Back to top

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

A BASF digitális gazdálkodást segítő xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazása kiváló 2019-es évet zárt, és már világszerte több mint 17 000 gazdálkodó növénytermesztési munkáját segíti több mint kétmillió hektáron. A xarvio az ügyfelek széles körének visszajelzései alapján 2020-ban új funkciókat vezet be. Magyarországon a xarvio elsőként a PREGA Konferencián mutatta be ezeket a funkciókat, ahol kiállítóként is jelen voltak.

Újdonság a művelésizóna-specifikus tápanyagmenedzsment időzítéssel és adagolással, az alkalmazáshoz rendelt, automatikusan integrált pufferzónákat tartalmazó térképek, valamint a mezőgazdasági gépek vezeték nélküli csatlakoztatásának lehetősége.

Olyan új funkciókat vezettek be továbbá, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodóknak és tanácsadóiknak, hogy jobban együtt tudjanak működni közvetlenül a xarvio FIELD MANAGER alkalmazásban. Világszerte minden új funkció mobil eszközökön is a gazdálkodók rendelkezésére áll.

2020-ban a xarvio™ FIELD MANAGER további funkciókkal bővül. Az új növény optimalizálási funkcióval a tavalyi sikerekre alapozva még magasabb megtérülést érhet el szántóföldjein.
2020-ban a xarvio™ FIELD MANAGER további funkciókkal bővül. Az új növény optimalizálási funkcióval a tavalyi sikerekre alapozva még magasabb megtérülést érhet el szántóföldjein.

A xarvio FIELD MANAGER új funkciói egy már önmagában is erőteljes szolgáltatást egészítenek ki, amely 25 éven át piaci környezetben tesztelt kockázati modellek alapján művelésizóna-szintű valós idejű információt nyújt például a növények növekedési szakaszainak részleteiről, vagy mobil eszközökön fertőzés- és kártevőriasztást biztosít az adott területeket fenyegető kockázat változásakor.

A xarvio FIELD MANAGER Magyarországon elérhető legújabb funkcióinak rövid áttekintése:

  • Tápanyagmenedzsment: az adott növénykultúra számára szükséges tápanyagok kijuttatási idejére és mennyiségére vonatkozó információk művelésizóna-szinten
  • Zónapermetezés: változó dózisú kijuttatási térképek az őszi búza- és árpa táblákra a hatékonyabb permetezés biztosítása érdekében
  • Vezeték nélküli adatátvitel: lehetővé teszi az adatok küldését a xarvio FIELD MANAGER és a terminál között
  • Abszolútbiomassza-térképek relatív térképek helyett: most az aktuális és a korábbi térképek közvetlenül összehasonlíthatók, akár egy, akár különböző táblákra vonatkozóan
  • Mezőgazdasági éghajlati mutatók: a jelenlegi idény csapadékmennyiségét és hőmérsékletét hasonlítja össze az elmúlt 10 év átlagával

Magyarországon 2019 végéig 1225 felhasználó mintegy 78.000 hektáron használta a xarvio FIELD MANAGER alkalmazást, ami elősegítette, hogy jobban megtérüljenek a gazdálkodók beruházásai a földeken. Például a 2017/2018-as évben azok az európai gazdálkodók, akik a xarvio FIELD MANAGER javaslatai alapján védték búzatábláikat a betegségektől, hektáronként átlagosan 32 euróval több bevételhez jutottak, mint azok a gazdálkodók, akik a gombaölő szerek három alkalommal történő kijuttatásával a hagyományos kezelési protokollt választották.

„Bámulatos volt azt látni, hogy 2019-ben hány gazdálkodó vágott bele először a digitális gazdálkodásba, és a szezon végén hogyan győzték meg őket az eredmények.

Annak felismerése, hogy ügyfeleink nyeresége nő, miközben időt is megtakarítanak, arra ösztönöz minket, hogy folytassuk a növénytermesztés optimalizálását célzó digitális algoritmusaink fejlesztését – fejtette ki Joseph Allendorf, a xarvio FIELD MANAGER termékmenedzsere.

Andree-Georg Girg, a BASF Digitális Gazdálkodásért felelős globális kereskedelmi vezetője hozzátette: „A xarvio egyre több olyan terméket és szolgáltatást nyújt, amelyekkel 2020-ban a digitális gazdálkodás környezetének még jelentősebb átalakítását célozzuk meg, és arra törekszünk, hogy továbbra is segítsük a gazdálkodók nyereségességét, valamint fenntarthatóbb gazdálkodási környezetet biztosítsunk számukra.”

A vállalat a xarvio HEALTHY FIELDS alkalmazással legújabb termékét vezeti be a piacra elsőként 2020-ban Németországban, majd több más országban is. A xarvio HEALTHY FIELDS használatával ügyfeleinknek teljes körű művelésizóna-szintű betegségkezelésre nyílik lehetősége ezzel garantálva a növények egészségét. „A xarvio FIELD MANAGER ajánlott növényvédelmi stratégiájának megvalósítását egy gyakorlott szerződött partnerünk fogja végezni. A termelő mentesül az összetett munkálatoktól, és átláthatóan követhet minden egyes lépést. Ha a szezon végén a betegség következtében fellépő levélkárosodás nagyobb, mint ami a megállapodásban szerepelt, a termelő kártérítésben részesül” – mondta Girg.

A xarvio FIELD MANAGER legújabb funkcióit Magyarországra vonatkozóan megtalálja ide kattintva.

Forrás: 
BASF sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a mezőre – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll"

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll" – olvasható a KWS Magyarország Kft. tájékoztatásában, melyet változtatás nélkül közlünk.

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A pékek spájzolnának

A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–20 százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.