Back to top

A szükséges élelmiszermennyiség többszöröse áll rendelkezésre

Az új koronavírus (COVID-19) magyarországi megjelenését követően minden eddiginél nagyobb élelmiszervásárlási roham vette kezdetét hazánkban. A témával kapcsolatban Nagy István agrárminiszter az egyik országos kereskedelmi csatorna reggeli műsorában adott helyzetjelentést.

Az agrárminiszter mindenekelőtt azt hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a sokszorosát termeli meg annak a mennyiségnek, amelyre a magyar fogyasztóknak szüksége van, éppen ezért minden ezzel kapcsolatos félelem alaptalan.

„Bőségesen élelmiszer-mennyiség áll rendelkezésünkre. Ha a polcok üresek, akkor az azért van, mert egyszerűen nincs annyi dolgozó, hogy folyamatosan fel tudják tölteni azokat”

– nyomatékosított az agrártárca vezetője, utalva a túlzás nélkül soha nem látott vásárlási lázra. Nagy István arról is beszélt, hogy ágazati szintű operatív bizottságok felállítását rendelte el, melyek napi szinten keresnek megoldásokat az esetlegesen felmerülő problémákra. A többi közt így biztosítják azt, hogy elegendő csomagolóanyag álljon rendelkezésre, illetve azt is, hogy ki tudják majd szolgálni a húsvét közeledtével növekvő baromfi- és sertéshúsigényt is. Mint mondta, kérdések most leginkább a külföldre történő szállítás esetében vannak. A magyar bárányok például javarészt Olaszországba kerülnek az ünnepek alkalmával, ám úgy tűnik, ezúttal alternatív piacok keresésére lesz szükség. Ha pedig a bárányokat tenyésztésbe kell állítani, akkor az állam igyekszik majd ehhez támogatást adni a gazdáknak, így mérsékelve a bevételeik kiesését. Nagy István hozzátette: folynak az egyeztetések a szomszédos országok vezetőivel az áruforgalom zökkenőmentességének biztosítása érdekében, hiszen ez mindenki közös érdeke.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

A háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.