Back to top

Áll a bál: tiltakoznak a napelemfarm építése ellen

Heves viták és furcsa ellentmondások övezik azt a projektet, mely ha zöld utat kap, egy 80 hektár alapterületű napelemfarm épül majd meg egy délnyugat-angliai faluban, Longburtonban. A tiltakozók szerint a beruházás mögött álló cég ökológiai vandalizmusra készül, a cég képviselői azonban épp az ellentettjét állítják.

A tervezett beruházás mögött álló energiatermelő és -szolgáltató cég, a Voltalia a település egyik farmján építené fel a rendszert, mely a terveik szerint legalább 35 évig működik majd – pontosan ugyanennyi megawattos teljesítménnyel.

A kép illusztráció
A vállalat képviselői azt hangsúlyozták, a létesítmény működtetésére kevesebb energiára lesz szükség, mint amennyit a megye – Dorset – egyéb ilyen farmjai igényelnek. Mindemellett azt is kiemelték, a napelemfarmok az élővilág gyarapodásához is hozzájárulnak. Ezzel szemben a tiltakozók aggodalmuknak adtak hangot: 

szerintük a cég a készülő beruházással ökológiai vandalizmusra készül, melynek rengeteg értékes élőhely látja majd kárát.

Az építkezés következtében a többi közt olyan, egyébként természetvédelmi oltalom alatt álló, s a térségre jellemző fajok egyedei pusztulhatnak el, mint például a pele és a denevér. A tiltakozók pártján áll a CPRE nevű, magát egyfajta vidéki jótékonysági szervezetnek tartó kezdeményezés is, mely megyénként alakult csoportjaival a fenntartható, egészséges vidéki életet védelmére törekszik. Helyi képviseletük szerint a beruházás rendkívüli károkat okozna a tájban. Akadnak ugyanakkor, akik a napelemfarm megépítése mellett állnak. Szerintük az ilyen beruházásokra napjainkban, a klímaváltozás korában szükség van. 

Ők a viták során gyakran hangoztatják a Voltalia azon kijelentését, mely szerint e 35 évre tervezett farm évente 10 ezernél is több háztartást látna el villamosenergiával, nem mellesleg pedig számos munkahelyet is teremtene.

Több olyan intézkedést is tervezünk bevezetni, melyek a vadon élő állatok, köztük a pelék és a denevérek „boldogulását” szolgálnák. Számukra dobozokat szerelünk majd fel a környéken” – mondta a cég egyik képviselője, hozzátéve, hogy a napelemek alatt a legelő jószágok is árnyékra találnak majd a nagy nyári melegben. Hogy a beruházás szabad utat kap-e, az várhatóan március második felében derül ki.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Időjárás előrejelzés: ha nincsenek repülők, nincsenek adatok

A légiforgalom leállása miatt egyre kevesebbet tudunk az időjárásról is, a napi 700 000 adat helyett csupán néhány ezer érkezik az időjárás modellezéséhez.

Rekord paprikakivitel a spanyoloknál

Tavaly értékben és mennyiségben is csúcsot döntött a spanyolországi paprikaexport. A korábbi visszaesés után a paprikát exportáló vállalkozások száma is újból gyarapodott: amíg 2016-ban 718 spanyol cég szállított külföldre, egy évre rá 701, 2018-ban pedig csak 650, tavaly azonban a számuk 672-re nőtt.

Fagyhelyzet a gyümölcsösökben

Március 23. és 26. közötti éjszakákon nem a klasszikus tavaszi kisugárzásos fagyokkal volt dolgunk, hanem szállított faggyal álltunk szemben: olyan hideg légtömeg tört be Magyarország területére, mely nagyon erős széllel komoly lehűlést eredményezett. A gyümölcsösökben tapasztalható következményeket Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke foglalta össze a szervezet holnapján.

Váratlan hideg idején – Növényvédelmi előrejelzés 14. hét

Nagy károkat okozott a markáns hidegfront, a növények kondíciójának javításával menthetjük, amit lehet. A monília elleni permetezést is folytatni kell, őszibarackban pedig a hidegben újra aktuális lett a tafrina elleni védekezés. Az alma most fogékony a varasodásra, a szőlőben pedig most érdemes az atkák ellen fellépni.

A fehér színű tojások kevésbé agresszív tyúkoktól származnak?

Egy téves hiedelem miatt a brit vásárlók évtizedek óta előnyben részesítik a barna színű tojásokat a fehér színűekkel szemben, a tojás színe az azt tojó tyúkok fajtájától függ. Általánosan fogalmazva, a fehér tollú tyúkok fehér tojást raknak, míg a barna színűek barnát, bár a fül színe megbízhatóbb indikátor.

Elmaradhatatlan feladatok a zöldülő erdőben

Beköszöntött a szeszélyes tavasz. Egyszer 20 fok körüli bársonyos meleggel kecsegtet minket, majd egy hirtelen fordulat után, viharos széllel és havazással kacsintunk vissza a télbe. A járványügyi helyzet mellett, sajnos ezek a hektikus időjárási változások is nagy kihívást jelentenek az erdőfelújítási munkák kivitelezésében az EGERERDŐ Zrt.-nél.

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Új natúrpark alakul az Őrjegben

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter. Ezzel már 16 natúrpark működik Magyarországon.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.