Back to top

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

A vadrózsa (Rosa canina) 2-3 méter magas, tüskés cserje, összetett levelei páratlanul szárnyasak, 5-7 levélkéből állnak. Virágait kis fürtökben hozza, a szirmok általában fehérek, de lehetnek mélyrózsaszínek is, a két árnyalat közt számos átmenettel. Termését az egyéves vesszőkön és a kétéves ágakon hozza. Magról könnyen szaporodik, sok változata van, amelyeket a botanikusok elkülönítettek.

Talajban nem válogat, de a meszes, köves, kissé kötött talaj a legkedvezőbb számára, és szereti a napos fekvést, de félárnyékban is megél. Tűri a hideget és a szárazságot, de nem mentes a gombás betegségektől.

Hajtásain és a virág vacokkúpján kialakulhat a rózsalisztharmat fehér bevonata, amitől lassul a hajtás fejlődése, és idővel elszárad. A másik súlyos rózsabetegség, az antraknózis is megtámadja, a levelein okoz fekete foltokat.

A kórokozó ellen rezes permetezéssel védekezhetünk, a lisztharmatot pedig kénnel orvosolhatjuk. Szembetűnő kárt okoz a rózsa-levéldarázs a levelek fölsodrásával. A rózsa-levéltetvek kora tavasztól telepedhetnek meg a fiatal hajtásokon.

A gyapjas rózsa termése magas C-vitamin-tartalmú
A gyapjas rózsa termése magas C-vitamin-tartalmú

A japán rózsa lapított termése
A japán rózsa lapított termése
A csipkebogyót nemcsak mi használjuk lekvárfőzésre vagy bornak, teának, hanem a madarak is szeretik, ezért terjesztésükkel spontán is megjelenhet a kertben. Ahol jelentősebb az üzemi termesztése, több fajtáját nemesítették ki, amelyek nagyobb termést nevelnek, vagy magasabb a C-vitamin-tartalmuk. Az ősszel vagy tavasszal eltelepített töveket visszavágják, a harmadik évre 6-8 vázágból álló bokrot alakítanak ki. Az idős ágakat rendszeresen ki kell vágni a bokorból, hogy a fiatal, termő vesszők és gallyak legyenek többségben.

A vadrózsa virága a rózsaszín több árnyalatában díszlik
A vadrózsa virága a rózsaszín több árnyalatában díszlik
Hazánkban inkább dísznövénynek ültetik a japán rózsát (Rosa rugosa), aminek a vadrózsánál nagyobb, lapított a termése.

Savanyú kémhatású talajban virul a legjobban, fagytűrő képessége jó. Virágai is nagyok, fehér vagy sötétrózsaszín, bordós színűek, folyamatosan nyílnak a fagyokig. Gyorsan növő bokra egy-két méter magas, erősen tarackol. Talajtakarónak vagy rézsűk megkötésére is alkalmas.

A gyapjas rózsa (Rosa pomifera, szinonim neve R. villosa) középnagy bokra is két méter magas, feltörő. Termése nagy, gömbölyű, sötétpiros, C-vitamin-tartalma igen magas, megközelíti az 1500 mg%-ot. Több termesztett fajtája létezik, például a Karpatia.

A legmagasabb C-vitamin-tartalma a Dél-Európában honos fahéjrózsának (Rosa cinnamomea - 1700 mg%) és a Rosa roopae (2700-3000 mg%) fajnak van.

Tudta?

A csipkebogyó gyümölcshúsa béta-karotint, C-vitamint, kis mennyiségben B1, B2, P, K, H, és E vitaminokat, citrom- és almasavat, cserzőanyagot tartalmaz. Viszonylag sok benne a magnézium. Teája magas C-vitamin-tartalma miatt megfázás kezelésére, immunerősítőnek és az érelmeszesedés megelőzésére alkalmas. Gyenge hashajtó és vizelethajtó. Ne forrázzuk, hanem langyos vízben áztassuk a csipkebogyóteát. Lekvárként elkészítve magas vérnyomás, bélhurut, epe- és májműködés zavara esetén ajánlott.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2020/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Az oroszok már a spájzban vannak

A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert „az oroszok már a spájzban vannak.”

Vírusok, baktériumok, méhbetegségek

Mik a vírusok? Hogyan okoznak károkat? Melyik ma Magyarországon az a vírus, amelyik a legnagyobb gondot okozza a méheknél? Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanárral, állatorvos-virológussal, méhésszel beszélgettem vírusokról, baktériumokról, méhbetegségekről.

Virágos erkély mozgalom a kertészetek megmentéséért

Interneten lehet megrendelni és házhoz szállítják a növényeket annak, aki részt vesz a most meghirdetett Virágos erkélyek elnevezésű mozgalomban, Olaszországban. A kampányt azzal a céllal indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba és enyhítsék a virágkertészek veszteségeit.

Fagyhelyzet a gyümölcsösökben

Március 23. és 26. közötti éjszakákon nem a klasszikus tavaszi kisugárzásos fagyokkal volt dolgunk, hanem szállított faggyal álltunk szemben: olyan hideg légtömeg tört be Magyarország területére, mely nagyon erős széllel komoly lehűlést eredményezett. A gyümölcsösökben tapasztalható következményeket Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke foglalta össze a szervezet holnapján.

Váratlan hideg idején – Növényvédelmi előrejelzés 14. hét

Nagy károkat okozott a markáns hidegfront, a növények kondíciójának javításával menthetjük, amit lehet. A monília elleni permetezést is folytatni kell, őszibarackban pedig a hidegben újra aktuális lett a tafrina elleni védekezés. Az alma most fogékony a varasodásra, a szőlőben pedig most érdemes az atkák ellen fellépni.