Back to top

Brexit: bizakodó kormány, szkeptikus gazdák

A brit kormány az országnak az Európai Unióból történő kiválása után meg kíván válni a közös agrárpolitika keretében kialakított bürokráciától és nagyobb pénzügyi támogatással tervezi elismerni többek között a gazdák környezetbarát kezdeményezéseit. Vannak persze bírálatok és kétségek is, elsősorban az élelmiszer-biztonsággal és a kereskedelemmel kapcsolatban.

A brit kormány a mezőgazdasági törvénykönyv brexit utáni, január közepén nyilvánosságra hozott tervezetében radikális változtatásokat jelentett be a közvetlen kifizetéseknek a közös agrárpolitikában szabályozott rendszeréhez képest. A terület alapú kifizetések helyett a brit törvényhozás az új rendszerben azt írná elő, hogy „a gazdáknak a közös forrásokból a létrehozott közös javak biztosításáért kell támogatásban részesülniük“. E javak közé tartozik – többek között – a levegő és a víz minősége, a magasabb állatvédelmi szabványok, a vidéki térség teljesítményeihez való jobb hozzáférés biztosítása, valamint az árvízveszély csökkentését szolgáló intézkedések.

Ezzel az Egyesült Királyság „egy lépéssel közelebb kerül egy olyan jövőhöz, melyben a gazdákat azért támogatják, hogy azok minél innovatívabban gazdálkodjanak és védjék a környezetet“, idézi az Euractiv című online folyóirat a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési minisztérium (DEFRA) nyilatkozatát. Az új kezdeményezésekkel új impulzusokat fognak adni a sok évig az EU által diktált, „alacsony hatékonyságú és túlzottan bürokratikus politika“ után. Theresa Villiers környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a kormány biztosítani fogja a szabványok és élelmiszerbiztonsági előírások megtartását, sőt javítását.

A törvénytervezet előírja, hogy a parlamentnek rendszeresen ellenőriznie kell az ország élelmiszerbiztonsági helyzetét, az EU-ból való távozás nyomán keletkezett zavarok minimalizálása érdekében.

Ez különösen fontos abban az időszakban, amikor a kilépést követően megkezdődnek majd az új kereskedelmi megállapodásról folyó tárgyalások.

Az Euractiv tudósítója szerint a miniszter asszony elégedettségének hangot adva úgy fogalmazott, hogy a törvénytervezet „át fogja alakítani a brit mezőgazdaságot, egyensúlyt teremt az élelmiszer-termelés a környezetvédelem között, biztosabb jövőt biztosítva mind a mezőgazdaságnak, mind az érintett településekneknek. „Meg fogunk szabadulni az EU bürokratikus agrárpolitikájától és egy olyan igazságosabb rendszer felé fordulunk, amely megjutalmazza a közös javak előállításáért dolgozó gazdákat, a környezetért folytatott munkájukat és az élelmiszertermelés innovatívvá, korszerűvé tételét szolgáló aktivitásukat“, mondta Theresa Villiers. A brexit kapcsán felvetődik majd a kérdés, hogy az EU-ból történő távozás után hogyan alakuljon a génmódosított organizmusok használata.

Egyesek bírálják, hogy a kormány nem rögzítette törvényben, hogy az Egyesült Államokkal a brexit után folytatandó kereskedelmi megállapodásban nem enyhíthetik a brit élelmiszer-szabványokat, mint ahogy azt is hiányolják, hogy a törvénytervezetben nem adtak biztosítékokat a gazdáknak arra vonatkozóan, hogy a jövőbeni kereskedelmi megállapodásokban megtiltják azon élelmiszerek bevitelét, melyeket nem az eddig az Európai Unióban (és ennek megfelelően az Egyesült Királyságban) érvényes egészségügyi, állatvédelmi és minőségi szabványok alapján állítottak elő.

Minette Batters, a brit nemzeti farmerszövetség (NFU) elnöke egy, a szövetség honlapján nyilvánosságra hozott nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy

„ez a törvénytervezet több mint 70 éve a brit gazdák legfontosabb jogi előírásait tartalmazza“.

A gazdák mindazonáltal olyan törvénytervezetet szeretnének látni, amely alátámasztja azt a kormány által adott garanciát, miszerint nem engedik olyan élelmiszerek bevitelét, melyeket az Egyesült Királyságban illegálisnak számító szabványok szerint állítottak hozzá. Emellett – mint Batters fogalmazott – az EU-hoz, azaz az Egyesült Királyság agrártermékei legnagyobb piacához fűződő jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok tisztázatlansága miatt, a brit kormánynak biztosítania kell, hogy a gazdák kielégítő támogatást kapjanak. A brit mezőgazdaság csak egy ilyen pénzügyi támogatással lesz képes arra, hogy „minden jövőbeni gazdasági vihart kibírjon“, figyelmeztetett a brit nemzeti farmerszövetség elnöke.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Hatalmas dicsőségről mondott le a horgász

Az Ír-tengeren szállt hajóba egy horgász, nem sejtve, hogy aznap akkora halat akaszt, amekkorát még egy sporttársának sem sikerült az Egyesült-Királysághoz tartozó vizeken. Azonban nemcsak a fogás volt példaértékű, hanem a horgász hozzáállása is.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.