Back to top

Megújult a ceglédi gyümölcskutató állomás

Megújult a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet ceglédi állomása. Több mint 250 millió forintból minden épületen kicserélték a nyílászárókat, a B és H épületen szigetelték a födémeket és a homlokzatokat. Régóta esedékes volt a felújítás, ami jobb munkakörülményeket eredményezett.

Több mint két éve nyert a NAIK 650 millió forintot KEHOP pályázat keretében, amit a ceglédi állomás, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, valamint a Halászati Kutatóintézet energetikai korszerűsítésére szántak. Elsőként a ceglédi beruházás valósult meg.

Lakatos Tamás, Gyuricza Csaba és Nádosy Ferenc adták át a megújult ceglédi épületeket
Fotó: Horváth Csilla

Átadásán Gyuricza Csaba főigazgató elmondta, hogy a beruházás révén nemcsak a kollégák érzik jobban magukat, hanem csökkenni fog az állomás fenntartási költsége.

Az idén ünnepli 70 éves születésnapját a gyümölcstermesztési kutatóintézet, ahonnan a legfontosabb hazai kutatási eredmények származnak. Cegléden a kajszi és a szilva fajtakutatás, nemesítés eredményei vitték hírét az intézménynek.

Nagyon fontos, hogy megvalósult ez a beruházás, de sok más fejlesztésen van túl az állomás, tette hozzá Lakatos Tamás, a kutatóintézet igazgatója. 2016-ban épült meg az új üvegház, ami a mikroszaporításból kikerült növények akklimatizálását szolgálja. Sikerült fejleszteni az ültetvények öntözését és rendbe tették a hűtőház előtti területet. Nádosy Ferenc állomásvezető szerint ilyen nagy volumenű beruházásra csak nagy intézményen belül van lehetőség, és reményét fejezte ki, hogy nem áll meg a fejlesztés.

Az épület átadását követően kajsziból és szilvából készült befőttek, lekvárok és gyümölcslé bírálatára került sor. Ez az esemény az állomás gyűjteményében lévő fajták értékeléséhez tartozik, hiszen mind a szilva, mind a kajszi legnagyobbrészt feldolgozva kerül a fogyasztók elé.

Szilvakészítmények a bírálaton
Fotó: Horváth Csilla

A saját feldolgozású ivólevet kajszinál 13 Brix cukorfokra állítják be, szilvából pedig 15 Brix és 3-as pH az alap, hogy ne az eltérő cukor- vagy savtartalom adja a különbséget a fajták között. Színben, ízben és illatban így is különbséget lehet tenni, ezen a bírálaton a román Sirena fajta ízlett a legjobban a résztvevőknek, de érzékelhetően két részre oszlott a csapat: volt, aki az édes, mások a savasabb ivólevet kedvelték. A szilvafajták közül magasan a legtöbb ponttal egy svájci fajta, a Zimmer Früzhwetche végzett az élen.

Lekvárként kajsziból a ceglédi honosításból származó Roxana, szilvából pedig a román Centenar bizonyult a legjobbnak.

A szilvalekvár hagyományos módon, cukor nélkül készül, 55 refrakciószázalékos sűrűségűre főzik. Érdekességként becsempésztek a bírálati sorba egy kökényt is, de az nem ízlett a bírálóknak. Pedig szilvaméretű gyümölcse és sárga húsa miatt maga a gyümölcs figyelmet érdemelne.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Éledezik a kínai almapiac a koronavírus-járvány után

A koronavírus-fertőzés következtében 30 százalékkal apadt a kínai almaforgalom az utóbbi két hónapban. A piaci árak pedig annak ellenére csökkennek, hogy a nagy almatermesztő körzetben, Sanhsziban már emelkednek a termelői árak.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban – a Tagság visszajelzései alapján – többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával, valamint az Operatív Törzs agrárügyekért felelős vezetőségével.

Együtt élő növények

A természet sokszínű. A növények és az állatok együttélésének mintájára miért ne lehetne ugyanilyen sokszínű a kertünk is? A dísznövényeknek, zöldség- és gyümölcsféléknek egyaránt lehet benne helyük, de nem elkülönítve, díszkertben, veteményes- és gyümölcsöskertben, hanem együtt, egy ágyásban, hogy közösen örvendeztessenek meg bennünket színekkel, illatokkal, ízekkel.

Szőlészeti melléktermékből sikeres vállalkozás

A Kertészet és Szőlészet 14. heti számában azon kívül, hogy fontos híreket olvashatnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről és változásokról, bemutatunk többek között három sikeres vállalkozást. a néhány hete Szegeden megrendezett Zsendülés kertészeti konferenciáról szóló tudósításunkban.

Már kaphatók a hazai immunerősítők a piacokon és boltokban

Válassza a friss hazait, segítse ezzel is a magyar gazdákat – hangsúlyozza a fogyasztók számára az agrárgazdasági kamara. A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók hazai termelésű, friss primőr zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma.

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.

Gyors segítség a gazdálkodóknak

Átlagosan egy héten belül elbírálja és utalja a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására igényelt hiteleket a Takarékbank, mert az ország élelmiszer-ellátásának biztosítása az egyik legfontosabb feladat a koronavírus-járvány idején.

Kétmilliárd forintos pályázati lehetőség a hazai sertés- és baromfiágazat járványvédelmi beruházásainak támogatására

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázati felhívást a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat járványvédelmi beruházásainak támogatására – közölte Nagy István agrárminiszter.