Back to top

Fokozza a gyökeresedést és a fotoszintézist

A Biolchim Kft. termékkínálatának egyik zászlóshajójára, a Nov@ növénykondicionálóra építette megjelenését az AGROmashEXPO kiállításon is. A 75 százalék szerves anyagot, humin-, fulvo- és aminosavakat, valamint vitaminokat tartalmazó termék talajon keresztül, és lombtrágyaként adagolva is kifejti kedvező hatását, magyarázta Czikó Dénes.

A termékben lévő humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, mérséklik a talajuntságot, fokozzák a talajlakó baktériumok hasznos aktivitását, a tápanyagok felvehetőségét, így nagyobb gyökérzet alakul ki, ami elengedhetetlen a magas hozamokhoz. Az aminosavak pedig tompítják a stresszhatásokat, amit például egyes gyomirtó készítmények okoznak.

Fotó: Rimóczi Irén

Lombtrágyaként kijuttatva fokozhatjuk a fotoszintézist, a növények tovább zöldek maradnak, ami szintén feltétele, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a fajták genetikai adottságait. Őszi káposztarepce, napraforgó és kukorica kísérletekben 10 százalékos többlethozamot mértek a Nov@ hatására.

Szántóföldi kertészeti kultúrákban csöpögtető öntözőrendszeren keresztüli kijuttatással hektáronként 20 literes adagban ajánlják, korai időszakban, a palántázás után egy héttel. Homoktalajon azonban célszerű két alkalomra elosztani az adagot.

A termék előnye, hogy virágzásban, és a Biokontroll Hungária minősítése szerint biotermesztésben is kijuttatható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Nitrátválságtól a foszfátválságig?

Az EU nitrátokról szóló irányelvének célja a vízbe szivárgó nitrátok csökkentése a vízszennyezés megelőzése érdekében. Ez a széles körben elfogadott szabályozás segíti az olyan veszélyeztetett növényfajok védelmét, amelyek a talajban és a vízben található magas nitrát szint miatt károsodnának.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

Helyes egyensúly, jobb termés: sokoldalú fenntarthatósági célok a BASF-nél

Négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. Tavaly írták újra a cég mezőgazdasági stratégiáját, miután nemesítéssel és digitalizációval foglalkozó cégeket vásárolt meg a német nagyvállalat. Online sajtótájékoztatón a cég képviselői kiemelték: rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

Év végi teendők a kertben

A tevékeny hónapok elteltével eljött az ideje, hogy a hidegebb napokon begyújtsuk a kandallót, és a meleg szobában ülve összegezzük az idei kerti szezon tapasztalatait és tervezgessük a jövő évit. Mielőtt teljesen hátradőlnénk a karosszékben egy-egy nyáron eltett finomság társaságában, még gondoskodjunk a kerti ágyásaink téli felkészítéséről.

Autók ezrei kígyóztak Texasban, hogy élelmiszerhez jussanak

Emberek ezrei álltak sorban élelmiszerért Texas állam harmadik legnépesebb városában, Dallasban. Az egyik élelmiszerbank szervezői szerint a COVID-19 járvány miatt az eddigieknél sokkal több ember szorul segítségre.

Izoflavonok a vírusfertőzések ellen

Az Illinoisi egyetemen zajló kutatás szerint a napi rendszerességgel szójával táplált sertések feltehetően jobban védettek a vírusok ellen. A kutatók ezt a hatást a szójában természetes körülmények között megtalálható izoflavonoknak tulajdonítják.

Minőségi hibákat tárt fel a Szupermenta száraz macskaeledel tesztje

Ismét egy különleges termékkör, a száraz macskaeledelek vizsgálatát végezte el Szupermenta programjában a Nébih. A 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak. Minőségi kifogás miatt 17, jelölési hiányosság miatt 1 terméknél indult hatósági eljárás. Megnyugtató azonban, hogy biztonsági szempontból mindegyik száraz macskaeledel termék megfelelő volt.

Kizárólag laborhúst szolgálnak fel egy izraeli étteremben

Tel-Avivban megnyílt az első olyan étterem a világon, ahol laboratóriumban előállított csirkehúst szolgálnak fel. A vendégek étkezhetnek, és megnézhetik, hogyan készül a fő összetevő.

Ön használna szennyvízből és konyhai hulladékból nyert műtrágyát?

Ezt a kérdést teszi most fel a németországi gazdálkodóknak egy kutatócsoport, ugyanis már régebb óta foglalkoznak a téma megvalósíthatóságán, és most jutottak abba a szakaszba, hogy felmérjék, milyen lenne a termék fogadtatása.