0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Diétára fogott kuvik: sérültnek tűnt, pedig „csak” túlsúlyos volt

Egy árokból mentettek ki egy baglyot, ugyanis sérültnek hitték, a madárnak azonban „csupán” túl nagy volt a súlya ahhoz, hogy hatékonyan repülni tudjon.

A BBC News cikke szerint a Suffolk Owl Sanctuary madármentő központ elmondta, hogy az „elázott” madarat egy földtulajdonos vitte be. Amikor a kuvikot (Athene noctua) megvizsgálták, azt találták, hogy „csupán meglehetősen el van hízva”, és emiatt nem képes a tényleges, hatékony repülésre.

A baglyot „szigorú diétára” fogták, hogy 245 grammról egy „természetes súlyra” csökkenjen a tömege, illetve hogy visszakerülhessen a vadonba.

A madármentő központ szerint, amikor megmérték a madarat, azt tapasztalták, hogy körülbelül az egyharmadával nagyobb a súlya, mint amire számítanának egy nagy, egészséges, nőstény kuviknál. A szakértők úgy vélik, hogy a vadon élő madarak esetében rendkívül szokatlan, hogy természetes módon kerülnek ilyen „kondícióba”.

Rufus Samkin, vezető solymász szerint „ahol a madarat megtalálták, az egy rendkívül termékeny földterület, enyhe a tél, és sok élelem van a környéken – pockok, egerek.”

Hozzátette:

a bagoly 20-30 grammot vesztett a súlyából néhány hét alatt, miközben a személyzetük figyelemmel kísérte a táplálékbevitelét.

„Talán ismét látni fogjuk, reméljük, hogy nem” – mondta Samkin. „Remélhetőleg megtanulta megőrizni a súlyát, és így képes lesz elmenekülni a ragadozóktól”.

Forrás: BBC News