Back to top

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Az állattenyésztők elégedetlenségüknek adtak hangot, ugyanis a 2014–2020-as időszak állatlétszám után járó támogatásának korábbi referenciadátumát – az unió szakhatóságaival közösen – 2013. január 31-ében határozták meg. Ez azt jelenti, hogy többek között a szarvasmarhartók is az ekkor lejelentett állatlétszámnak megfelelően kérhették és kapták meg az egyedek után járó uniós támogatást.

Azok a tenyésztők, akik azóta eladták a borjakat, juhokat, az akkor lejelentett létszámnak megfelelően számolhatták el a finanszírozást, ugyanúgy, ahogy azok, akik állatot vásároltak – de ők mégsem vehettek fel támogatást a gazdaságot gyarapító új állatok után.

Az ügy nem újkeletű. Petre Daea korábbi szociáldemokrata párti (PSD) miniszter a 2018/146-os törvénnyel módosította a vonatkozó, 2015-ben kibocsátott 3. számú sürgősségi kormányrendeletet, a referenciadátumot ez alapján áthelyezték 2018. január 1-jére. A törvény szerint már abban az évben ennek megfelelően kellett volna átutalnia a támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek (APIA), csakhogy az Európai Bizottság szakértői megóvták a döntést, mivel ők úgy ítélték meg, hogy Románia ezzel megszegi az uniós jogszabályokat. Emiatt Romániának visszakoznia kellett, és az APIA tovább fizette a támogatást azoknak is, akik már nem tartottak állatot, vagy „csak” csökkentették állományukat – de hivatalosan nem írhatták ki a jegyzékből a referenciadátumon regisztrált létszámot.

Adrian Oros, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányának minisztere megígérte, hogy a 2021–2027-es új vidékfejlesztési stratégiában minden év január 1-je lesz a referenciadátum, így évente le tudják jelenteni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek az állatállomány változását, és a valódi állatlétszámnak megfelelően számíthatják ki a támogatást az APIA szakértői. Ez a szarvasmarhatartókat érinti a leginkább, illetve a juhtenyésztőket is, hiszen nemcsak náluk gyakoribb a létszámváltozás, hanem sokkal több állatról van szó.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Hogy az új finanszírozási időszakban sikerül-e elérni, hogy minden évben január elseje legyen a referencia-időpont, kizárólag a brüsszeli bürokratáktól függ.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Biodiverz zöldtető Budapesten

Dezsényi Péter, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Makeosz szervezésében szakmai bejárást tartott az IKEA áruház tetőkertjének megtekintésére. Ez volt az első igazán biodiverz, extenzív, öntözés nélküli zöldtető egész Magyarországon, ezért nagyon jó viszonyítási pont a szakemberek számára.

A hulladék nem probléma, hanem lehetőség

A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásának teljes folyamatát ismertették az érdeklődőkkel július 29-én, a Green Technológia Kft. szakmai napján. A herendi Majolika Parkban egy gyár- és laborlátogatás keretében rávilágítottak a szervezők arra, hogy a hulladék nem szemét, hanem lehetőségként kell tekinteni rá környezetünk megóvásában.

Megjelentek az idei LIFE pályázati felhívások

Közzétette a 2021. évi LIFE pályázati felhívásokat az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége. Az új LIFE program néhány változást is hoz az eddigiekhez képest.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Videósorozattal is segíti a NAK a pályázati források sikeres lehívását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara videósorozatot indított, amely a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségeit mutatja be. A tájékoztatók sok tízezer gazdálkodónak segítenek abban, hogy sikeresen hozzájussanak a jelentős mértékű forrásokhoz.