Back to top

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Minden tudnivaló rajta van az időkapszulát lezáró kőlapon
Minden tudnivaló rajta van az időkapszulát lezáró kőlapon
Wágner József, a szegedi intézet igazgatója beszédében elmondta, hogy rövid időn belül ez a második alkalom, amikor vetőmagtermesztéshez kapcsolódó beruházás megkezdése alkalmából tarthatnak sajtótájékoztatót, és a mostani mérföldkőnek is tekinthető a Gabonakutató életében, mert ez az új beruházás elsősorban exportpiaci fejlesztéseket szolgál. Már most is számottevő a Gabonakutató részesedése hazánk vetőmagexportjából, és megítélésük szerint a hozzá tartozó infrastruktúra fejlesztésével tovább tudják javítani piaci pozíciójukat. Az új beruházás egyszerre gyorsítja a vetőmag-feldolgozást és javítja annak minőségét, emellett azt a célt is szolgálja, hogy a külföldön már elismert szegedi fajták mellett újabb fajtákat és hibrideket tudjanak bevezetni a nemzetközi piacra. Már rövid távon az exportárbevétel megkétszereződését várják tőle, hosszabb távon pedig a megtöbbszörözéséről is szó lehet.

Nagy István úgy fogalmazott, hogy

egy „olyan jelentőségű beruházás megindításán veszek részt, amire a magyar mezőgazdaság valamennyi szereplője méltán lehet büszke.”

Látnunk kell, hogy a vetőmag a magyar mezőgazdaság csúcsterméke, olyan, mint az autók között a Forma 1-es versenyzés. A vetőmag az a produktum, amelyben benne van a tudás és a mi termőhelyi adottságaink, ami a vetőmagtermesztésben a jelenleginél nagyobb forgalomra predesztinál bennünket. A hazai vetőmag-előállítás az elmúlt évtizedekben kialakult hagyományokon alapszik, mert ebben benne van minden tapasztalatunk és minden szakmai tudásunk.

Az időkapszulát Wágner József, Nagy István és Gyuricza Csaba helyezték el
Az időkapszulát Wágner József, Nagy István és Gyuricza Csaba helyezték el
Magyarországon a vetőmag-előállítás azért is húzóágazat, mert az exportunk ebből világviszonylatban is jelentős, az 1-5. helyen állunk a vetőmagvak világkereskedelmében.

A szegedi Gabonakutatónak a nemesítésben, a vetőmagtermesztésben és a vetőmagmarketingben is nagy szerepe van, mert az intézet abban a különleges helyzetben van, hogy mindhárom részterületet egy kézből irányíthatja.

Ezen a területen egyre nagyobb a verseny a világban, ezért a magyar agrárkormányzatban fölvetődött a kérdés, hogy miként tudná segíteni a Tisza-partiakat. A tárca úgy döntött, hogy különböző infrastrukturális beruházásokra 460 millió forintos támogatást juttatnak az intézetnek. A támogatástól többek közt azt várják, hogy javul a Gabonakutató versenyképessége, ugyanakkor azzal is tisztában van az Agrárminisztérium vezetése, hogyha nem fejlesztünk, akkor lemaradunk, márpedig a kormány célja, hogy Magyarország továbbra is a vetőmagipar élvonalába tartozzon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a 2020-as spárgaszezon

Bár jelenleg a világot a koronavírus-járvány foglalkoztatja, időközben a német spárgaszezon startpisztolya is eldördült. Ebben az évben a termelők különleges kihívásokkal szembesülnek – részletezi a gyümölcs- és zöldségágazat szakmai szervezeteit összefogó BVEO.

Készítsünk magaságyást, megéri!

Még nem vagyunk elkésve, ha most jut eszünkbe magaságyást építeni, hiszen az egyik előnye éppen az, hogy tavasztól őszig folyamatosan ültethetünk, vethetünk bele. Így megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. És a palántaszezon most kezdődik.

Hogyan gazdálkodunk járvány idején? - gazdasági vezetőket kérdeztünk

Manapság elfogadott, sőt kötelező viselkedésforma a távolságtartás, 2020 telének végére, tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről, a modus vivendiről gazdasági vezetőket szólaltat meg a Magyar Mezőgazdaság e heti, 15. száma.

Roberto Salmito, a BASF Hungária Kft. agrodivízió vezetőjének nyílt levele

"Rendkívül fontos most, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a szántóföldek állapotát és kihasználjuk a közelgő kezelésekhez optimális időablakot is. Mi a magunk részéről úgy szeretnénk Önt ebben segíteni, hogy a 2020-as idényben ingyenesen biztosítjuk a xarvioTM Field Manager-t." Roberto Salmito, a BASF Hungária Kft. agrodivízió vezetőjének nyílt levelét közöljük.

Nébih: a tenyésztők átmenetileg nem szállíttathatnak Olaszországba kutyát és macskát

Miután az olaszországi kisállat-kereskedések a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, Magyarországól sem lehet oda szállítani macskát és kutyát értékesítésre, az állatok adás-vételét a kijárási tilalom sem teszi lehetővé - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel, miután egyeztetett az olasz hatósággal.

Virág? Pénzkidobás!

Dél-Koreában minden megvan, ami magas virágfogyasztást indokolna – ám mégsem magas a fogyasztás. A virágzó ázsiai ország körülbelül 52 millió lakosa szeret pénzt költeni luxustermékekre, a virágra kiadott pénzt viszont pazarlásnak tartják.

Rekordok helyett stabil termés

Marosi Gábort, a Woodstock Kft. ügyvezetőjét a miniszterelnök javaslatára a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetéssel tüntette ki március 15. alkalmából Áder János köztársasági elnök. Az indoklás szerint a magyar nemesítésű vetőmagok hazai és nemzetközi szintű elismertségének növelése érdekében végzett sikeres munkája elismeréseként.

Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz tisztítását, újrafelhasználását a mezőgazdasági öntözésben, csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát - közölte az uniós tanács kedden.

Növények: mi függünk tőlük, és nem fordítva, egy-null oda

A kijárási korlátozás okozta stressz csökkentésére, sorra jelennek meg vicces mémek az interneten. Az egyik arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki bezártságában elkezd a növényeihez beszélni, az még nem gond. Akkor kell pszichiáter segítségét kérni, ha azok válaszolnak is.

A húsellátás biztosított

A hirtelen felvásárlás miatt kialakult átmeneti tőkehúshiány kezelésére a logisztikai rendszerek képtelenek voltak, de mostanra sikerült stabilizálni a tőkehúsellátást és -beszállítást. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a hazai "húshelyzetről".