Back to top

A vadgazdálkodás aktuális kérdései

Az idei FeHoVa-n is teret biztosítottak a szakmai konferenciáknak, így ezúttal is lezajlott a kiállítás nyitónapján a Vadgazdálkodás aktuális kérdései című értekezés, ahol több perspektívából világítottak rá a szakma legfontosabb témaköreire. Az előadók igyekeztek megoldásokat vázolni ezen problémák kezelésére, azonban tisztázatlan kérdések továbbra is fennállnak.

Zambó.jpg

Fotó: Lévai Zsolt/NAK
A három órás programon Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, valamint Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke is felhívta a figyelmet a legégetőbb problémákra. Ezek közül kiemelendő a NAK alelnöke által hangsúlyozott vadkár korrekt rendezésének kérdése, ami továbbra is rendszerint ellentétet szül a vadgazdálkodók és a mezőgazdálkodók között. A tavaly, ugyanezen a konferencián bemutatott vadkárfelmérési útmutatóra hívta fel a figyelmet, ami megoldás lehet a nézeteltérés tisztázására.

Zambó Péter a szakterületek fontosságát emelte ki, ezért az Agrárminisztériumon belül február elejétől új helyettes államtitkári pozíció jött létre; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkárként fogja össze az erdő-, a vad- és a halgazdálkodási osztályok munkáját.

Jámbor László a nagyvadlétszám aktuális és fontos kérdéseit sorolta fel, különösen annak fényében, hogy a baljós afrikai sertéspestis jelenlegi helyzete miképpen módosítja a vaddisznóállományt hazánkban.

Az előszó után első előadóként Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese számolt be a jövőre megrendezésre kerülő Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás aktualitásairól. Egyebek között szót ejtett a kiállítás céljáról, mely szerint a természetvédelem, a fenntartható természethasznosítás elveinek ismertetése, továbbá a vadászat, erdő- és halgazdálkodás megismertetése a kiemelt cél, úgy, hogy a fiatal korosztályt is megszólítsa a mai modern technológiák segítségével.

Mindezt 660 esemény, 19 nemzetközi rendezvény, 4 globális szakmai konferencia segítségével, amelyeknek helyszínei azok a felújított kiállítóhelyek, ahol „ezer éves sétát tehetünk a Kárpát-medencében”.

Dr. Vajda Lajos az ASP hazai alakulásairól és aktuális helyzetéről számolt be – nem túl biztató fejleményekkel. A vírussal fertőzött élelmiszert szállító tengerjáró hajóval Európába behozott kór egyre inkább terjedőben van, és Magyarország keleti részének jelentős része már elesett. A vírus ellen jelenleg vakcina nincs, azonban egy európai kutatócsoport dolgozik egy vakcinán, ami megoldás lehet, azonban legkorábban is minimum 5 év, mire piacra tehető az ellenszer. Bajdik Péter, az OMVK főtitkára az új vadász kártya bevezetését ismertette, ugyanis 2021-től a papíralapú vadászjegy helyett plasztik kártya lesz a hivatalos vadászjegy. Ez jelentős adminisztrációs terhet vesz le a kamara válláról, ugyanakkor jelentős, naprakész adatbázisban gyűjthetők össze a 65 000 vadász adatai, amelyek a kamara központi nyilvántartásában jól átláthatók lesznek.

Bajdik Péter.jpg

Fotó: Lévai Zsolt/NAK
Mint elmondta,

„a vadászkamara ügyviteli szoftverének lecserélése megtörtént, az adategyeztetések az idei vadászjegy kiváltásakor valósulnak meg”,

így 2021-ben már plasztik vadászjeggyel, központi nyilvántartásban, egységesítve szerepelnek majd a hazai vadászok adatai.

A konferencia további előadásairól és előadóiról részletesen a Magyar Mezőgazdaság kilencedik számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a mezőre – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

Tömött város, üres határ – hol a biodiverzitás?

Rovar- és madárfajok tűnnek el nyomtalanul, az élőhelyek alapvető feltételei szűnnek meg napról napra, ahol az állatok nem tudnak megmaradni és száműzötté válnak.

Legendás Kerecsen

A kerecsensólyom mindig is kiemelt szerepet játszott mondavilágunkban, történelmünkben. Népünk vezetői szívesen választották erejük, hatalmuk jelképévé, Géza fejedelem koráig a magyarok hadi jelvényeként is szolgált. Az elbeszélések szerint Attila pajzsát is ez a ragadozó madár díszítette.

Április 6-án nyílik az egységes kérelem beadófelülete

2020. április 6-án megnyílik az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete és lehetővé válik a gazdálkodók kérelmeinek benyújtása. Az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, jellemzően technikai korrekciók és pontosítások történtek a szabályozásban ebben az évben.

Idénymunka-kereső portált indít az Agrárminisztérium

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.

Ha görénynél működik, talán az embernél is

Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A CSIRO az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

Jelentős siker az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában

Kiemelkedően sikeres volt az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején indult földértékesítési programjának első üteme.

Virágos erkély mozgalom a kertészetek megmentéséért

Interneten lehet megrendelni és házhoz szállítják a növényeket annak, aki részt vesz a most meghirdetett Virágos erkélyek elnevezésű mozgalomban, Olaszországban. A kampányt azzal a céllal indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba és enyhítsék a virágkertészek veszteségeit.

Nagy István nyílt levélben szólt az élelmiszerláncokhoz

"Levelet írtam ma valamennyi meghatározó élelmiszer kiskereskedelmi láncnak, melyben együttműködésüket kérem a magyar termékek forgalmazásával kapcsolatban" - írta közösségi oldalán az agrárminiszter, akinek gondolatait változtatás nélkül közöljük.