Back to top

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

A napsütötte, védett helyeken néhány kora tavaszi évelő és hagymás növény bontogatja szirmait, a mogyorófélék és az éger növeszti barkáit, egy-két cserje virágzik. Melegebb napokon az éhező méhek virágpor és nektár reményében meglátogatják a kinyílt virágokat. A tél idáig hó nélkül, viszonylag enyhén telt el, leszámítva néhány fagyos januári napot, valamint ködös február eleji időszakot.

A kertekben és ültetvényekben néhány helyen télen sem állt meg a munka,

vagy pedig már javában végzik az aktuális teendőket, ami most elsősorban a metszést és a tápanyag-utánpótlást jelenti.

A most aktuális feladatoknak vannak növényvédelmi vonatkozásai is, ilyenkor alapozhatjuk meg a kezdődő szezon sikerét. Ezeket a munkákat legjobb a tavaszi lemosó permetezés elvégzése előtt megcsinálni. Szinte mindegyik fafajon még most is az ágakon lógnak a tavalyról rászáradt gyümölcsmúmiák. Ezeket, ha nem szedjük le, fertőző forrásai lesznek a gyümölcsfertőző moníliának, ezért a metszés során mindet távolítsuk el és semmisítsük meg. Néhány fafaj hajlamos a sarjképződésre. Feltétlenül vágjuk ki az almafák sarjhajtásait, mert azok az almafa-vértetű áttelelőhelyei, fertőzési gócai. Csonthéjasokon gyakori jelenség, hogy hajtásfertőző monília után elhalnak az ágak, ágrészek.

Ha tavaly nem távolítottuk el, akkor most ne habozzunk, hanem vágjuk le, a vágási felületet pedig kenjük be sebkezelő anyaggal

a fertőzés megelőzése érdekében, és a gyorsabb gyógyulásért. A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly hernyó alakban az őszibarack vesszőcsúcsaiban telel át. Ha ilyen vesszőket látunk a fákon, kurtítsuk meg, még akkor is, ha jó erős termővesszővel állunk szemben. A beteg vesszőt természetesen semmisítsük meg. Metszés közben vizsgáljuk át a fák törzsét, ágait, így meggyőződhetünk róla, hogy van-e pajzstetűfertőzés vagy áttelelő takácsatkatojás a növényeken.

Eperfa-pazstetű őszibarackfán
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Ez azért fontos, mert a tavaszi lemosó permetezéshez ez alapján kell kiválasztani a készítményeket. Ha nem találunk atka- vagy pajzstetűfertőzésre utaló jeleket, elegendő csupán a réz- és kéntartalmú szerek használata. Abban az esetben azonban, ha kártevők jelenlétére utaló tüneteket látunk, válasszunk inkább olajos készítményeket, melyek gyárilag tartalmazzák a rezet és a ként is. A tél végi lemosó permetezés során ne sajnáljuk a permetlevet, jusson bőven mindenhová, még a kéregrepedésekbe is, mert ezeken a helyeken is vannak áttelelő kártevők. A permetezést szélcsendes időben, a lemosó készítményre előírt védőfelszerelésben hajtsuk végre. Őszibarack esetében csapadékos tavasszal szükség lehet a rezes permetezés megismétlésére, mert a tafrinás levélfodrosodás szaporítóképleteit az eső mossa be a rügypikkelyek közé, ezért folyamatos permetlé-borítottság kell a fertőzésmentes rügyfakadáshoz.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Időjárás előrejelzés: ha nincsenek repülők, nincsenek adatok

A légiforgalom leállása miatt egyre kevesebbet tudunk az időjárásról is, a napi 700 000 adat helyett csupán néhány ezer érkezik az időjárás modellezéséhez.

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

Az oroszok már a spájzban vannak

A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert „az oroszok már a spájzban vannak.”

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán összesen 40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.

Vírusok, baktériumok, méhbetegségek

Mik a vírusok? Hogyan okoznak károkat? Melyik ma Magyarországon az a vírus, amelyik a legnagyobb gondot okozza a méheknél? Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanárral, állatorvos-virológussal, méhésszel beszélgettem vírusokról, baktériumokról, méhbetegségekről.