Back to top

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Nagy István: minden hatodik élelmiszer eltűnne a polcokról, ha nem segédkeznének a beporzásban a méhek
Fotó: Zsoldos Alexandra

Az Agrárminisztérium tisztában van az évenként közel 25 milliárd forint bevételű méhészeti ágazat stratégiai jelentőségével. Ezért döntött úgy, hogy a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az szja-mentességen túl további támogatások is segítik a méhészeket. Február végéig igényelhető a méhcsaládonkénti 1000 forintos megporzási támogatás, amit eddig 6500 méhész vett igénybe.

Február 20-ától pedig újra benyújtható a támogatási igény a Méhészeti Nemzeti Programra.

A Magyar Államkincstárhoz elektronikusan kell beadni a kérelmeket. Az uniós és hazai támogatás keretösszege mintegy 1,8 milliárd forint.

Az erdősítéssel az ország fával borított területét 27 százalékra tervezik növelni 2030-ra. Ehhez 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni, új erdők telepítésével és természetes úton befásodott területek erdővé alakításával. A fásítás három területre összpontosul: folytatódnak az állami erdőtelepítési programok, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen dolgoznak az útfásítási program elindításán, a Honvédelmi Minisztériummal pedig a honvédelmi célra fölöslegessé vált területek erdősítésén. Emellett gondolkodnak a barnamezős területek fával borításán is.

Új erdőket elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megyékben telepítenek, de szeretnék az erdősítést az erdők számára jó termőhelyet jelentő hegy-és dombvidéki megyékben is ösztönözni.

Az a cél, hogy minőségi, hosszú távon is fenntartható faállományt hozzunk létre, változatos összetételű fafajokból.

Az erdősítést számos eszközzel ösztönzi az agrártárca, a Vidékfejlesztési Program keretében továbbra is igényelhető a megemelt erdősítési támogatás. Az új közös agrárpolitikában is kiemelt figyelmet kap az erdőtelepítés, újranyitják az agrár-erdészeti rendszerek pályázati lehetőségét. Támogatási módszert dolgoztak ki arra, hogy a gazdák a spontán beerdősülő területeket erdővé alakítsák és erdőművelési ágba vonják. Támogatják az erdészeti szaporítóanyagot termelő üzemek infrastrukturális fejlesztéseit. Március 1-jétől pedig új erdőrendezési rendszert alakítanak ki a Nemzeti Földügyi Központban.

A klímavédelem érdekében az agrártárca ösztönzi az erdősítést, öntözésfejlesztést és támogatja a méhészeket
Fotó: Zsoldos Alexandra

Az öntözött mezőgazdasági területek növelésére évenként 17 milliárd forintot fordít a kormány. Csökkentik a beruházók bürokratikus terheit, és mivel a beruházás gyorsabban térül meg, ha minél többen részt vesznek benne, kiemelten támogatják az öntözési közösségek fejlesztéseit.

Tavaly július 1-jétől működik a Nemzeti Földügyi Központban az öntözésfejlesztési főosztály, amelynek feladata a termelői vízkereslet megszervezése. Emellett beruházásokat végeznek a harmadlagos művek fejlesztésére, a Vidékfejlesztési Program módosítása révén pedig támogatást nyújtanak az öntözési közösségeknek a beruházások tervezéséhez, illetve a meglévő művek üzemeltetéséhez, sorolta az agrárminiszter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Jelentős siker az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában

Kiemelkedően sikeres volt az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején indult földértékesítési programjának első üteme.

Vírusok, baktériumok, méhbetegségek

Mik a vírusok? Hogyan okoznak károkat? Melyik ma Magyarországon az a vírus, amelyik a legnagyobb gondot okozza a méheknél? Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanárral, állatorvos-virológussal, méhésszel beszélgettem vírusokról, baktériumokról, méhbetegségekről.

Konzervadomány a mindennapok hőseinek

A jelenlegi rendkívüli helyzetben az orvosok és nővérek az ország hősei, akik minden nap saját és családjuk egészségét kockáztatva indulnak el dolgozni. A Bonduelle zöldségkonzerveket ajánlott fel a véget nem érő feladatok miatt kimerült egészségügyi dolgozóknak.

Fagyhelyzet a gyümölcsösökben

Március 23. és 26. közötti éjszakákon nem a klasszikus tavaszi kisugárzásos fagyokkal volt dolgunk, hanem szállított faggyal álltunk szemben: olyan hideg légtömeg tört be Magyarország területére, mely nagyon erős széllel komoly lehűlést eredményezett. A gyümölcsösökben tapasztalható következményeket Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke foglalta össze a szervezet holnapján.

A Raiffeisennél már elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás

Április 1-től a Raiffeisen Bank ügyfelei az elsők között küldhetnek és fogadhatnak fizetési kérelmeket, legyen szó akár bankon belüli, vagy bankon kívüli megbízásról, ezzel is segítve a mostani helyzetben a napi pénzügyek személyes találkozás nélküli, akár otthonról történő lebonyolítását.

Éledezik a kínai almapiac a koronavírus-járvány után

A koronavírus-fertőzés következtében 30 százalékkal apadt a kínai almaforgalom az utóbbi két hónapban. A piaci árak pedig annak ellenére csökkennek, hogy a nagy almatermesztő körzetben, Sanhsziban már emelkednek a termelői árak.