0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mit fognak enni a britek?

A brit kilépéssel egyelőre nem változik meg semmi, hiszen kezdetét veszi az átmeneti időszak. Ez elvileg december 31-ig tart, utána viszont kérdéses, hogy hogyan zajlik majd a szigetország ellátása.

Bár az Egyesült Királyság pénteken kilépett az Európai Unióból, február elsejével egy átmeneti időszak veszi kezdetét, vagyis érzékelhetően egyelőre nem változik sok minden. Az átmenet elvileg december 31-ig tart, tehát 11 hónap lenne arra, hogy a britek szabadkereskedelmi megállapodást kössenek az EU-val, amely szakértők szerint nem lehetséges. Ezért, bár a brit politika elutasítja a hosszabbítást, elképzelhető, hogy halasztják az átmeneti időszak végét.

Akár eljön 2021 január elsejével ez a nap, akár nem, ma még kérdéses, hogy az Egyesült Királyság hogyan biztosítja a saját élelmiszerellátását.

Éhezésre és drámai helyzetre nem számít senki, de kellemetlenségek, ideiglenes áruhiány és piaci zavarok előfordulhatnak.

Az Egyesült Királyság néhány alapélelmiszer megtermelésében kifejezetten jó, de az meglehetősen egyoldalú és unalmas étrendet tenne lehetővé. Bár a brit szigeteken a tejtermelés és feldolgozás is magas szintű és meglehetősen nagyléptékű, emellett pedig a marha- és birkahús előállításában, valamint részben sertéstartásban is jók, a sor hamarosan véget is ér. Néhány hidegtűrő zöldségféle, mint a spárga és a borsó, valamint az árpa és egyes gabonafélék után már jószerével csak a tengeri hal marad, amit saját hatáskörben elégséges mennyiségben meg tudnak termelni.

A hagyományos brit étrend persze már csak kis részét teszi ki a szigetország lakói által a mindennapokban fogyasztott élelmiszereknek.

A britek az elmúlt évtizedekben lelkes vásárlói lettek az olasz tésztának, a francia sajtoknak és bornak, a hatékonyan feldolgozott német termékeknek, és a népszerű mediterrán fogásoknak, és mindenekelőtt minden mennyiségben vették az európai zöldséget és gyümölcsöt, amelyből hatalmas mennyiség hajózott a brit partok felé minden nap.

Az európai élelmiszerre vevő britek igényeire még Magyarország is választ tudott adni:

a 9 milliárd eurót meghaladó hazai agrár- illetve élelmiszerkivitelből mintegy 400 millió eurót tesz ki a Magyarországról az Egyesült Királyságba irányuló agrár- és élelmiszertermék – export.

Hazánkból főleg ilyen-olyan fokon feldolgozott baromfi- és egyéb hústermékeket, bort és más italokat szállítanak az érintett cégek az Egyesült Királyságba.

Mindezt, vagyis az EU-ból az Egyesült Királyság felé irányuló exportot most nagy bizonytalanság övezi, jóllehet az átmeneti időszak lejárta után lesz igazi kérdés a hogyan tovább. Ez akkor az uniós – köztük a magyar – termelőknek piacvesztést, a briteknek pedig egyelőre előre nem látható piaci zavarokat jelent majd – a mostani állás szerint 2021 januárjától.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu