Back to top

Megújult a ceglédi gyümölcskutató állomás

Megújult a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet ceglédi állomása. Több mint 250 millió forintból minden épületen kicserélték a nyílászárókat, a B és H épületen szigetelték a födémeket és a homlokzatokat. Régóta esedékes volt a felújítás, ami jobb munkakörülményeket eredményezett.

Több mint két éve nyert a NAIK 650 millió forintot KEHOP pályázat keretében, amit a ceglédi állomás, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, valamint a Halászati Kutatóintézet energetikai korszerűsítésére szántak. Elsőként a ceglédi beruházás valósult meg.

Lakatos Tamás, Gyuricza Csaba és Nádosy Ferenc adták át a megújult ceglédi épületeket
Fotó: Horváth Csilla

Átadásán Gyuricza Csaba főigazgató elmondta, hogy a beruházás révén nemcsak a kollégák érzik jobban magukat, hanem csökkenni fog az állomás fenntartási költsége.

Az idén ünnepli 70 éves születésnapját a gyümölcstermesztési kutatóintézet, ahonnan a legfontosabb hazai kutatási eredmények származnak. Cegléden a kajszi és a szilva fajtakutatás, nemesítés eredményei vitték hírét az intézménynek.

Nagyon fontos, hogy megvalósult ez a beruházás, de sok más fejlesztésen van túl az állomás, tette hozzá Lakatos Tamás, a kutatóintézet igazgatója. 2016-ban épült meg az új üvegház, ami a mikroszaporításból kikerült növények akklimatizálását szolgálja. Sikerült fejleszteni az ültetvények öntözését és rendbe tették a hűtőház előtti területet. Nádosy Ferenc állomásvezető szerint ilyen nagy volumenű beruházásra csak nagy intézményen belül van lehetőség, és reményét fejezte ki, hogy nem áll meg a fejlesztés.

Az épület átadását követően kajsziból és szilvából készült befőttek, lekvárok és gyümölcslé bírálatára került sor. Ez az esemény az állomás gyűjteményében lévő fajták értékeléséhez tartozik, hiszen mind a szilva, mind a kajszi legnagyobbrészt feldolgozva kerül a fogyasztók elé.

Szilvakészítmények a bírálaton
Fotó: Horváth Csilla

A saját feldolgozású ivólevet kajszinál 13 Brix cukorfokra állítják be, szilvából pedig 15 Brix és 3-as pH az alap, hogy ne az eltérő cukor- vagy savtartalom adja a különbséget a fajták között. Színben, ízben és illatban így is különbséget lehet tenni, ezen a bírálaton a román Sirena fajta ízlett a legjobban a résztvevőknek, de érzékelhetően két részre oszlott a csapat: volt, aki az édes, mások a savasabb ivólevet kedvelték. A szilvafajták közül magasan a legtöbb ponttal egy svájci fajta, a Zimmer Früzhwetche végzett az élen.

Lekvárként kajsziból a ceglédi honosításból származó Roxana, szilvából pedig a román Centenar bizonyult a legjobbnak.

A szilvalekvár hagyományos módon, cukor nélkül készül, 55 refrakciószázalékos sűrűségűre főzik. Érdekességként becsempésztek a bírálati sorba egy kökényt is, de az nem ízlett a bírálóknak. Pedig szilvaméretű gyümölcse és sárga húsa miatt maga a gyümölcs figyelmet érdemelne.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

Ösztönző támogatások, mintaprogramok

Három igen nagy és fontos feladat: az ország fával borított területének a növelése, az öntözés­fejlesztés, valamint az osztatlan közös tulajdonforma felszámolása egyaránt az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársághoz tartozik az Agrárminisztériumon belül, és mind a három területen komoly előrelépés várható a közeljövőben.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Változnak az uniós támogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban, és azt már most biztosra vehetik a termelők, hogy csak akkor juthatnak majd területalapú támogatáshoz, ha eleget tesznek a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

Rekord részvétel a bio-vásáron

Február 12-15. között rendezik meg minden korábbit meghaladó kiállítói érdeklődés mellett Nürnbergben a bio-élelmiszerek idei BioFach és a természetes kozmetikumok Vivaness szakkiállítását. A rendezvényt dr. Jane Goodall, neves brit magatartáskutató és környezetvédelmi aktivista nyitotta meg.

Téli tanfolyam zárásaként metszésbemutató

Hatalmas érdeklődés kísérte a metszésbemutatót, amelyet a vidék újdonsült gyümölcskertészeinek szerveztek a téli tanfolyam zárásaként a Pro Agricultura Carpatika és a facsemetéket előállító Holland Plant Ukrajna szakemberei.

Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa

Sokszínűbb gondolkodásmódra, friss ötletekre van szükség, hogy a globális problémákkal kezdeni tudjunk valamit, vagyis nemcsak nőkből van többre szükség, de általában véve színesebb és összetettebb közösség kell a döntéshozatali szintre. Másodszor rendezték meg a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nők világtalálkozóját, ebből az alkalomból nyilatkozott így a téma egyik elkötelezettje.

Új cukorhelyettesítő: kalóriamentes, környezetbarát és élelmiszerhulladékból készül

Egy holland cég, a Fooditive az alma és a körte nem felhasznált maradványaiból, valamint a szupermarketek számára nem megfelelő darabokból kémiai anyagtól mentes édesítőszert készít.

A folyamatos fejlesztés és az együttműködés alapvető a gazdálkodásban

A világ mezőgazdasága intenzíven fejlődik, egyre modernebb technológiát alkalmazva egyre koncentráltabb, egyre nagyobb méretű gazdaságok alakulnak. A magyar gazdálkodóknak ebben a versenyhelyzetben kell helytállniuk. Eredményesebb, jövedelmezőbb termelésüket az Agrárminisztérium a gazdálkodási környezet változásaival is segíteni kívánja – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárközösség-NAIK Roadshow 2020 utolsó, Hódmezővásárhelyen tartott állomásán.