Back to top

Inkább megmentenék a hódokat

A gazdáknak a hódokkal is meggyűlt a bajuk Lengyelországban, ezért engedélyezik a gyérítésüket. A zöld szervezetek más megoldást javasolnak.

A lengyel zöldszervezetek a napokban kérték a Környezetvédelmi Főigazgatóság vezetőjét, hogy helyezze hatályon kívül a mazóviai regionális igazgatóság döntését,

amely szerint 1500 hódot lőhetnek ki a következő három évben a vajdaságban, és fontolja meg a hasonló rendeletek törlését az ország egész területén.

"Egyáltalán nem akarjuk, hogy a hódokat elpusztítsák, inkább jó megoldást szeretnénk kidolgozni a regionális környezetvédelmi igazgatóságok számára, hogy minimalizálni lehessen azokat a károkat, amelyeket a hódok okoznak a mezőgazdasági termelőknek."- mondta Urszula Zielinska, a zöldek képviselője. Azzal érvelt, hogy a hódok rendkívül értékesek környezetvédelmi szempontból, és költségek nélkül segítik a természet egyensúlyának a fenntartását. Például, ha fákat döntenek, azok felduzzasztják a vizet a földeken, kis ártereket hoznak létre, amelyek számos területen orvosolhatják az aszály okozta nehézségeket.  

A zöldek elismerik, hogy a hódok időnként károkat okoznak a gazdáknak, de ez nem jelenti azt, hogy ki is kell irtani őket. Úgy vélik, hogy a kilövés helyett megfelelő védelmi intézkedéseket is tehetnek, például fémhálókat telepíthetnek a fák köré, hogy az állatok a rágásukkal ne tehessenek kárt bennük.

Az érvek nem hatották meg a hatóságokat, és nem vonták vissza a vadászattal kapcsolatos döntését, mert azt akarja, hogy a gazdák  érezzék, védelmet kapnak az állam részéről a hódok károkozásával szemben. Ugyanakkor engedélyt adtak  bizonyos módszerek tesztelésére, amellyel esetleg kivédhetők lesznek a hódkárok. A zöldek szerint körülbelül 127 000 hód van az egész országban, és a jelenlegi vadászati terv az állomány kb. 10 %-át veszélyezteti.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Király Attila: A természet búcsúja

Király Attila matematika szakos középiskolai tanár Baján. A fotózás számára örök szenvedély, amely talán élete végéig elkíséri. Szüleitől már általános iskolás korában kapott fényképezőgépet, azonban a fotózás akkoriban a sok-sok rontott kép mellett még viszonylag költséges hobbinak számított, ezért letett róla.

Kimagasló eredménnyel zárt a Zala megyei vadászágazat, az idei kilátások azonban romlottak

A Zala megyei vadgazdálkodók az elmúlt évtized legmagasabb eredményét érték el, mintegy 429 millió forint nyereséggel zárták a 2019/2020-as vadászati évet február végén, az idei kilátásokat azonban rontja, hogy a koronavírus-járvány nyomán elmaradnak a külföldi vadászok.

Talajdúsító papírhulladékból

A talaj szerkezetének javítására irányuló kutatásokat végez a lengyelországi Opole Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég: papírgyárakban keletkező hulladékokból terveznek talajdúsító keveréket készíteni.

Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz tisztítását, újrafelhasználását a mezőgazdasági öntözésben, csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát - közölte az uniós tanács kedden.

Turbógyors akácfajta - akár kétszeres növedéket is produkál

Az árbocakácnál gyorsabban növő Turbo Obelisk fajtákkal, melyeket harminc évvel ezelőtt Kapusi Imre kezdett el nemesíteni, most értünk el oda, hogy kijelenthetjük, ezek a fajták akár kétszeres növedéket is produkálnak feleannyi idő alatt.

Online térképpel segítik a medvehagyma „vadászokat”

Lassan ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma. Az ország legismertebb termőterületén, a Mecsekben előszeretettel szüretelik az erdőben járók.

„Dunakeszi legyen zöld és környezettudatos város"

Budapest vonzáskörzetének egyik legdinamikusabban fejlődő települése Dunakeszi, ahol az elmúlt évtizedben 35 ezerről 50 ezerre nőtt a lakosság száma. Főkertészi pozícióra tavaly írt ki pályázatot az önkormányzat, arra jelentkezett Tóth Eszter tájépítész, minősített favizsgáló. A balatonalmádi szakmai napokon beszélt munkájáról.

Medveepe-kereskedelem dobhat mentőövet a koronavírus ellen?

A kínai Nemzet Egészségügyi Bizottság által publikált listában számos nyugati és hagyományos kínai orvoslási gyógymódot is közzétettek, melyek enyhíthetik, esetleg meggyógyíthatják a koronavírussal fertőzött betegeket. A Tan Re Qing (TRQ) névre hallgató, injekciós formában alkalmazható kínai gyógykezelési eljárás többféle állati szervet is tartalmaz.

A karantén hatása: az állatok kezdik "meghódítani" a világ városait 

A világ számos országában arra kérik az embereket, ne hagyják el otthonukat, ezzel is próbálják megakadályozni a koronavírus terjedését. Sokkal kevesebb ember van az utcákon, és közben egyre több állat merészkedik elő.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…