0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Méhes, mézes napok a múzeumokban – mentsük meg a beporzókat

A Magyar Múzeumok Online közzétett egy felhívást, melyben arra kérik a magyar múzeumokat, hogy csatlakozzanak a Beporzók napjához (március 10.). A mai napig 40 múzeum jelezte, hogy valamilyen extra programmal emlékezteti közönségét arra, hogy az emberiség számára fontos ökoszisztéma szolgáltatás szereplői, a virágok és a rovarok bajban vannak.

A „Magyar Múzeumok” a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Online folyóirata. A felhívásról és a programokról  részletesen itt olvashat.

A magyar kezdeményezésű Beporzók napja (március 10.) elsősorban arra hívja fel a figyelmet az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni, úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik, rovarbarát sarkává. Erre buzdít mindenkit 2018 óta az új természetvédelmi jeles nap mögött álló stáb.

Talán soha nem történt még meg, hogy civil kezdeményezésre ennyi múzeum reagált volna pozitívan!

Szombathelytől Marosvásárhelyig 40 intézmény jelezte eddig, hogy figyel az idők egyik szavára, figyel a természetvédelemre.

A legváltozatosabb múzeumokban történik valami március 10-hez kapcsolódva. Ám nemcsak ezen a napon számíthat a közönség programokra. Idén van múzeum, ahol kicsit később lesz az esemény, vagy ahol Beporzók hetét tartanak, Aquincumban pedig nemcsak most, hanem a májusi Floralia ünnepen is téma lesz a megporzás. A Kékfestő múzeumban a festőnövényekkel, a Királyi kastélyban virágmintás tapétákkal irányítják a figyelmet a természet védelmére.

Sok helyen hívnak meg méhészt, és ahol méz van, ott remélhetőleg némi nyalakodás is történik

– hiszen tudjuk a múzeumpedagógiából is, hogy mennél több pozitív érzékszervi élménnyel társul egy új ismeret megszerzése, annál maradandóbb az élmény és az ismeret.

Forrás: Magyar Múzeumok