Back to top

Közösségformáló alkotóház

Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház – ahol élmény a tanulás! Ez a szlogenje az alsópáhoki alkotóháznak, amit egy önkormányzati fejlesztés keretében a közösség erősítésére és az egész életen át tartó tanulás iránti igények kielégítésére hozott létre a település.

Az alkotóházzá alakított ingatlant néhány évvel ezelőtt vásárolta meg az önkormányzat. Az eredeti cél az volt, hogy az Alsópáhok központjában álló, közel százhúsz éves házat eredeti formájában megőrizzék, így csaknem 20 millió forintos pályázati támogatással és 5 millió forintos önerővel felújították. Az épületet teljes körű rekonstrukción esett át. Kicserélték a tetejét, hőszigetelték és lefestették a homlokzatát, víz- és hőszigetelték a padozatát, felújították az elektromos rendszerét, a padlóburkolatot és a mosdókat, emellett akadálymentesítették az épületet. Az alkotóház számos program helyszínéül szolgál, a különböző kézműves foglalkozások megrendezése mellett közösségi térként is funkcionál.

Czigány Sándor: az alkotóház közösségi térként is funkcionál
Czigány Sándor: az alkotóház közösségi térként is funkcionál
Fotó: Bella Huba
– Ez egy nagyon régi, százhúsz éves épület a faluközpontban, ami most alakul Alsópáhokon – fogalmazott Czigány Sándor, a település polgármestere. – Úgy gondoltuk, a modern épületek mellett elférne ez az öreg ház, és szerettük volna minél tartalmasabb programokkal megtölteni. Igyekszünk minél több programot szervezni, amikre a helyi lakosokat, a környező települések lakóit és az ide érkező vendégeket is várjuk. Az alkotóház mögött egy lakópark található, nem messze van a Kolping Hotel, az iskolánk, az óvodánk, tehát könnyen és gyorsan elérhető. Bár ez sem utolsó szempont, de a leglényegesebbek mégis a programok, amikkel megtöltjük az épületet.

A szellemi építkezést rendkívül fontosnak tartom, vagyis azt, hogy a közösségi élet ne csak egy kifejezés legyen, hanem a valóság; anélkül a település csak egy lakóhely, és nem lakóközösség. Szerintem pedig a közös munka a leghatékonyabb eszköze a közösségépítésnek.

Az új létesítmény előadások és kézművesek vagy művészek vezetésével zajló foglalkozások és táborok helyszíne. Elindítottak a közösségi házban például egy gasztronómiai tanfolyamot. A főzőtanfolyamoknak szánt korszerű konyhába szervezett Gasztrosuliban először a kovászos kenyér készítésével ismerkedtek a résztvevők. Nagy Anita Lilla, az alkotóház vezetője és projektmenedzsere az alkotóházat élményműhelynek szánja – az egész életen át tartó tanulás jegyében.

– Álmodtunk egy újabb csodát Alsópáhokra: egy alkotóházat értékteremtő közösséggel, a tudás megosztásával együtt járó élményekkel, az emberi kreativitás kibontakoztatásának lehetőségével – mondta. – Szeretnénk valódi Páhoki Kapo(l)csot létrehozni, ahol élmény tanulni, ahol élmény a közösség tagjának lenni. A névválasztás szándékosan provokatív, hogy megálljunk és elgondolkodjunk egy pillanatra. Itt olyan helyet teremthetünk, ahova jó betérni, mert értékeset kapunk, ahol jólesik elidőzni egymás társaságában, és ahol mindig tanulunk valami újat egymástól.

Az alkotóház miként erő­síti a közösségi életet Alsópáhokon?

– A work­shopokon részt vevő, különböző érdeklődésű emberek új közösségek életre hívói lehetnek.

Van, aki a sütés-főzésben tud kiteljesedni, ők főzőklubot alakíthatnak. Akik varrással szeretnek foglalkozni, azok már szívesen jönnek heti rendszerességgel, igénylik a folytonosságot és az újabb praktikák megismerésének lehetőségét. Akik az itteni alkotótáborokban vettek részt, azok visszajárnak más, például bútor- és tex­tilfestő workshopokra, sőt akár önkéntes munkára is.

Élmény tanulni, élmény közösségben lenni
Élmény tanulni, élmény közösségben lenni
Fotó: Bella Huba

Milyen hatással van az alkotóház a szomszédos településekre?

– Az alkotóház regionális hatású intézménnyé vált, sokszor akár még 50 kilométerre fekvő településről is felkeresik programjainkat. Manapság a fizikai távolság nem lényeges. Ha valaki jól érzi magát vendégként valahol, és még hasznos ismeretekkel és új kapcsolatokkal is gazdagodik, az máskor is elmegy oda, még ha autóznia is kell érte.

Az alkotóház felavatása óta már eltelt egy kis idő, mik a tapasztalatok?

– A tavaly októberi megnyitó után rögtön alkotóhetet szerveztünk 20 fő részvételével, ajándékkészítési technikákat tanultunk. Ez óriási lendületet adott, és a házat velünk együtt megismerő résztvevők szívesen jönnek vissza más kurzusokra. Eddig három alkalommal készítettünk mézeskalácsot, két hétvégén kenyeret sütöttünk, angyalt festettünk ajándékba, és 10 fővel elindult egy varrótanfolyam. A majd’ négy hónap alatt közel százan vettek részt foglalkozásainkon, amit így kezdésként igen biztatónak tartok.

Szeretnénk tovább szélesíteni a tematikát: bővebben foglalkozunk majd a tésztákkal (tojásos, durum, töltött, házi), lesz bőrtáskakészítő workshop, és a helyi hagyományokhoz kapcsolódva farsangi fánkot sütünk, mézeskalács szívet készítünk, és a nagyi-féle kelt tésztáknak is több foglalkozást szentelünk.

A részletes programot és időpontjukat az Alsópáhoki Alkotóház közösségi oldalán találják az érdeklődők.

Mik a terveik?

Nagy Anita Lilla szeretné, ha a település kertjeiben újból elterjednének a páhoki almák és körték
Nagy Anita Lilla szeretné, ha a település kertjeiben újból elterjednének a páhoki almák és körték
Fotó: Bella Huba
– Az egyik a sok közül, hogy az alkotóház melletti, helyi fajtákból álló gyümölcsöskertet a gondozásunkba vegyük; alig várjuk, hogy a termésből befőtteket, lekvárokat készítsünk a közösségi konyhában. Szeretnénk, hogy a település minél több kertjében újból elterjedjenek a páhoki almák, körték. Tavasszal közösségi rendezvényt szervezünk ennek érdekében.

Nagy Anita Lillától megtudtuk, hogy az Alsópáhoki Alkotóház szervezi a többi közt a „Csináld magad!” alkotótábort, aminek a régi bútorok festésének alapos előkészítése is része. Az ötnapos tábor programja minden nap reggel kilenc órakor kezdődött, pontosabban az ország több részéből érkezett húsz résztvevő ekkor már javában dolgozott. Egy bútorfestéssel foglalkozó vállalkozás két tulajdonosa vezette a tábort, akik ismereteik megosztásával szerettek volna segíteni, hogy a résztvevők könnyen, gyorsan és szórakoztatóan tudjanak változtatni otthonukon.

– Az alkotótábort egy EFOP-pályázat keretében, a kompetenciafejlesztés jegyében szerveztük – tette hozzá Nagy Anita Lilla.

– A tábor keretében kompetenciákat szeretnénk fejleszteni: egyrészt olyan tudáshoz szeretnénk hozzájuttatni az itt élőket és a környékbelieket, amivel jobban helyt tudnak állni a munkaerőpiacon – például bútorfestő vállalkozóként –, másrészt hogy a hobbijaikban minél jobban ki tudjanak teljesedni, és ezáltal az önismeretüket is tudják fejleszteni.

Az alkotótáborban készült különleges színvilágú használati tárgyakat az önkormányzat hasznosítja.

Nagy Anita Lilla fontosnak tartja, hogy az alkotóház nem önmagában, elszigetelten működik, hanem Alsópáhok kulturális életének része, szervesen kapcsolódva a művelődési ház programjaihoz. A környezet megújításán, szépítésén kívül a szellemi építkezést is fontosnak tartja, és szerinte az alsópáhoki emberek méltán büszkék rá, hogy nemcsak fejlődésének, hanem a szellemi építkezésnek is köszönhető a község népszerűségének növekedése.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Napfényben minden szebb

A sok fény és a langyos levegő előcsalogatja a növényeket a kertben, szinte hallani a zsizsegést, a tavaszi záporok után a fű növekedését, szirmaikat bontják a virágok és a rügyekből kipattannak a levelek. Napfényben zöldebb a fű, színesebbek a virágok, illatosabb a kerti levegő, hangosabb a madárdal és a hangulatunk is nagyszerű.

Tindalláció a konyhában

Mit tegyünk, ha már nincs hely a fagyasztóban? Arra az esetre van egy régóta ismert, de ritkán alkalmazott módszer, amellyel megmenthetjük a felesleges húsételeket, hosszú távra tartósíthatjuk, és tehetünk az élelmiszer pazarlás ellen.

Elkezdődött a 2020-as spárgaszezon

Bár jelenleg a világot a koronavírus-járvány foglalkoztatja, időközben a német spárgaszezon startpisztolya is eldördült. Ebben az évben a termelők különleges kihívásokkal szembesülnek – részletezi a gyümölcs- és zöldségágazat szakmai szervezeteit összefogó BVEO.

Készítsünk magaságyást, megéri!

Még nem vagyunk elkésve, ha most jut eszünkbe magaságyást építeni, hiszen az egyik előnye éppen az, hogy tavasztól őszig folyamatosan ültethetünk, vethetünk bele. Így megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. És a palántaszezon most kezdődik.

Virág? Pénzkidobás!

Dél-Koreában minden megvan, ami magas virágfogyasztást indokolna – ám mégsem magas a fogyasztás. A virágzó ázsiai ország körülbelül 52 millió lakosa szeret pénzt költeni luxustermékekre, a virágra kiadott pénzt viszont pazarlásnak tartják.

Talajdúsító papírhulladékból

A talaj szerkezetének javítására irányuló kutatásokat végez a lengyelországi Opole Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég: papírgyárakban keletkező hulladékokból terveznek talajdúsító keveréket készíteni.

Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz tisztítását, újrafelhasználását a mezőgazdasági öntözésben, csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát - közölte az uniós tanács kedden.

Növények: mi függünk tőlük, és nem fordítva, egy-null oda

A kijárási korlátozás okozta stressz csökkentésére, sorra jelennek meg vicces mémek az interneten. Az egyik arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki bezártságában elkezd a növényeihez beszélni, az még nem gond. Akkor kell pszichiáter segítségét kérni, ha azok válaszolnak is.

Koronavírus: változik a növényvédelmi dokumentáció szokásos rendje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a gazdálkodók és a növényvédelmi szakirányítók figyelmét, hogy a járványügyi helyzetben megváltozik a növényvédelmi dokumentáció szokásos rendje.