Back to top

A természet van a középpontban

A Kárpát-medence vadászainak és horgászainak, valamint a fegyverek és a természet szerelmeseinek, kedvelőinek legnagyobb rendezvénye, a FeHoVa február 13-tól 27. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hungexpo területén. A közel 300 kiállító mellett programok, konferenciák és kutyakiállítás megtekintésére február 16-ig van lehetőségük a kilátogatóknak.

A nyitónapon 10 órakor került sor az ünnepélyes megnyitóra a vadászkamara kürt-együttese által eljátszott vadászhimnusszal egybekötve. A megjelentek között beszédet mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke, aki az újabb színvonalas körülmények között létrehozott kiállítás hangoztatása mellett kitért arra a sikeres magyar fegyvertörvény-módosításra, amit sikerült megvédeni az Európai Unió általi, a tagállamok fegyvertartási törvényét egységesítését célzó szabályozástól.

Továbbá kihangsúlyozta, hogy a 10 év időintervallumot felölelő vadgazdálkodási üzemtervet, haszonbérletet 20 évre sikerült kibővíteni, ami a hosszú távú vadgazdálkodás sarkalatos pontja volt.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az ASP elleni heroikus küzdelmet is kiemelte, azonban véleménye szerint számos védekezés is sok esetben hiábavaló, ha Romániából és Ukrajnából továbbra sem tesznek megfelelő óvintézkedéseket, megelőzést.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a vadaskertekben továbbiakban nem volna célszerű vaddisznókat tartani, ennek gazdasági hiányát a muflon és dámvad tartás mellet szikaszarvas betelepítése kompenzálná – fejti ki.

Emellett a kormány által az Országos Magyar Vadászkamara számára biztosított anyagi forrásra is rávilágított, aminek jelentős részét az élőhelyfejlesztésre kell fordítania a kamarának – ugyanis a nagyüzemi mezőgazdasági termelés miatt a hazai apróvadállomány, azon belül is a szürke fogoly helyzete több, mint tragikus. Említette, hogy a vadászható apróvadfajok színesítése érdekében a vöröslábú fogoly zárt kertekben történő tartása van betervezve (kizárólag nem invazív fajokról van szó, tisztán gazdasági megfontolásból), ezzel is némileg levéve a terhet a szürke fogoly vadászatáról.

Nagy István agrárminiszter köszönetet mondott a megnyitón a vadászoknak, hogy az afrikai sertéspestis megfékezésében jelentős szerepet vállaltak, ezzel is hozzájárulva a házi sertésállomány védelméhez. Kiemelte a vadászok és horgászok erényeit, szemléletüket, természet iránti tiszteletüket, melyet jó volna, ha minden ember elsajátítana.

„Ezért kiemelt figyelmet fordít az állam a környezeti nevelésre, a megfelelő tájékoztatásra, és ennek szellemében az állami erdőgazdaságoknál is elérhető A Mi Erdőnk Magazin idei első száma, amit elérhetővé tettek a kiállítás ideje alatt a látogatóknak”

– fogalmazott a tárcavezető, kihangsúlyozva kiadónk lapcsoportjába tartozó erdészeti magazinunk környezeti szemléletformálásban betöltött szerepét.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Ezen felül a hazai vadállomány védelmét hangsúlyozta, mely hazánk számára több, mint érték, és mindez nem valósulhatna meg a szakszerű vadgazdálkodás és a vadászat, illetve a hivatásos vadászok áldozatos, mindennapos munkája nélkül. A horgászatról is szót ejtett, arról a közel 560 ezer hazai horgászról, akik éves szinten mintegy 100 milliárd forinttal járulnak hozzá a magyar éves GDP-hez.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint a Nimród Vadászújság főszerkesztője az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás helyzetét ismertette az érdeklődőkkel, és mint fogalmazott: „Nem egy FeHoVa-t akarunk szervezni”.

A nem pejoratív értelemben vett kijelentésével egybekötve megfogalmazta, hogy egy olyan speciális világkiállítás megszervezése és létrehozása a cél, amelynek az a feladata, hogy 2021. szeptember 25. és október 14. között megmutassa a világnak, hogy

Magyarország mit képes megmutatni a vadászat kultúrájáról, az ember és természet harmóniájáról, együttélési viszonyáról, illetve ezen túlmenően ennek az emberi felelősségre vonatkozó jelentőségéről.

A megnyitó lezajlott, a kapuk kitárva, melyek mögött minden természetszerető ember megtalálja a maga számára fontosat, a lényegit, amit a természet sokszínűségében keres, szeret és meg is talál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat II.

A koronglövészet többféle versenymódot foglal magába. A nemzetközi szabályok szerint a skeet és trap versenyszámokban a férfiak 125, a nők 75 korongot lőnek, míg a duplatrap versenyeken a férfiak 150-et, a nők pedig 120-at. A versenyek során a legjobb hat teljesítményt felmutató sportlövő jut be a döntőbe.

Világkiállítást rendezünk

Ötven év után ismét vadászati világkiállítást rendezünk, azonban egészében más lesz a 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítástól. Jövőre elsősorban a természet értékei lesznek a fókuszban, a tradicionális magyar vadászati kultúra hátterével. A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatójával, Bors Richárddal beszélgettem.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

A vadgazdálkodás aktuális kérdései

Az idei FeHoVa-n is teret biztosítottak a szakmai konferenciáknak, így ezúttal is lezajlott a kiállítás nyitónapján a Vadgazdálkodás aktuális kérdései című értekezés, ahol több perspektívából világítottak rá a szakma legfontosabb témaköreire. Az előadók igyekeztek megoldásokat vázolni ezen problémák kezelésére, azonban tisztázatlan kérdések továbbra is fennállnak.

Ösztönző támogatások, mintaprogramok

Három igen nagy és fontos feladat: az ország fával borított területének a növelése, az öntözés­fejlesztés, valamint az osztatlan közös tulajdonforma felszámolása egyaránt az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársághoz tartozik az Agrárminisztériumon belül, és mind a három területen komoly előrelépés várható a közeljövőben.

Egyedi ízek a Kárpát-medencéből

Ki merné elvitatni, hogy földműves és állattenyésztő eleinknek a sertés feldolgozása terén igazán maradandót sikerült alkotniuk?! Az elmúlt évszázadok során a dolgok természetes rendje szerint kialakult, hogy a levágott állat egyes részei igazából mire valók, mi az, amiből a legízletesebb étel készíthető.

AM: gyarapodott a hazai túzokállomány

Sikeresek a túzokvédelmi programok, a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett.

EGERERDŐ Zrt.: szakmai partner az erdőtelepítésben és fásításban

Magyarország Kormánya, az Agrárminisztérium koordinálásával jelentős terveket fogalmazott meg hazánk fával borított területeinek növelése érdekében, azzal a céllal, hogy hatékony választ tudjunk adni a klímaváltozás által jelentett kihívásokra.

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat I.

Aki ódzkodik egy állat életének kiontásától, vagy valamilyen oknál fogva nem „fertőzte” meg a vadászat miliője, azonban vonzalmat érez a fegyverek iránt, és ezt a kötődést nem tudja, és nem is akarja elvágni, annak mentsvárai lehetnek a lőtér nyújtotta lehetőségek. Különböző távolságú célpontokra adható le lövés, eltérő fegyverekkel és pályákon. És itt válik szerelemmé az a bizonyos kötődés!