Back to top

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

A szervezők különösen nagy hangsúlyt fektettek a szakmaiságra: több mint 50 külföldi borszakembert – főként kereskedőket, sommelier-ket és szakírókat hívtak meg a rendezvényre, hogy elősegítsék a magyar borászatok külföldi értékesítéseit. Meghívásukat elfogadta két Master of Wine is: Demetri Walters MW és Frank Smulders MW, akik előadást is tartottak a Borjour Magnum 2020-on. Mesterkurzus-előadóként szerepelt többek között Fiáth Attila egyetemi tanár, Master of Wine-hallgató és Horkay András nemzetközi borakadémikus, a CEWI vezetője, valamint Demeter Zoltán tokaji borász is.

Fotó: viniczai

Idén színes, izgalmas kísérő rendezvények is voltak a különtermekben: a hagyományos borfelismerő játékokat bemutató Taste & Play csapatán kívül előadóként vett részt többek között Bíró Pál, a Google magyar vezére, Tóth Albert, a totalcoach.hu vezetője és sokan voltak kíváncsiak a GreCSÓKollár, azaz Grecsó Krisztián és Kollár Klemencz László zenés irodalmi estjére.

Fotó: viniczai

Külön közösségi standon mutatkozott be a Villányi REDy és a Villányi Franc, de volt Bikavér Párbaj stand egri és szekszárdi bikavérekkel, valamint egy önálló szekcióban kóstolhatták a bio és organikus borászatok borait.

Fotó: viniczai

A galériákon alakították ki a Top BorBárt magas presztízsű, ritka borkülönlegességekkel, valamint mindkét épületben a Borgalériát, ahol a szakma képviselői önállóan kóstolhattak végig minden, a szakmai programban résztvevő borászattól egy-egy tételt.

Fotó: viniczai

A Borjour Magnum 2020 kiemelt témája a Cabernet Franc volt, melynek keretében központi helyre kerül a Villányi Franc stand, tartottak Cabernet franc mesterkurzust, voltak vezetett „Franc-túrák” a rendezvény területén, a szervezők ösztönöztek minden kiállítót, hogy akinek van Cabernet franc-ja, mutassa be a Borjour Magnum 2020-on.

Fotó: viniczai

Mik ma a legkeresettebb borvidékek, borstílusok a világban? Mi a menő és miért? A borvilág legújabb trendjeiről tartott előadást és kóstolót Demetri Walters Master of Wine-nal. „Tokaj – A világ borkultúrájának alappillére” – a legendás tokaji borász, Demeter Zoltán szemszögéből. Frank Smulders Master of Wine-nal előadással egybekötött kóstolón vehettek részt, melynek fő témája a champagne technológiával készült pezsgők a világból, melyek helyi szőlőfajtákból készültek. Milyen a jó Franc itthon és a világ különféle termőhelyein? Nyolc  Cabernet Franc-t kóstolhattunk, többek között villányit, szekszárdit, toszkánt, kaliforniai, chileit és dél-afrikait…

Fotó: viniczai

A végére engedtessék egy megjegyzés: a sok túlzsúfolt borbemutatóval szemben a Borjour szervezői arra is figyeltek, hogy legyen elég tér a borok, a borászok megismeréséhez. Mert megérdemlik!

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Meghiúsult a német jégszőlő-szüret

A szokatlanul enyhe tél miatt a német jégszőlő-szüret először vallott kudarcot az írott történelemben. A hőmérséklet ugyanis nem csökkent -7 Celsius-fokra ahhoz, hogy a fagyott szőlőt szüretelni, préselni lehessen, és abból elő lehessen állítani az ikonikus bort.

A borellátás zavartalan

Értékesítés szempontjából még nem érintette hátrányosan a francia tulajdonú Danubiana Kft.-t a koronavírus okozta korlátozás. Évente 120-130 ezer hektoliter bort exportál a bonyhádi központú cég, míg a hazai piacon kevesebb, mint 20 hektó kerül a fogyasztók poharába.

Aki csak sörért ugrik le, büntetést kap

A tartós élelmiszerek közül az alkohol fogy a legjobban a koronavírus járvány idején Spanyolországban. A rendőrök megbüntetik azt, aki csak sörért ugrik le a boltba.

Változások a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság személyes ügyfélfogadási rendjében

Szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatása szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2020. március 23-tól – a koronavírus-fertőzés terjedésének mérséklése érdekében – az alábbi korlátozásokat vezeti be személyes ügyfélszolgálata esetében.

Az otthonborozás öröme

#maradjotthon és #borozzotthon. Már-már unalomig ismételt hashtagek ezek, naponta sokszor látjuk őket. A fontosságukkal mindenki tisztában van, még ha meg is nehezítik a mindennapjainkat. De mihez kezdjen, aki balatoni bort szeretne a nehéz időkben?

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

Megtört a jég: egy fiatal lány az idei sommelier bajnok

Evans Victoria nyerte az idei Országos Sommelier Bajnokságot. A Magyar Sommelier Szövetség által megrendezett verseny több évtizedes történetében ez az első, amikor női bajnokot avathattak.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban – a Tagság visszajelzései alapján – többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával, valamint az Operatív Törzs agrárügyekért felelős vezetőségével.

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.