Back to top

Növénytermesztésbe kezdtek - nem kis galiba lett belőle

Örvendetes tény: sokan vannak, akik a városokban élve is fontosnak tartják, hogy legyen a közvetlen környezetükben zöldterület. Így lehettek ezzel cikkünk szereplői is, akik növénytermesztésre adták fejüket, ám buzgalmuknak a rendőrség vetett véget.

Egy Junk Hunters nevű londoni hulladékgyűjtő és takarító cég a napokban arról számolt be, hogy kaptak egy telefonhívást, miszerint ráncba kellene szedni egy hat hálószobás házat, ám nem sokkal később kiderült, ezúttal nem kiselejtezett akkumulátorokkal vagy szőnyegbe ragadt csokidarabkákkal kell megküzdeni. A tulajdonos elmesélte, fél évvel ezelőtt egy ingatlanügynökön keresztül bérbe adta az ingatlant, méghozzá két rokonszenves hongkongi úrnak.

A boldogság teljes volt: a bérleti díj minden hónapban időre megérkezett a számlájára, s a bérlők is meg voltak elégedve a házzal. Az idillnek végül egy telefonhívás vetett véget: a vonal túlsó végén egy rendőr volt, aki – mi sem természetesebb ennél – közölte,

A kép illusztráció
a bérbe adott ingatlannál razziát tartottak, melynek során egy marihuána-ültetvényt fedeztek fel. A rend őrei felszámolták a „farmot”, majd visszaszolgáltatták a házat a tulajdonosnak, akinek saját pénzén kellett gondoskodnia a károk helyrehozataláról.

A cégnek egy év alatt ez már a harmadik ilyen jellegű feladata volt, éppen ezért arra buzdítják a tulajdonosokat, legyenek nagyon óvatosak, ha ingatlanjuk bérbeadására adják a fejüket. Ennél az esetnél két kamionos csapattal együttműködve szállították el a hulladékokat, illetve takarították ki a házat, különös tekintettel a tetőtérre, ahol az ültetvény kapott helyet. Mint mondták, hatalmas mennyiségű földet, rengeteg edényt és dobozt, illetve a különböző berendezések – köztük ventilátorok és motorok – darabjait kellett összegyűjteniük. Körülbelül tíz órába telt, míg négy emberük kipucolta az ingatlant, mely most a következő bérlőjére vár.

Forrás: 
thenegotiator.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

Közösségformáló alkotóház

Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház – ahol élmény a tanulás! Ez a szlogenje az alsópáhoki alkotóháznak, amit egy önkormányzati fejlesztés keretében a közösség erősítésére és az egész életen át tartó tanulás iránti igények kielégítésére hozott létre a település.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

A növénytermesztésben várhatóan idén is a jég okozza majd a legtöbb mezőgazdasági kárt

Az egyre gyakrabban előforduló, és egyre szélsőségesebbé váló időjárási jelenségek a tavalyi évben is komoly hatással voltak a mezőgazdasági tevékenységre, idén pedig már az év elején nagy károkat okozott a Ciara viharciklon a mezőgazdasági épületekben, vagyontárgyakban. Az egyik legnagyobb mezőgazdasági biztosító adatai szerint a legjellemzőbb kár 2019-ben a jégeső volt.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.