Back to top

Kora tavaszi virágpompa a Kiskunságban

Az enyhe tél következtében számos növényfaj a megszokotthoz képest korábban borul virágba. Nincs ez másképp a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területein sem, ahol a többi közt hazánk legnagyobb egyhajúvirág-állományát is megcsodálhatjuk.

puskas_jozsef_tarkasafrany.jpg

Fotó: Puskás József
A sáfrányok gyakoriak a kertekben, s a boltok polcain is – különösen nőnapkor –, több fajuk pedig a természetben is előfordul hazánkban. A Duna-Tisza közén lelhető fel például a tarka sáfrány, melynek állományai az enyhe tél következtében már virágzásnak indultak a Kiskunság déli részén. A faj jellemzően a száraz homokterületek sztyepprétjein, illetve az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyekben fordul elő. Virágzáskor a növény magassága 4-8 centiméter; keskeny, fehér középerű levelei sem növik túl a virágot. Lepelleveleinek alapszíne a fehértől a sötétliláig változhat – a Kiskunságban előbbi jellemző –, a külső lepellevelein pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Érdemes tudni: a növény tömeges virágzását 1-2 hétig lehet megcsodálni, gyűjtése azonban tilos, hisz védett fajról van szó.

Az enyhe időjárás okán a kikeleti hóvirág is a megszokottnál hamarabb kezdett nyílni a Kiskunság ártereiben, gyönyörű, fehér „szőnyeggel” borítva be az erdők alját. Virágzáskor e növények 7-15 centiméter magasak, egyes kerti fajaik azonban ennél nagyobbak is lehetnek.

kovacs_sandor_hoviragok.jpg

Fotó: Kovács Sándor
A KNPI működési területén a Duna-menti ligeterdőkben lelhető fel a faj, a legnagyobb példányszámú állományok Solt, Ordas, Harta és Dunavecse térségében találhatók. A hóvirágmezőben egyébként felfedezhetők az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágai is. Tartsuk szem előtt: a hóvirág az Európai Közösség természetvédelmi szempontból jelentős növényei közt szerepel, így gyűjtése és árusítása tilos. Nincs ez másképp a fokozottan védett egyhajúvirág esetében sem. A gyönyörű vadvirág egyedei rendszerint március elején bukkannak fel az Ásotthalmi Lápréten, melyet sokszínűsége és gazdag növényvilága miatt sokan csak úgy hívnak: Csodarét.

A Duna-Tisza köze legértékesebb védett természeti területén a Kárpát-medence egyik legjelentősebb, mintegy 80 ezer tövet számláló egyhajúvirág-állománya található.

kalotas_zsolt_egyhajuvirag.jpg

Fotó: Kalotás Zsolt
A növény rózsaszín lepelleveinek hossza általában 2-8, szélességük pedig 0,4-1,5 centiméter közötti. A gyepen növő példányok virágai általában kisebbek, s csillag alakban terülnek szét, míg a nagyobb, erdő „alatti” virágok jobban elemelkednek a földtől, megjelenésükben pedig az ősszel nyíló kikericsekre hasonlítanak. Az egyhajúvirágnak hazánkban csak néhány állománya ismert – a Csodaréten kívül a Dél-Kiskunságban, a Nyírségben és a Gödöllői-dombságon lelhetők fel kisebb számban.

Tipp: aki szeretné megcsodálni az egyhajúvirág-szőnyeget a Csodaréten, csatlakozzon a KNPI március 14-re szervezett szakvezetéses túrájához.

Érdeklődni és jelentkezni Krnács György természetvédelmi őrkerület-vezetőnél lehet a +36 30/445-82-93-as telefonszámon.

Forrás: 
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Elrejtett kincsünk, a Táti-szigetek

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Erdész hivatás egy életen át

A nagyon idős erdészeknek a hallgatásuk és tekintetük is teli van bölcselettel. Sok mindent láttak és tapasztaltak, és meg kell becsülni, ha ezeket a tanulságokat megosztják velünk. Szerencsénkre sikerült szóra bírni a 91 éves Olaszy Istvánt, a kiváló erdész szakembert.

Kapcsolj le: digitális térben zajlik idén a Föld Órája

A Föld Óráján minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják egy órára a világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, a fenntartható jövő és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Idehaza is tonnaszám kerülhetnek a kukába a meseszép virágok

Hollandiában a világ legnagyobb virágpiacán már milliószám dobják ki az eladhatatlan virágokat és hazánkban is mattot adhat a dísznövényeseknek a járvány. A virágboltok 85%-a már bezárt. Anyák napja, ballagás, családi ünnepségek, temetés, kertépítés, dísznövények telepítése, közterek szépítése, faültetés. Ezek most mind-mind háttérbe szorultak, vagy kiszámíthatatlan időre halasztódnak.

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.

"Önképző" növényhatározó applikációk

A mobiltelefonok a telefonálás mellett már rengeteg más dolgot is tudnak. Fényképezőgépként, diktafonként, rádióként, útvonaltervezőként, zseblámpaként, zenelejátszóként, sőt akár vérnyomásmérőként is használhatjuk őket, és még számos más eszközt is helyettesítenek. Miért ne használhatnánk növényhatározásra is telefonunkat?

"Infrás kasza", mely védi a fűben lapuló őzgidákat

A kaszálások idején különféle vadfajok lapulnak meg a számukra biztonságosnak vélt magas kultúrákban. A vadriasztó lánc nem olyan hatékony, mint ahogyan azt elvárják a termelők. A Pöttinger fejlesztette SENSOSAFE berendezés lényege egy olyan infravörös optikai rendszer, amely a kasza előtti sávot pásztázza és észleli a vad jelenlétét.