Back to top

A nagy goda védelmében indult aláírásgyűjtés Hollandiában a lisszaboni repülőtér-építés ellen

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Eddig 26 ezren írták alá a petíciót, amelyet a Vogelbescherming Nederland holland természetvédő szervezet indított a nagy goda (Limosa limosa) érdekében. A portugál főváros tervezett második nemzetközi repülőterét a Tejo folyó torkolatában, a déli parton tervezik felépíteni, egy természetvédelmi területen, amely a veszélyeztetett költözőmadár fontos pihenő- és táplálkozóhelye a Nyugat-Európából Afrikába és visszafelé vezető vándorútján.

"Mi értelme van védeni Hollandiában a nagy godákat, ha Portugáliában legyengülnek, sőt elpusztulnak?" - teszi fel a kérdést a petíció.

Az új lisszaboni repülőtér terveit élesen bírálják portugál és külföldi természetvédők is. A Vogelbescherming Nederland szerint a Tejo folyó torkolata létfontosságú táplálkozóhely a nagy godáknak.

A madarak felcsipegetik a maradék gabonát a rizsföldeken, mielőtt Afrika felől továbbindulnának Hollandiába. De ha a portugál kormány megvalósítja a tervét, ennek vége lesz - közölte a holland zöld szervezet.

Kutatók szerint fennáll annak a veszélye is, hogy a madarak összeütköznek a repülőgépekkel, vagy a zaj elűzi őket.

Egy portugál helyettes államtitkár azt mondta egy lapinterjúban, hogy fölösleges aggódni, mert "a madarak nem ostobák, és alkalmazkodni fognak az új helyzethez".

A portugál környezetvédelmi hatóság januárban adta meg az engedélyt a repülőtér építéséhez azzal a feltétellel, hogy az üzemeltető jelentős többletforrásokat költ a környezeti károk mérséklésére, így a térségben fészkelő költözőmadarakat zavaró zaj csökkentésére.

A kormány tervei szerint 2022-re készül el Montijóban, egy katonai légitámaszpont helyén az új repülőtér, amelynek feladata átvenni az utasforgalom egy részét a jelenlegi egyetlen, túlterhelt légikikötőtől.

A meglévő lisszaboni nemzetközi repülőtér forgalma 2019-ben új rekordot állított fel 31 millió utassal, ami kétmillióval több az előző évinél. A portugál repülőtereket üzemeltető társaság, az ANA számítása szerint az egyetlen repülőtér telítettsége évi 1,8 millió utastól fosztja meg a portugál fővárost, akadályozva a turizmus fejlődését.

A Vermeer és Rembrandt festményein is megörökített nagy godát 2015-ben egy internetes szavazáson választották Hollandia nemzeti madarává.

A nagy godák 85 százaléka Hollandiában fészkel, csak Amszterdam közigazgatási határain belül több, mint Nagy-Britanniában és Franciaországban együttvéve - mutatott rá a holland madárvédelmi szervezet, hozzátéve, hogy míg a 1960-as években több mint 125 ezer pár madár rakott fészket Hollandiában, a 2010-es évek közepén már csak 40 ezer.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

Tömött város, üres határ – hol a biodiverzitás?

Rovar- és madárfajok tűnnek el nyomtalanul, az élőhelyek alapvető feltételei szűnnek meg napról napra, ahol az állatok nem tudnak megmaradni és száműzötté válnak.

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

Legendás Kerecsen

A kerecsensólyom mindig is kiemelt szerepet játszott mondavilágunkban, történelmünkben. Népünk vezetői szívesen választották erejük, hatalmuk jelképévé, Géza fejedelem koráig a magyarok hadi jelvényeként is szolgált. Az elbeszélések szerint Attila pajzsát is ez a ragadozó madár díszítette.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Mezőgazdaság és biogazdaság: Az EBB 700 millió eurós finanszírozást hagy jóvá

Az Európai Beruházási Bank, az EU bankja bejelentette, hogy elindít egy új „finanszírozási kezdeményezést”, amelynek célja közel 1,6 milliárd euró értékű beruházás elindítása a mezőgazdasági és biogazdasági ágazatban. A támogatás célja, hogy segítséget nyújtsanak az élelmiszer-, a bioalapú anyagok és a bioenergia előállítási és feldolgozási értékláncában működő magánválallatoknak.

Ha görénynél működik, talán az embernél is

Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A CSIRO az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán 40-40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.

Nébih: szigorú feltételekkel vágható a madárinfluenzás területről a baromfi

Madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területről csak szigorú szabályokkal fogadhatnak baromfit azonnali vágásra a vágóhidak, és a húsértékesítésre is rendkívüli előírások érvényesek – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatóból.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban – a Tagság visszajelzései alapján – többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával, valamint az Operatív Törzs agrárügyekért felelős vezetőségével.