0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A spanyoloknál is betelt a pohár

Régóta igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét helyzetük tarthatatlanságára a spanyol gazdálkodók, de egyelőre nem sok minden változott. Most traktorokkal vonultak az utcára, komoly tüntetéshullám van éppen folyamatban.

A spanyol agrárágazatban dolgozók egybehangzó véleménye szerint

egyre nehezebb talpon maradni,

legyen szó a legkülönfélébb növénykultúrák termesztéséről vagy éppen állattenyésztésről. Nem tudnak tisztességes árakat elérni, a termesztés költségei nőnek, mindeközben pedig importkorlátozások nehezítik a kereskedelmet és csökkennek a támogatások – hogy csak a legfontosabb sérelmeiket említsük.

A fruchthandel.de spanyolországi tudósítójának beszámolója szerint leginkább mégis amiatt neheztelnek az ágazatban érdekeltek, hogy

csukott fülekre találnak a panaszaik.

Igaz, az utóbbi időben már történt némi előrelépés: a három legnagyobb szervezet, az UPA, a COAG és az ASAJA összefogott, és az együttműködés meghozta az eredményt, január vége óta ezrek moccantak meg és vonultak ki az utcára, hogy nyilvánvalóvá tegyék, betelt a pohár.

Spanyolország-szerte traktorok lepték el az utcákat,

február közepén Valencia forgalma állt le – a 20 ezer résztvevővel és ezer mezőgazdasági járművel zajló tüntetést történelminek nevezték –, majd Extremadurában, illetve az almériai fóliás térség ikonikus településén, El Ejidóban zárták le az utakat néhány órára a traktorok. Ezen a héten az andalúziai Granada, illetve a galíciai La Coruña voltak/vannak soron, és Murcia központjába is terveznek egy nagyszabású tüntetést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu