák a döntést logisztikai tényezők és a kérdést inkább a termelők szempontjából közelítenék meg, akkor bizonyos termények kiszerelésére lényegesen többször használnának farekeszt, a minőség és a megjelenés érdekében.

Groll az elmondottakat összegezve utalt a tavalyi düsseldorfi európai csomagolási fórumon elhangzott kijelentésre, amely szerint hamarosan kiderül, hogy színlelt vitát folytatunk-e, vagy épp csomagolási forradalom előtt állunk.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/www.freshplaza.com