0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Az Agrárminisztérium tisztában van az évenként közel 25 milliárd forint bevételű méhészeti ágazat stratégiai jelentőségével. Ezért döntött úgy, hogy a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az szja-mentességen túl további támogatások is segítik a méhészeket. Február végéig igényelhető a méhcsaládonkénti 1000 forintos megporzási támogatás, amit eddig 6500 méhész vett igénybe.

Február 20-ától pedig újra benyújtható a támogatási igény a Méhészeti Nemzeti Programra.

A Magyar Államkincstárhoz elektronikusan kell beadni a kérelmeket. Az uniós és hazai támogatás keretösszege mintegy 1,8 milliárd forint.

Az erdősítéssel az ország fával borított területét 27 százalékra tervezik növelni 2030-ra. Ehhez 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni, új erdők telepítésével és természetes úton befásodott területek erdővé alakításával. A fásítás három területre összpontosul: folytatódnak az állami erdőtelepítési programok, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen dolgoznak az útfásítási program elindításán, a Honvédelmi Minisztériummal pedig a honvédelmi célra fölöslegessé vált területek erdősítésén. Emellett gondolkodnak a barnamezős területek fával borításán is.

Új erdőket elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megyékben telepítenek, de szeretnék az erdősítést az erdők számára jó termőhelyet jelentő hegy-és dombvidéki megyékben is ösztönözni.

Az a cél, hogy minőségi, hosszú távon is fenntartható faállományt hozzunk létre, változatos összetételű fafajokból.

Az erdősítést számos eszközzel ösztönzi az agrártárca, a Vidékfejlesztési Program keretében továbbra is igényelhető a megemelt erdősítési támogatás. Az új közös agrárpolitikában is kiemelt figyelmet kap az erdőtelepítés, újranyitják az agrár-erdészeti rendszerek pályázati lehetőségét. Támogatási módszert dolgoztak ki arra, hogy a gazdák a spontán beerdősülő területeket erdővé alakítsák és erdőművelési ágba vonják. Támogatják az erdészeti szaporítóanyagot termelő üzemek infrastrukturális fejlesztéseit. Március 1-jétől pedig új erdőrendezési rendszert alakítanak ki a Nemzeti Földügyi Központban.

Az öntözött mezőgazdasági területek növelésére évenként 17 milliárd forintot fordít a kormány. Csökkentik a beruházók bürokratikus terheit, és mivel a beruházás gyorsabban térül meg, ha minél többen részt vesznek benne, kiemelten támogatják az öntözési közösségek fejlesztéseit.

Tavaly július 1-jétől működik a Nemzeti Földügyi Központban az öntözésfejlesztési főosztály, amelynek feladata a termelői vízkereslet megszervezése. Emellett beruházásokat végeznek a harmadlagos művek fejlesztésére, a Vidékfejlesztési Program módosítása révén pedig támogatást nyújtanak az öntözési közösségeknek a beruházások tervezéséhez, illetve a meglévő művek üzemeltetéséhez, sorolta az agrárminiszter.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu