Back to top

Nagy licitcsatákat hozott az élő mezőgazdasági aukció

A vártnál is nagyobb sikert hozott az Intergavel Kft. által szervezett élő mezőgazdasági gépárverés a Somogy megyei Kéthelyen: az árverésre bocsátott 70 tétel több mint 90%-a talált új gazdára. A kialakuló „licitcsatáknak” köszönhetően az árak szépen felkúsztak, a megbízó megelégedésére – ezzel együtt, minden vevő elégedetten távozhatott az eseményről, amely egész biztosan nem az utolsó ilyen alkalom volt.

„Szeretnénk, hogy amikor a dinamikusan bővülő mezőgazdaság szereplői a gépparkjuk korszerűsítése mellett döntenek, az aukció, mint lehetőség is ott legyen a látókörükben. Ha a mostani rendezvényt nézem, jó úton haladunk efelé” – mondta el Kocsis Csaba, az Intergavel Kft. ügyvezetője a cég által szervezett, február 18-i élő gépárverés kapcsán.

Szavait igazolja, hogy a Somogy megyei Kéthely egyik exkluzív borbirtokán zajló eseményt valóban páratlan érdeklődés övezte. Már előzetesen is mintegy 90-en regisztráltak, végül pedig 130-nál is több licitáló gyűlt össze, hogy lecsapjon a Hubertus Bt. használt gépeire és eszközeire.

Az összesen 70 tételből álló, többek közt mezőgazdasági erőgépeket, szállító-, és talajművelő eszközöket, illetve haszongépjárműveket felvonultató listáról összesen 64 eszközt „ütöttek le”, vagyis a teljes kínálat 91%-át.

A résztvevők átélhették az élő aukciók semmihez nem hasonlítható varázsát, hiszen egy-egy világhírű gyártó által jegyzett traktorért vagy épp vetőgépért gyakran izgalmas verseny alakult ki, aminek eredményeként a vételárak végül átlagosan 22%-kal haladták meg a kikiáltási árakat. Az összegek azonban még így is kedvezőbbek voltak, mintha valaki kereskedő közbeiktatásával próbált volna használt agrárgépekhez jutni, azaz nyugodtan mondhatjuk, nemcsak az élmény miatt érte meg eljönni a többségnek.

Azt pedig, hogy a hasonló eseményekre már most is jelentős igény van, jól jelzi, hogy a Balaton nyugati csücskétől kissé délre fekvő településre, a Békés megyei Kétsopronyból és a Hajdú-Bihar megyei Derecskéről is érkeztek licitálók – mindkét vendég 350-400 km-t utazott az eseményért. Az Intergavelnél elárulták,

a jövőben számos régióban szeretnének hasonló rendezvényeket tető alá hozni, akár úgy is, hogy egy helyszínre több környékbeli cég gépeit gyűjtenék össze egy közös aukcióra.

Az ipari aukciók hazai specialistájánál egyébként is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az agráriumra: az internetes oldalukon jelenleg is fut egy Baranya megyei cég mezőgazdasági gépárverése, és hamarosan elérhetőek lesznek a mostani élő aukcióval elégedett Hubertus Bt. gépalkatrészei és tartozékai is.

Forrás: 
sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Jelentős siker az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában

Kiemelkedően sikeres volt az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején indult földértékesítési programjának első üteme.

Több nyugat-európai országban is nőttek a traktoreladások

A 2018-ban történt visszaesés után tavaly nőttek a traktoreladások Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Ausztriában is.

Elmarad a 2020. évi NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) vezetősége – tekintettel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésekre – felelős főszervezőkként úgy döntöttek, hogy az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva rendezvény elmarad.

Több géppel többet dolgoznak a földeken, mint tavaly

Ez derül ki a flottakövetési szolgáltatást is nyújtó i-Cell járműkövető rendszerének adatai alapján. Az adatok természetesen az i-Cell ügyfeleinek járműmozgását mutatják, így tendenciákra lehet belőlük következtetni, de nem tekinthetők országosan reprezentatívnak.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Koronavírus: egyelőre nincs hiány gépalkatrészből

A koronavírus-helyzetre való tekintettel kulcskérdés: rendelkezésre állnak-e hazánkban azok az alkatrészek, melyekre az élelmiszer-előállításhoz nélkülözhetetlen mezőgépek esetleges meghibásodásakor van szükség. A többi közt erről is beszélgettünk Umenhoffer Péterrel, az Axiál Kft. marketingigazgatójával.

A mezőgazdaságban nem állhat meg az élet

A kormány a szakmai szervezetekkel együtt, már a gazdaság újraindításán is dolgozik – olvasható a Magyar Mezőgazdaság e heti, 2020/13. számában. A lapból az is megtudható, hogy félteni kell-e állatainkat és nekünk félnünk kell-e tőlük a koronavírus miatt. Kárpát-medencei gazdák rovatunkban a Vajdaságba látogatunk. Aktuális mellékletünk, a Géppiac a héten a szemenként vető gépeket veszi górcső alá.

"Önképző" növényhatározó applikációk

A mobiltelefonok a telefonálás mellett már rengeteg más dolgot is tudnak. Fényképezőgépként, diktafonként, rádióként, útvonaltervezőként, zseblámpaként, zenelejátszóként, sőt akár vérnyomásmérőként is használhatjuk őket, és még számos más eszközt is helyettesítenek. Miért ne használhatnánk növényhatározásra is telefonunkat?