Back to top

NAV Mentorprogram: a hatóság segít

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal országosan egységes tematika szerint szervez ingyenes tájékoztató fórumokat.

A kezdő vállalkozásokat kívánja a hatóság a programmal segíteni, melynek jogszabályi alapját az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény adja - hívja fel a figyelmet nak.hu. Ennek értelmében a NAV a kezdő vállalkozásnak – figyelemmel tevékenységének jellegére – az adószámának megállapítását követő harminc napon belül szóban vagy írásban ingyenes tájékoztatást nyújt az adókötelezettségeiről, az azok teljesítését segítő információk elérhetőségéről és személyes kapcsolatfelvételt (mentorálást) kezdeményez.

A Mentor Programban többek között a kezdő egyéni vállalkozók, újonnan alakult cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, bíróság által nyilvántartott civil szervezetek vehetnek részt, melynek időtartama hat hónapra terjed ki.

A fórumok által kölcsönösen előnyös együttműködés alakulhat ki a vállalkozások és a hatóság között, a vállalkozások megtanulhatják a helyes adózási gyakorlat alapvető tudnivalóit, megismerhetik a rájuk vonatkozó szabályokat, határidőket. Ezzel párhuzamosan javulhat a bevallások minősége, a nyilvántartások vezetése, a helyes gyakorlatok alkalmazásához kapcsolódóan így végső soron a szankciós esetek csökkenése várható.

A megyei programok helyszíne, időpontja és témája a NAV honlapján megtalálható. A fórumokon való részvétel önkéntes és ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

A Raiffeisennél már elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás

Április 1-től a Raiffeisen Bank ügyfelei az elsők között küldhetnek és fogadhatnak fizetési kérelmeket, legyen szó akár bankon belüli, vagy bankon kívüli megbízásról, ezzel is segítve a mostani helyzetben a napi pénzügyek személyes találkozás nélküli, akár otthonról történő lebonyolítását.

Végveszélyben a kisüzemi sörfőzdék

A többség forgalmának akár a 80-90 százalékát a vendéglátóhelyeken értékesített csapolt sör adta. A bezáró éttermek és kocsmák sok esetben a korábbi szállítmányokat sem fizették még ki.

Március első felében még alig csökkent a GKI konjunktúraindexe

Márciusban meglepően kevéssé csökkent a GKI konjunktúraindexe, az üzleti várakozások kissé romlottak, a fogyasztóiak változatlanok maradtak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

Dióhéjban az ügyvédi titoktartásról

Az ügyvédi tevékenységről szóló törvény egyértelműen fogalmaz: ügyvédi titoknak minősül minden olyan tény, információ és adat, amelyről az ügyvédi tevékenység gyakorlója e tevékenysége gyakorlása során szerzett tudomást. A titoktartási kötelezettség jelentősége leginkább abban áll, hogy az ügyvéd megtagadhatja a tanúvallomást olyan kérdésekben, amelyben mint ügyvéd szerzett valamiről tudomást.

Ezt teheti, ha adózási problémái vannak

Várhatóan a kormány is összetett pénzügyi és adóügyi intézkedésekkel segíti majd a járvány miatt ellehetetlenülő vállalkozásokat, de addig is érdemes áttekinteni, hogy a hatályos jogszabályi keretek között milyen lehetőségei vannak a társaságoknak a válsághelyzet adminisztratív kezelésére. A MAZARS legfrissebb összefoglalója az adóeljárási szabályok által biztosított kedvezményekre és azok kereteire hívja fel a figyelmet.

KKV: átmeneti könnyítéseket javasol az Adótanácsadók Egyesülete

Az Adótanácsadók Egyesülete részletes összefoglalóban fogalmazta meg néhány szükségesnek tartott adózási, és ahhoz kapcsolódó könnyítési elképzelését, amelyet megküldtek a pénzügyminiszternek. Úgy gondolják, hogy ezek is segítséget jelenthetnek annak enyhítésében, hogy a KKV-knál adminisztrációs fennakadások és várható pénzügyi nehézségek következzenek be.

NAV: nyolc pest megyei helyszínen szünetel az ügyfélfogadás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának dabasi, nagykátai, ráckevei és szigetszentmiklósi kirendeltségein, valamint a gyáli, pilisvörösvári, szentendrei, szobi kormányablakokban működő NAV-ablakokban határozatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás - közölte a NAV az MTI-vel kedden.

2021-től a vállalkozások áfabevallását is az adóhatóság készíti

Hétfőtől elérhetőek az elektronikus személyijövedelemadó-bevallás tervezetek az adóhatóság honlapján - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca Facebook-oldalán hétfőn reggel.

Április elejétől új verziót használ az Online Számla

Az Online Számla rendszer új verzióra vált 2020. április 1-jétől , ettől az időponttól a vállalkozások kizárólag a 2.0-ás XSD-verzióval küldhetik be számlaadataikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az új verzió már fut, ám alkalmazása még nem kötelező, március végéig használható az 1.1-es XSD-séma is – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.