Back to top

A természet van a középpontban

A Kárpát-medence vadászainak és horgászainak, valamint a fegyverek és a természet szerelmeseinek, kedvelőinek legnagyobb rendezvénye, a FeHoVa február 13-tól 27. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hungexpo területén. A közel 300 kiállító mellett programok, konferenciák és kutyakiállítás megtekintésére február 16-ig van lehetőségük a kilátogatóknak.

A nyitónapon 10 órakor került sor az ünnepélyes megnyitóra a vadászkamara kürt-együttese által eljátszott vadászhimnusszal egybekötve. A megjelentek között beszédet mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke, aki az újabb színvonalas körülmények között létrehozott kiállítás hangoztatása mellett kitért arra a sikeres magyar fegyvertörvény-módosításra, amit sikerült megvédeni az Európai Unió általi, a tagállamok fegyvertartási törvényét egységesítését célzó szabályozástól.

Továbbá kihangsúlyozta, hogy a 10 év időintervallumot felölelő vadgazdálkodási üzemtervet, haszonbérletet 20 évre sikerült kibővíteni, ami a hosszú távú vadgazdálkodás sarkalatos pontja volt.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az ASP elleni heroikus küzdelmet is kiemelte, azonban véleménye szerint számos védekezés is sok esetben hiábavaló, ha Romániából és Ukrajnából továbbra sem tesznek megfelelő óvintézkedéseket, megelőzést.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a vadaskertekben továbbiakban nem volna célszerű vaddisznókat tartani, ennek gazdasági hiányát a muflon és dámvad tartás mellet szikaszarvas betelepítése kompenzálná – fejti ki.

Emellett a kormány által az Országos Magyar Vadászkamara számára biztosított anyagi forrásra is rávilágított, aminek jelentős részét az élőhelyfejlesztésre kell fordítania a kamarának – ugyanis a nagyüzemi mezőgazdasági termelés miatt a hazai apróvadállomány, azon belül is a szürke fogoly helyzete több, mint tragikus. Említette, hogy a vadászható apróvadfajok színesítése érdekében a vöröslábú fogoly zárt kertekben történő tartása van betervezve (kizárólag nem invazív fajokról van szó, tisztán gazdasági megfontolásból), ezzel is némileg levéve a terhet a szürke fogoly vadászatáról.

Nagy István agrárminiszter köszönetet mondott a megnyitón a vadászoknak, hogy az afrikai sertéspestis megfékezésében jelentős szerepet vállaltak, ezzel is hozzájárulva a házi sertésállomány védelméhez. Kiemelte a vadászok és horgászok erényeit, szemléletüket, természet iránti tiszteletüket, melyet jó volna, ha minden ember elsajátítana.

„Ezért kiemelt figyelmet fordít az állam a környezeti nevelésre, a megfelelő tájékoztatásra, és ennek szellemében az állami erdőgazdaságoknál is elérhető A Mi Erdőnk Magazin idei első száma, amit elérhetővé tettek a kiállítás ideje alatt a látogatóknak”

– fogalmazott a tárcavezető, kihangsúlyozva kiadónk lapcsoportjába tartozó erdészeti magazinunk környezeti szemléletformálásban betöltött szerepét.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Ezen felül a hazai vadállomány védelmét hangsúlyozta, mely hazánk számára több, mint érték, és mindez nem valósulhatna meg a szakszerű vadgazdálkodás és a vadászat, illetve a hivatásos vadászok áldozatos, mindennapos munkája nélkül. A horgászatról is szót ejtett, arról a közel 560 ezer hazai horgászról, akik éves szinten mintegy 100 milliárd forinttal járulnak hozzá a magyar éves GDP-hez.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint a Nimród Vadászújság főszerkesztője az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás helyzetét ismertette az érdeklődőkkel, és mint fogalmazott: „Nem egy FeHoVa-t akarunk szervezni”.

A nem pejoratív értelemben vett kijelentésével egybekötve megfogalmazta, hogy egy olyan speciális világkiállítás megszervezése és létrehozása a cél, amelynek az a feladata, hogy 2021. szeptember 25. és október 14. között megmutassa a világnak, hogy

Magyarország mit képes megmutatni a vadászat kultúrájáról, az ember és természet harmóniájáról, együttélési viszonyáról, illetve ezen túlmenően ennek az emberi felelősségre vonatkozó jelentőségéről.

A megnyitó lezajlott, a kapuk kitárva, melyek mögött minden természetszerető ember megtalálja a maga számára fontosat, a lényegit, amit a természet sokszínűségében keres, szeret és meg is talál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban – a Tagság visszajelzései alapján – többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával, valamint az Operatív Törzs agrárügyekért felelős vezetőségével.

Széles körben teszik elérhetővé a tavaszi mezőgazdasági munkalehetőségeket

Nagy István agrárminiszter és Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke egyeztetett a tavaszi mezőgazdasági munkák kapcsán: céljuk, hogy az élelmiszerellátás amellett, hogy folyamatos maradjon, minél több rászorulónak is munkát biztosítson.

Kétmilliárd forintos pályázati lehetőség a hazai sertés- és baromfiágazat járványvédelmi beruházásainak támogatására

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázati felhívást a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat járványvédelmi beruházásainak támogatására – közölte Nagy István agrárminiszter.

Nagy István: a vendéglátók, közétkeztetők is válasszák a hazait!

A helyi termelők termékeinek választásával a vendéglátók, közétkeztetők is sokat tehetnek a vidék fennmaradásáért – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium keddi közleményében.

Új natúrpark alakul az Őrjegben

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter. Ezzel már 16 natúrpark működik Magyarországon.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

Agrárminiszter: nyissák ki a bezárt piacokat!

A koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármesterét az agrárminiszter.

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Elrejtett kincsünk, a Táti-szigetek

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.