Back to top

Fokozza a gyökeresedést és a fotoszintézist

A Biolchim Kft. termékkínálatának egyik zászlóshajójára, a Nov@ növénykondicionálóra építette megjelenését az AGROmashEXPO kiállításon is. A 75 százalék szerves anyagot, humin-, fulvo- és aminosavakat, valamint vitaminokat tartalmazó termék talajon keresztül, és lombtrágyaként adagolva is kifejti kedvező hatását, magyarázta Czikó Dénes.

A termékben lévő humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, mérséklik a talajuntságot, fokozzák a talajlakó baktériumok hasznos aktivitását, a tápanyagok felvehetőségét, így nagyobb gyökérzet alakul ki, ami elengedhetetlen a magas hozamokhoz. Az aminosavak pedig tompítják a stresszhatásokat, amit például egyes gyomirtó készítmények okoznak.

Fotó: Rimóczi Irén

Lombtrágyaként kijuttatva fokozhatjuk a fotoszintézist, a növények tovább zöldek maradnak, ami szintén feltétele, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a fajták genetikai adottságait. Őszi káposztarepce, napraforgó és kukorica kísérletekben 10 százalékos többlethozamot mértek a Nov@ hatására.

Szántóföldi kertészeti kultúrákban csöpögtető öntözőrendszeren keresztüli kijuttatással hektáronként 20 literes adagban ajánlják, korai időszakban, a palántázás után egy héttel. Homoktalajon azonban célszerű két alkalomra elosztani az adagot.

A termék előnye, hogy virágzásban, és a Biokontroll Hungária minősítése szerint biotermesztésben is kijuttatható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drága a gáz, drágulnak a nitrogénműtrágyák

Európai ammóniagyártó kapacitásának 40 százalékát leállítja átmenetileg a Yara, és más nagy gyártók is hasonlóan reagálnak az extrém magas gázárakra. Biztos, hogy ez meg fog érződni a műtrágyapiacon, olvasható az agrarheute.com friss cikkében.

Mit együnk lefekvés előtt, és melyik ételeket kerüljünk el?

Bizonyos ételek segíthetnek az elalvásban, ugyanakkor más ételek ébren is tarthatnak minket.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Miért tapasztalhatunk mellékhatásokat, ha felhagyunk a cukorfogyasztással?

A cukorfogyasztás 2008 óta folyamatosan csökken, aminek számos oka lehet, többek között az ízlés és az életmód változása, valamint az elmúlt évtizedben az alacsony szénhidráttartalmú diéták térnyerése, például a keto-diéta népszerűségének növekedése. A túlzott cukorfogyasztás egészségünkre gyakorolt negatív hatása szintén a csökkenés hátterében állhat.

Így ösztönözzük a gyerekeket az egészséges táplálkozásra

Az új tanév nemcsak a gyerekek számára jelent új napi rutint, hanem a felnőttek számára is változásokat hoz, lehetőséget ad a berögzült szokások újragondolására és egy egészségesebb táplálkozás és életmód kialakítására.

Segíthetjük az alkalmazkodást

A növényeknek is kihívást jelentenek a szélsőséges időjárási jelenségek, főleg azok kiszámíthatatlansága okoz gondot. Ilyesmire egyik élő szervezet sem tud rendesen felkészülni, és mindegyik számára megterhelő. A kisebb mértékű stresszhelyzeteket jól kezelik a növények, de van, amikor már segítségre van szükségük.

Igazi családi kutya – nyugodt erő

Egyes források szerint a berni pásztor őse kétezer éve, római katonák társaságában érkezett a mai Svájc területére, és az ott élő juhászkutyákkal keveredve alakult ki a ma ismert fajta. Nagy méretű, ezért az átlagosnál rövidebb élettartamú, izmos és erős állat, akit végtelen nyugalma és határtalan emberszeretete miatt igazi családi kutyának tartanak.

Mégsem hizlalnak a gyorsan oldódó szénhidrátok?

Egy új kutatás szerint a finomított cukortól nem kell annyira rettegni.

Mit együnk spenótválság idején?

A spenót kissé kényes növény, meglehetősen magas igényekkel, arról nem is beszélve, hogy utálja a kánikulát, ezért inkább gyorsan gondoskodik az utódlás kérdéséről, majd levonul a porondról. De akkor mi lesz velünk azután? Sok növény alkalmas spenót helyettesítésére, olyanok is, melyekről nem is gondolnánk...

Mediterrán finomság jótékony hatásai, ami egy kis odafigyeléssel itthon is termeszthető

Ma a tudósok a közönséges fügét, a Ficus carica-t, valamivel kevesebbnek tartják, mint az őseink, azonban ha valami finomra vágyik, ami nem utolsó sorban egészséges is, akkor a füge tökéletes választásnak bizonyul.