0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A koronavírus hatása a tulipánokra

A holland kertészetetek is igen nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány miatt, a piacon lévő virágok 42 százaléka elpusztul, mert nem találnak rá vevőt. A holland mezőgazdasági szervezetek azonnali védelmi intézkedéseket követelnek a kormánytól.

A kertészeti ágazat egyre növekvő veszteségeket szenved Hollandiában, a híres virágkertészetek forgalma drasztikusan csökkent,

a piacon lévő virágok 42 százaléka elpusztul, mert nem tudják eladni. A probléma nem elsősorban a belföldi kereskedelemmel van, hanem a határok lezárása miatti export csökkenésének köszönhető. A fennmaradó 58 százaléknyi virágokat pedig önköltségi áron kénytelenek értékesíteni.

A kereslet és az árak drámai csökkenése a kertészeti munkavállalókat is nehéz helyzetbe hozza. A kertészetek, amelyek Hollandiát híressé tették, a csőd szélére jutottak. A holland virágipar példátlan válságot él át.

A gazdák kormányzati segítséget követelnek a 2 milliárd eurós sürgősségi alapból: halasztott fizetést kérnek az adókra és a bankokkal szemben fennálló fizetési kötelezettségekre. Ha az állam nem segíti ki őket, akkor az első  csődeljárás már a jövő héten elindulhat.

Az LTO Nederland mezőgazdasági szervezet rendkívüli intézkedéseket kért a kormánytól annak biztosítása érdekében, hogy Hollandiában a mezőgazdasági termelők és a kertészek túléljék a koronavírus okozta válságot. Ezek az intézkedések magukban foglalják többek között: garanciaalap létrehozását a gazdaságok pénzügyi likviditásának fenntartására, kormánygaranciát a bankhitelekre, munkahelyvédelmi intézkedések meghozatalát. A támogatásoknak hosszú távúnak kell lennie.  A mezőgazdasági szervezet szerint a veszteségek csak az üvegházi kertészetek esetén már körülbelül 2 milliárd eurót tesznek ki. Más ágazatokban a helyzet továbbra is stabil, de problémák merülhetnek fel, ha a járvány folytatódik.

Forrás: farmer.pl