Back to top

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.

Idén az együttműködő csoportok az üvegházi termelőket szeretnék ösztönözni a speciálisan kiválasztott, ültetésre kész tájfajták termesztésére. Jövőre a kertészek oktatására helyezik a hangsúlyt.

Az egyetem botanikus kertje első ízben hirdette meg az Év Georgiai Pollinátorai elnevezésű programját, a zöldipari szövetség wintergreeni konferenciáján arra ösztönözve a szakembereket, hogy hívják föl a vállalkozások, parkok, iskolák, városi és megyei igazgatási szervek, valamint a házikertek tulajdonosainak figyelmét a beporzást végző rovarok számára nélkülözhetetlen őshonos növényekre.

A növényeket kertész, ökológus, entomológus és zöldipari szakemberekből álló bizottság választotta ki aszerint, hogy esztétikai szempontból kellemesek, piacképesek legyenek, de mindenekelőtt menedéket és táplálékforrást kell nyújtaniuk számos honos beporzó számára.

A 2021-es év pollinátorbarát növényei a Conradia canescens, a Clethra alnifolia, a Solidago petiolaris és az Asclepias tuberosa, amelyek a kertészetekben már 2020 végén és 2021 elején elérhetőek lesznek.

A georgiai mezőgazdasági minisztérium márciusban induló Pollen Nation programja szintén csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, célja az ún. beporzókertek létrehozásának és az őshonos növények szaporításának ösztönzése, valamint a zöldipar támogatása a beporzóbarát növényfajok értékesítésén keresztül.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/newswire.caes.uga.edu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Napfényben minden szebb

A sok fény és a langyos levegő előcsalogatja a növényeket a kertben, szinte hallani a zsizsegést, a tavaszi záporok után a fű növekedését, szirmaikat bontják a virágok és a rügyekből kipattannak a levelek. Napfényben zöldebb a fű, színesebbek a virágok, illatosabb a kerti levegő, hangosabb a madárdal és a hangulatunk is nagyszerű.

Elkezdődött a 2020-as spárgaszezon

Bár jelenleg a világot a koronavírus-járvány foglalkoztatja, időközben a német spárgaszezon startpisztolya is eldördült. Ebben az évben a termelők különleges kihívásokkal szembesülnek – részletezi a gyümölcs- és zöldségágazat szakmai szervezeteit összefogó BVEO.

Készítsünk magaságyást, megéri!

Még nem vagyunk elkésve, ha most jut eszünkbe magaságyást építeni, hiszen az egyik előnye éppen az, hogy tavasztól őszig folyamatosan ültethetünk, vethetünk bele. Így megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. És a palántaszezon most kezdődik.

Király Attila: A természet búcsúja

Király Attila matematika szakos középiskolai tanár Baján. A fotózás számára örök szenvedély, amely talán élete végéig elkíséri. Szüleitől már általános iskolás korában kapott fényképezőgépet, azonban a fotózás akkoriban a sok-sok rontott kép mellett még viszonylag költséges hobbinak számított, ezért letett róla.

Méhészek figyelmébe: május végéig adható be a gyógyszer-cukor támogatás

A méhészek számára elérhető gyógyszer-cukor támogatás beadási határideje megváltozott, így a korábbi április eleji határidő május végére módosult.

Virág? Pénzkidobás!

Dél-Koreában minden megvan, ami magas virágfogyasztást indokolna – ám mégsem magas a fogyasztás. A virágzó ázsiai ország körülbelül 52 millió lakosa szeret pénzt költeni luxustermékekre, a virágra kiadott pénzt viszont pazarlásnak tartják.

Talajdúsító papírhulladékból

A talaj szerkezetének javítására irányuló kutatásokat végez a lengyelországi Opole Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég: papírgyárakban keletkező hulladékokból terveznek talajdúsító keveréket készíteni.

Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz tisztítását, újrafelhasználását a mezőgazdasági öntözésben, csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát - közölte az uniós tanács kedden.

Növények: mi függünk tőlük, és nem fordítva, egy-null oda

A kijárási korlátozás okozta stressz csökkentésére, sorra jelennek meg vicces mémek az interneten. Az egyik arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki bezártságában elkezd a növényeihez beszélni, az még nem gond. Akkor kell pszichiáter segítségét kérni, ha azok válaszolnak is.