0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A vadgazdálkodás aktuális kérdései

Az idei FeHoVa-n is teret biztosítottak a szakmai konferenciáknak, így ezúttal is lezajlott a kiállítás nyitónapján a Vadgazdálkodás aktuális kérdései című értekezés, ahol több perspektívából világítottak rá a szakma legfontosabb témaköreire. Az előadók igyekeztek megoldásokat vázolni ezen problémák kezelésére, azonban tisztázatlan kérdések továbbra is fennállnak.

A három órás programon Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, valamint Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke is felhívta a figyelmet a legégetőbb problémákra. Ezek közül kiemelendő a NAK alelnöke által hangsúlyozott vadkár korrekt rendezésének kérdése, ami továbbra is rendszerint ellentétet szül a vadgazdálkodók és a mezőgazdálkodók között. A tavaly, ugyanezen a konferencián bemutatott vadkárfelmérési útmutatóra hívta fel a figyelmet, ami megoldás lehet a nézeteltérés tisztázására.

Zambó Péter a szakterületek fontosságát emelte ki, ezért az Agrárminisztériumon belül február elejétől új helyettes államtitkári pozíció jött létre; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkárként fogja össze az erdő-, a vad- és a halgazdálkodási osztályok munkáját.

Jámbor László a nagyvadlétszám aktuális és fontos kérdéseit sorolta fel, különösen annak fényében, hogy a baljós afrikai sertéspestis jelenlegi helyzete miképpen módosítja a vaddisznóállományt hazánkban.

Az előszó után első előadóként Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese számolt be a jövőre megrendezésre kerülő Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás aktualitásairól. Egyebek között szót ejtett a kiállítás céljáról, mely szerint a természetvédelem, a fenntartható természethasznosítás elveinek ismertetése, továbbá a vadászat, erdő- és halgazdálkodás megismertetése a kiemelt cél, úgy, hogy a fiatal korosztályt is megszólítsa a mai modern technológiák segítségével.

Mindezt 660 esemény, 19 nemzetközi rendezvény, 4 globális szakmai konferencia segítségével, amelyeknek helyszínei azok a felújított kiállítóhelyek, ahol „ezer éves sétát tehetünk a Kárpát-medencében”.

Dr. Vajda Lajos az ASP hazai alakulásairól és aktuális helyzetéről számolt be – nem túl biztató fejleményekkel. A vírussal fertőzött élelmiszert szállító tengerjáró hajóval Európába behozott kór egyre inkább terjedőben van, és Magyarország keleti részének jelentős része már elesett. A vírus ellen jelenleg vakcina nincs, azonban egy európai kutatócsoport dolgozik egy vakcinán, ami megoldás lehet, azonban legkorábban is minimum 5 év, mire piacra tehető az ellenszer. Bajdik Péter, az OMVK főtitkára az új vadász kártya bevezetését ismertette, ugyanis 2021-től a papíralapú vadászjegy helyett plasztik kártya lesz a hivatalos vadászjegy. Ez jelentős adminisztrációs terhet vesz le a kamara válláról, ugyanakkor jelentős, naprakész adatbázisban gyűjthetők össze a 65 000 vadász adatai, amelyek a kamara központi nyilvántartásában jól átláthatók lesznek.

Mint elmondta,

„a vadászkamara ügyviteli szoftverének lecserélése megtörtént, az adategyeztetések az idei vadászjegy kiváltásakor valósulnak meg”,

így 2021-ben már plasztik vadászjeggyel, központi nyilvántartásban, egységesítve szerepelnek majd a hazai vadászok adatai.

A konferencia további előadásairól és előadóiról részletesen a Magyar Mezőgazdaság kilencedik számában olvashat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu