0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kora tavaszi virágpompa a Kiskunságban

Az enyhe tél következtében számos növényfaj a megszokotthoz képest korábban borul virágba. Nincs ez másképp a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területein sem, ahol a többi közt hazánk legnagyobb egyhajúvirág-állományát is megcsodálhatjuk.

A sáfrányok gyakoriak a kertekben, s a boltok polcain is – különösen nőnapkor –, több fajuk pedig a természetben is előfordul hazánkban. A Duna-Tisza közén lelhető fel például a tarka sáfrány, melynek állományai az enyhe tél következtében már virágzásnak indultak a Kiskunság déli részén. A faj jellemzően a száraz homokterületek sztyepprétjein, illetve az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyekben fordul elő. Virágzáskor a növény magassága 4-8 centiméter; keskeny, fehér középerű levelei sem növik túl a virágot. Lepelleveleinek alapszíne a fehértől a sötétliláig változhat – a Kiskunságban előbbi jellemző –, a külső lepellevelein pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Érdemes tudni: a növény tömeges virágzását 1-2 hétig lehet megcsodálni, gyűjtése azonban tilos, hisz védett fajról van szó.

Az enyhe időjárás okán a kikeleti hóvirág is a megszokottnál hamarabb kezdett nyílni a Kiskunság ártereiben, gyönyörű, fehér „szőnyeggel” borítva be az erdők alját. Virágzáskor e növények 7-15 centiméter magasak, egyes kerti fajaik azonban ennél nagyobbak is lehetnek.

A KNPI működési területén a Duna-menti ligeterdőkben lelhető fel a faj, a legnagyobb példányszámú állományok Solt, Ordas, Harta és Dunavecse térségében találhatók. A hóvirágmezőben egyébként felfedezhetők az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágai is. Tartsuk szem előtt: a hóvirág az Európai Közösség természetvédelmi szempontból jelentős növényei közt szerepel, így gyűjtése és árusítása tilos. Nincs ez másképp a fokozottan védett egyhajúvirág esetében sem. A gyönyörű vadvirág egyedei rendszerint március elején bukkannak fel az Ásotthalmi Lápréten, melyet sokszínűsége és gazdag növényvilága miatt sokan csak úgy hívnak: Csodarét.

A Duna-Tisza köze legértékesebb védett természeti területén a Kárpát-medence egyik legjelentősebb, mintegy 80 ezer tövet számláló egyhajúvirág-állománya található.

A növény rózsaszín lepelleveinek hossza általában 2-8, szélességük pedig 0,4-1,5 centiméter közötti. A gyepen növő példányok virágai általában kisebbek, s csillag alakban terülnek szét, míg a nagyobb, erdő „alatti” virágok jobban elemelkednek a földtől, megjelenésükben pedig az ősszel nyíló kikericsekre hasonlítanak. Az egyhajúvirágnak hazánkban csak néhány állománya ismert – a Csodaréten kívül a Dél-Kiskunságban, a Nyírségben és a Gödöllői-dombságon lelhetők fel kisebb számban.

Tipp: aki szeretné megcsodálni az egyhajúvirág-szőnyeget a Csodaréten, csatlakozzon a KNPI március 14-re szervezett szakvezetéses túrájához.

Érdeklődni és jelentkezni Krnács György természetvédelmi őrkerület-vezetőnél lehet a +36 30/445-82-93-as telefonszámon.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság