A GfK nürnbergi piackutató intézet felmérése szerint március első hetében, a betegség szélesebb körben történő megjelenése után, az élelmiszer-kiskereskedelemben a levesporok forgalma 112 százalékkal haladta meg az egy héttel korábbit, míg a hal- és gyümölcskonzervek esetében egyaránt 70, a tésztaféléknél 73, a zöldségkonzerveknél pedig – tehát egyetlen hét alatt – 80 százalékos emelkedést regisztáltak.
A rendkívüli helyzet egyszerre jelenti a forgalom jelentős növelésének esélyét, de ez hatalmas kihívásokkal is jár. Az árurendeléseknél az elkövetkező hetekben nehézségekkel szembesülnek a kereskedők. A berlini és brandenburgi kereskedelmi szövetség szerint nem is annyira a termékekkel való ellátásban, hanem a logisztikában jelentkeznek nehézségek, mert – mint Günter Päts, a szövetség főtitkár-helyettese egy, a LebensmittelPraxis által idézett nyilatkozatában fogalmazott – a logisztikában mind a munkaerővel való ellátásban, mind a technikát illetően lehetőségeik határához érkeztek. A


