Back to top

A vadgazdálkodás aktuális kérdései

Az idei FeHoVa-n is teret biztosítottak a szakmai konferenciáknak, így ezúttal is lezajlott a kiállítás nyitónapján a Vadgazdálkodás aktuális kérdései című értekezés, ahol több perspektívából világítottak rá a szakma legfontosabb témaköreire. Az előadók igyekeztek megoldásokat vázolni ezen problémák kezelésére, azonban tisztázatlan kérdések továbbra is fennállnak.

Zambó.jpg

Fotó: Lévai Zsolt/NAK
A három órás programon Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, valamint Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke is felhívta a figyelmet a legégetőbb problémákra. Ezek közül kiemelendő a NAK alelnöke által hangsúlyozott vadkár korrekt rendezésének kérdése, ami továbbra is rendszerint ellentétet szül a vadgazdálkodók és a mezőgazdálkodók között. A tavaly, ugyanezen a konferencián bemutatott vadkárfelmérési útmutatóra hívta fel a figyelmet, ami megoldás lehet a nézeteltérés tisztázására.

Zambó Péter a szakterületek fontosságát emelte ki, ezért az Agrárminisztériumon belül február elejétől új helyettes államtitkári pozíció jött létre; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkárként fogja össze az erdő-, a vad- és a halgazdálkodási osztályok munkáját.

Jámbor László a nagyvadlétszám aktuális és fontos kérdéseit sorolta fel, különösen annak fényében, hogy a baljós afrikai sertéspestis jelenlegi helyzete miképpen módosítja a vaddisznóállományt hazánkban.

Az előszó után első előadóként Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese számolt be a jövőre megrendezésre kerülő Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás aktualitásairól. Egyebek között szót ejtett a kiállítás céljáról, mely szerint a természetvédelem, a fenntartható természethasznosítás elveinek ismertetése, továbbá a vadászat, erdő- és halgazdálkodás megismertetése a kiemelt cél, úgy, hogy a fiatal korosztályt is megszólítsa a mai modern technológiák segítségével.

Mindezt 660 esemény, 19 nemzetközi rendezvény, 4 globális szakmai konferencia segítségével, amelyeknek helyszínei azok a felújított kiállítóhelyek, ahol „ezer éves sétát tehetünk a Kárpát-medencében”.

Dr. Vajda Lajos az ASP hazai alakulásairól és aktuális helyzetéről számolt be – nem túl biztató fejleményekkel. A vírussal fertőzött élelmiszert szállító tengerjáró hajóval Európába behozott kór egyre inkább terjedőben van, és Magyarország keleti részének jelentős része már elesett. A vírus ellen jelenleg vakcina nincs, azonban egy európai kutatócsoport dolgozik egy vakcinán, ami megoldás lehet, azonban legkorábban is minimum 5 év, mire piacra tehető az ellenszer. Bajdik Péter, az OMVK főtitkára az új vadász kártya bevezetését ismertette, ugyanis 2021-től a papíralapú vadászjegy helyett plasztik kártya lesz a hivatalos vadászjegy. Ez jelentős adminisztrációs terhet vesz le a kamara válláról, ugyanakkor jelentős, naprakész adatbázisban gyűjthetők össze a 65 000 vadász adatai, amelyek a kamara központi nyilvántartásában jól átláthatók lesznek.

Bajdik Péter.jpg

Fotó: Lévai Zsolt/NAK
Mint elmondta,

„a vadászkamara ügyviteli szoftverének lecserélése megtörtént, az adategyeztetések az idei vadászjegy kiváltásakor valósulnak meg”,

így 2021-ben már plasztik vadászjeggyel, központi nyilvántartásban, egységesítve szerepelnek majd a hazai vadászok adatai.

A konferencia további előadásairól és előadóiról részletesen a Magyar Mezőgazdaság kilencedik számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat II.

A koronglövészet többféle versenymódot foglal magába. A nemzetközi szabályok szerint a skeet és trap versenyszámokban a férfiak 125, a nők 75 korongot lőnek, míg a duplatrap versenyeken a férfiak 150-et, a nők pedig 120-at. A versenyek során a legjobb hat teljesítményt felmutató sportlövő jut be a döntőbe.

Világkiállítást rendezünk

Ötven év után ismét vadászati világkiállítást rendezünk, azonban egészében más lesz a 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítástól. Jövőre elsősorban a természet értékei lesznek a fókuszban, a tradicionális magyar vadászati kultúra hátterével. A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatójával, Bors Richárddal beszélgettem.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

Ösztönző támogatások, mintaprogramok

Három igen nagy és fontos feladat: az ország fával borított területének a növelése, az öntözés­fejlesztés, valamint az osztatlan közös tulajdonforma felszámolása egyaránt az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársághoz tartozik az Agrárminisztériumon belül, és mind a három területen komoly előrelépés várható a közeljövőben.

Egyedi ízek a Kárpát-medencéből

Ki merné elvitatni, hogy földműves és állattenyésztő eleinknek a sertés feldolgozása terén igazán maradandót sikerült alkotniuk?! Az elmúlt évszázadok során a dolgok természetes rendje szerint kialakult, hogy a levágott állat egyes részei igazából mire valók, mi az, amiből a legízletesebb étel készíthető.

AM: gyarapodott a hazai túzokállomány

Sikeresek a túzokvédelmi programok, a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett.

EGERERDŐ Zrt.: szakmai partner az erdőtelepítésben és fásításban

Magyarország Kormánya, az Agrárminisztérium koordinálásával jelentős terveket fogalmazott meg hazánk fával borított területeinek növelése érdekében, azzal a céllal, hogy hatékony választ tudjunk adni a klímaváltozás által jelentett kihívásokra.

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

A természet van a középpontban

A Kárpát-medence vadászainak és horgászainak, valamint a fegyverek és a természet szerelmeseinek, kedvelőinek legnagyobb rendezvénye, a FeHoVa február 13-tól 27. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hungexpo területén. A közel 300 kiállító mellett programok, konferenciák és kutyakiállítás megtekintésére február 16-ig van lehetőségük a kilátogatóknak.

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat I.

Aki ódzkodik egy állat életének kiontásától, vagy valamilyen oknál fogva nem „fertőzte” meg a vadászat miliője, azonban vonzalmat érez a fegyverek iránt, és ezt a kötődést nem tudja, és nem is akarja elvágni, annak mentsvárai lehetnek a lőtér nyújtotta lehetőségek. Különböző távolságú célpontokra adható le lövés, eltérő fegyverekkel és pályákon. És itt válik szerelemmé az a bizonyos kötődés!