Back to top

Segít a szív egészségének megőrzésében, de mennyit együnk belőle?

Az olívaolaj szívre gyakorolt jótékony hatásáról sokat hallani, azonban a téma kapcsán a korábbi kutatások a mediterrán térségek országait vették alapul, ahol sokkal gyakoribb az olívaolaj előállítása és fogyasztása, mint más országokban. Kérdés, hogy mennyit együnk belőle, hogy valóban kifejtse pozitív hatását. Egy új kutatás ad választ erre.

Marta Guasch-Ferre, a tanulmány vezető szerzője elmondta: a vizsgálattal az volt a céljuk, hogy kiderítsék, vajon a magasabb olívaolaj fogyasztás az amerikaiak szívegészségére is jótékony hatással van-e. Azt ugyanis a korábbi kutatások már igazolták, hogy a mediterrán térségekben az olívaolaj fogyasztása csökkentette a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

A mindbodygreen.com cikke szerint a mostani vizsgálatban 24 évet felölelő adatot elemeztek a szakértők, amiben több mint 63 ezer nő és több mint 35 ezer férfi vett részt. A kutatók megerősítették az olívaolaj szívre gyakorolt jótékony hatását az amerikaiak körében is. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó szervezetének, az American Heart Association-nak (AHA) a kutatói úgy gondolják, hogy az olívaolaj lehet a kulcsösszetevője a szívegészség megőrzésének.

A tanulmány kezdetekor a résztvevőknek nem volt krónikus betegségük, beleértve a rákot és a szívbetegséget. A kutatók háromévente gyűjtettek be adatokat a résztvevőktől az egészségügyi állapotuk, illetve táplálkozási szokásaikat illetően.

Azok, akik több mint fél evőkanálnyi olavíolajat ettek naponta, 15 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek bármilyen szív- és érrendszeri betegségtől, illetve 21 százalékkal csökkent a valószínűsége a szívkoszorúér megbetegedésnek is.

Ezen kívül azok esetében akik egy teáskanálnyi olíva olajra cserélték a vajat, a margarint vagy a majonézt, 5-7 százalékkal csökkent a valószínűsége a már említett betegségeknek.

A tanulmány emellett összehasonlította az olívaolaj és más növényi olajok (kukorica, repce, pórsáfrány, szójabab) hatásait a szív és az érrendszer egészsége kapcsán. Habár az olívaolajnak vannak a legátfogóbb pozitív hatásai az egészségre nézve (javítja például a memóriát) a szív egészségének vonatkozásában a kutatók az olívaolajhoz hasonló eredményeket kaptak a többi olaj esetében is.

„Ez azt jelenti, hogy bármilyen állati eredetű zsiradék lecserélésére növényi olajokra, legyen az olívaolaj vagy bármelyik másik, jó stratégia lehet a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez” – mondta Guasch-Ferre.

Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…

A hét legegészségesebb tartós élelmiszer

A hosszú élettartamú élelmiszerek praktikusak, nem kell hűtőszekrényben tárolni őket, sokáig elállnak. Vannak, akik tartanak tőlük a bennük lévő tartósítószerek és egyéb egészségtelen adalékanyagok miatt. Nézzük, melyek a legegészségesebbek.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.