Back to top

Fokozza a gyökeresedést és a fotoszintézist

A Biolchim Kft. termékkínálatának egyik zászlóshajójára, a Nov@ növénykondicionálóra építette megjelenését az AGROmashEXPO kiállításon is. A 75 százalék szerves anyagot, humin-, fulvo- és aminosavakat, valamint vitaminokat tartalmazó termék talajon keresztül, és lombtrágyaként adagolva is kifejti kedvező hatását, magyarázta Czikó Dénes.

A termékben lévő humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, mérséklik a talajuntságot, fokozzák a talajlakó baktériumok hasznos aktivitását, a tápanyagok felvehetőségét, így nagyobb gyökérzet alakul ki, ami elengedhetetlen a magas hozamokhoz. Az aminosavak pedig tompítják a stresszhatásokat, amit például egyes gyomirtó készítmények okoznak.

Fotó: Rimóczi Irén

Lombtrágyaként kijuttatva fokozhatjuk a fotoszintézist, a növények tovább zöldek maradnak, ami szintén feltétele, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a fajták genetikai adottságait. Őszi káposztarepce, napraforgó és kukorica kísérletekben 10 százalékos többlethozamot mértek a Nov@ hatására.

Szántóföldi kertészeti kultúrákban csöpögtető öntözőrendszeren keresztüli kijuttatással hektáronként 20 literes adagban ajánlják, korai időszakban, a palántázás után egy héttel. Homoktalajon azonban célszerű két alkalomra elosztani az adagot.

A termék előnye, hogy virágzásban, és a Biokontroll Hungária minősítése szerint biotermesztésben is kijuttatható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hét egyszerű lépés a tudatos étkezés felé

Változtassuk meg életmódunkat anélkül, hogy ténylegesen diétáznánk. Lehet, hogy nehéz elhinni, de már pár apró változtatással tehetünk az egészségünkért és elindulhatunk a tudatos táplálkozás felé vezető úton.

Cseresznye, fűszerek és drónok a Macfrut 2022 kiállításon

Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a zöldség-gyümölcs ágazat szereplőit a Macfrut kiállítás Riminiben, 2022. május 4-6-án. Kiemelten foglalkoznak a cseresznyével, Afrika termékeivel, a fűszerekkel és gyógynövényekkel és az okos technológiákkal.

Tervezzük meg télen, mit vessünk tavasszal

Az év első hónapjában kevés tennivaló akad a szabad ég alatt. Ez az időszak azonban kiválóan alkalmas arra, hogy megtervezzük konyhakertünk jövő évi arculatát. A hosszú téli estéken kitalálhatjuk, mely zöldségfajokból milyen fajtákat válasszunk, és veteményezzünk tavasszal.

10 nélkülözhetetlen, magas K-vitamin tartalmú élelmiszer

Hacsak nem vagyunk mélyen elmerülve a táplálkozás világában, valószínűleg kevésbé ismerjük a K-vitamint, mint a C-, az A- vagy a B-vitamin-komplexet. A K-vitamin alapvető szerepet játszik a szervezet működésében, főként a véralvadásban, a csontanyagcserében, valamint a szív és az erek működésében, hiánya például vérzési zavarokat, csontritkulást és szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat.

Megduplázzák a talajtakaró növények vetésterületét az Egyesült Államokban

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium idén indított programjának célja, hogy 2030-ra több, mint 12 millió hektáron vessenek a gazdák talajvédő, talajjavító takarónövényeket a klímaváltozás elleni harc jegyében.

Készüljünk a palántanevelésre!

A növények életének kritikus szakasza a palántakor, amikor eldől, mennyire lesz erős a felnövekvő egyed. Nem szabad túl korán vetni a zöldségféléket, a kiültetés idejétől visszafelé számolva egy hónappal kezdhetjük a palántanevelést. A fejlődő növénykéknek egyformán kell fényhez, meleghez, vízhez és tápanyagokhoz jutni a harmonikus fejlődéshez, és ezt a legnehezebb betartani a szobai palántaneveléskor.

A szőlő növeli a bélbiom sokféleségét és csökkenti a koleszterinszintet

A Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi Iskolájának kutatócsoportja bizonyítékokat talált arra, hogy a szőlő fogyasztása növelheti a bélflóra sokféleségét és csökkentheti a vér koleszterinszintjét. A Nutrients című folyóiratban megjelent cikkükben a csoport olyan kísérleteket ír le, amelyek során négy héten keresztül szőlőporral etették az önkénteseket.

Titkos fehérjeforrás, amit a kardiológusok ajánlanak

A tejet az erős csontokhoz, a csirkemellet az erős izmokhoz, a zöldséget pedig az erős emésztőrendszerhez társíthatjuk. De milyen élelmiszerek tesznek jót a szív egészségének? A szív egészsége létfontosságú az általános egészség szempontjából. A szívbarát életmód (beleérve az étrendet is) segíthet csökkenteni a súlyos és néha halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ezeket az ételeket fogyasszuk 2022-ben

Ahogy elfogy az utolsó bejgliszelet is és a karácsonyfán sem találni már több szaloncukrot, mindenkiben felmerül: ideje ledolgozni az ünnepi gasztrobűnözés nyomait. Nem kell feltétlenül diétában gondolkodni, csak figyeljünk jobban arra, hogy mit eszünk. Íme, tehát tíz étel, amit idén is érdemes fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében.

Közös kampány

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a világ lakosságának több mint negyede nem mozog eleget, és az európaiak mindössze 14,3%-a fogyaszt naponta öt vagy több adag gyümölcsöt vagy zöldséget. Ennek megváltoztatása az egyik legnagyobb egészségügyi kihívás Európában. Ezért indult a CuTE Healthy – Egészséges Európa gyümölcsökkel és zöldségekkel kampány.