Back to top

A füles sün tartásának mesterfogásai

A füles sün a múlt század utolsó évtizedeiben lett társállat, ekkor jutott el a volt Szovjetunió tagállamaiból hazánkba is. Akkoriban még keveset tudtak arról, hogyan kell mesterségesen körülmények közt gondozni, ráadásul kereskedéseinkben vadon fogott, gyakran legyengült állatokat lehetett kapni, így sajnos nagy volt a sünhalandóság, szaporulat pedig – ha volt is egyáltalán – elenyésző lehetett.

Szerencsére, aki szeretne, ma is be tud szerezni füles sünt, elég, ha az interneten kutakodik, vagy körülnéz egy nagyobb európai kisállatbörzén.

Ha füles sünt szeretnénk tartani, először a szállásáról kell gondoskodnunk.

Fontos, hogy ez ne kiselejtezett, terráriummá átalakított akvárium legyen, hanem egy jól szellőző ketrec.

Erre a célra talán a törpenyulaknak szánt, nagyobb méretű ketrec a leginkább megfelelő. Alomként tegyünk be faforgácsot, de ügyeljünk arra, hogy ne cédrusból készüljön. A süntartók egy ideje már használják a papíralmot, de ez természetesen nem újság, hanem szaküzletekben kapható, tisztított papírból áll. Ám az alommal még nem oldottuk meg a szag kérdését, ezért tegyünk be könnyen tisztítható sünvécét a ketrecbe. Ha szerencsénk van, hamar rászokik, ám az is előfordulhat, hogy csak hosszú idő után – vagy soha. A legjobb, ha fapelletet teszünk az illemhelyre, a macskaalom kevésbé jó megoldás.

A sünöknek szükségük van búvóhelyre is, például egy kis házikóra. Ha könnyű itatót teszünk ketrecébe, azt hamar felborítja, így inkább kerámia- vagy üvegitatót használjunk. Jó megoldás az önitató is, de ehhez hozzá kell szoktatnunk, magát

Fotó: Kovács Zsolt
ól nem mindig jön rá a használatára. A füles sün etetése ma már nagyon egyszerű.

Fő tápláléka a prémium minőségű száraz macskatáp, esetleg kutyatáp legyen.

Ám emellett kiegészítő kosztra is szüksége van. Kaphat lisztkukacot, gyászbogárlárvát, sáskát, tücsköt, apróra vágott főtt tojást, főtt baromfihúst, alutasakos macskakonzervet, de időnként megkínálhatjuk gyümölccsel és zöldséggel is.

Cikkünk Kovács Zsoltnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes írása alapján készült.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Annak adjuk el, akinek tudjuk” - 500 darabos merinó állomány kettős hasznosítással

A jelenlegi vírusos helyzetben lassan az egész magyar mezőgazdaság ugyanarra a taktikára kényszerül, mint azok, akik a birkák gyapját is értékesíteni akarják. Papp Zsolt ha nem is hármas, de legalább kettős hasznosítással tartja Tószegen az 500 darabos merinó állományát. Az áprilist pedig birkanyírással kezdték.

Hogyan gazdálkodunk járvány idején? - gazdasági vezetőket kérdeztünk

Manapság elfogadott, sőt kötelező viselkedésforma a távolságtartás, 2020 telének végére, tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről, a modus vivendiről gazdasági vezetőket szólaltat meg a Magyar Mezőgazdaság e heti, 15. száma.

Kimagasló eredménnyel zárt a Zala megyei vadászágazat, az idei kilátások azonban romlottak

A Zala megyei vadgazdálkodók az elmúlt évtized legmagasabb eredményét érték el, mintegy 429 millió forint nyereséggel zárták a 2019/2020-as vadászati évet február végén, az idei kilátásokat azonban rontja, hogy a koronavírus-járvány nyomán elmaradnak a külföldi vadászok.

Nébih: a tenyésztők átmenetileg nem szállíttathatnak Olaszországba kutyát és macskát

Miután az olaszországi kisállat-kereskedések a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, Magyarországól sem lehet oda szállítani macskát és kutyát értékesítésre, az állatok adás-vételét a kijárási tilalom sem teszi lehetővé - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel, miután egyeztetett az olasz hatósággal.

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Egy jámbor baromfiritkaság: a houdan

Nálunk kevésbé elterjedt, ritka vagy akár egyáltalán nem előforduló baromfifajtákat mutattunk be az utóbbi hónapokban. Ide tartoznak többek között a ritka viador típusú baromfifajták. Sorozatunkat a houdan tyúk bemutatásával folytatjuk.

Hiánycikk lett a csibe és a tojás

Húsvét előtt általában megugrik a kereslet a tojások és az élő baromfi iránt. Arra viszont nem volt még példa, ami most Amerikában történik: nem lehet kiscsibét vásárolni.

A járvány ellenére biztos piaca van a magyar bárányoknak

Nagy István agrárminiszter szavai alapján nincs okuk az aggodalomra a magyar juhtenyésztőknek, a húsvétra szánt bárányaik iránt ugyanis folyamatos a kereslet például az észak-afrikai, illetve a közel-keleti exportpiacok irányából is.

A karantén hatása: az állatok kezdik "meghódítani" a világ városait 

A világ számos országában arra kérik az embereket, ne hagyják el otthonukat, ezzel is próbálják megakadályozni a koronavírus terjedését. Sokkal kevesebb ember van az utcákon, és közben egyre több állat merészkedik elő.

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.