0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ezt teheti, ha adózási problémái vannak

Várhatóan a kormány is összetett pénzügyi és adóügyi intézkedésekkel segíti majd a járvány miatt ellehetetlenülő vállalkozásokat, de addig is érdemes áttekinteni, hogy a hatályos jogszabályi keretek között milyen lehetőségei vannak a társaságoknak a válsághelyzet adminisztratív kezelésére. A MAZARS legfrissebb összefoglalója az adóeljárási szabályok által biztosított kedvezményekre és azok kereteire hívja fel a figyelmet.

A rendkívüli intézkedések kidolgozására irányuló kormányzati munka megkezdődött: a koronavírus elleni védekezés pénzügyi akciócsoportjának első ülését követően már bejelentették a munkáltatói járulékok részleges elengedését.

“A kormány várhatóan további intézkedésekkel segíti majd a bajba jutott cégeket, de sokuknak máris jelentős problémát okoz a bevallási határidők és a befizetési kötelezettségek teljesítése.

Érdemes áttekinteni a jelenleg jogszerűen elérhető lehetőségeket, hogy a nem kívánt jogkövetkezményeknek – bírságoknak, pótlékoknak, rosszabb esetben adóvégrehajtásnak – elejét vegyük.”

– mutatott rá Dr. H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

Igazolási kérelem

Mi történik abban az esetben, ha például a könyvelő akadályoztatása miatt a március 20-án esedékes februári áfa bevallás nem készül el?

Az adóeljárási szabályok szerint, aki önhibáján kívül elmulasztott egy határidőt, igazolási kérelmet terjeszthet elő.

Be nem nyújtott bevallás esetén ezt az akadály megszűnését követő tizenöt napon belül, a bevallás pótlásával egyidejűleg adhatjuk be. Azaz, előzetes kimentési lehetőség nincsen, a NAV csak utólag tud foglalkozni a mulasztás igazolásával. Éppen ezért előfordulhat, hogy a be nem adott bevallás bírságot von maga után, és később – ha már a bevallás is beadható – kell majd igazolási kérelemmel ezt orvosolni. Ugyan nem kizárt, hogy a NAV hozzáállása kellően rugalmas lesz, mégis érdemes egy ilyen helyzetnek elébe menni. Egyes esetekben megfontolandó, hogy legalább nullás adattartalommal adjuk be a bevallást.

Egy másik – jelenleg nehezen megválaszolható – kérdés, hogy mi a helyzet az általában májusban esedékes számviteli beszámolókkal, melyeket az adózónak a Céginformációs Szolgálat felé kell elektronikusan teljesíteni, míg a bírságolás a NAV feladatkörébe tartozó tevékenység. Kérdés, hogy ilyenkor kinek van lehetősége elbírálni az igazolási kérelmet?

Részletfizetési kérelem

Az átmeneti jellegű cash-flow problémák áthidalását szolgálja, hogy a gazdálkodó szervezet fizetési halasztást és részletfizetést kérhet a NAV-tól, 10 000 forint illeték megfizetése mellett.

Fontos, hogy ilyen könnyítés csak nyilvántartott adóra engedélyezhető, azaz a megfelelő összeget először be kell vallani.

A hatóság a részletfizetést vagy halasztást akkor engedélyezheti, ha a fizetési nehézség alapvetően nem a kérelmezőnek róható fel. Ez ugyan a jelenlegi vírushelyzetben könnyen elképzelhető, ám fontos tudni, hogy a NAV egyedileg köteles vizsgálni a fizetési nehézség kialakulásának okait és körülményeit, emiatt az eljárás is elhúzódhat. Jó hír azonban, hogy ha a kérelmet a bevallási határidőtől számított 8 napon belül nyújtjuk be, akkor a végrehajtási eljárás szünetel. Azaz a jogerős döntés meghozataláig a NAV pl. inkasszóval nem emelheti le a részletekben megfizetni kért összeget a bankszámlánkról. A kérelem elfogadása esetén pedig a futamidő alatt (mely általában 12-24 hónap) szintén nem kell a végrehajtás miatt aggódnunk.

Még jobb helyzetben vannak azok a vállalkozások, akiket a NAV ún. megbízható adózóként tart nyilván. A részükre évente egy alkalommal legfeljebb 12 havi pótlékmentes fizetési könnyítést engedélyeznek automatikusan, a körülmények vizsgálata nélkül.

Az ilyen kérelem ráadásul mentes az illeték alól. A megoldás hátránya, hogy másfél millió forint feletti tartozások esetén nem alkalmazható. Azt, hogy a cégünk megbízható minősítéssel rendelkezik-e, már csak ezért is célszerű megvizsgálni, de emellett számos további előnyt is biztosít.

Figyelembe kell azonban venni, hogy bizonyos adókra egyik esetben sem engedélyezhető fizetési könnyítés, így a magánszemélytől levont jövedelemadóra, járulékokra sem.

Adóelőleg-mérséklés

A havi vagy negyedéves társasági adóelőleg megfizetése szempontjából jöhet jól ez a megoldás, ha a vállalat már most azt prognosztizálja, hogy bevételeivel együtt az idei adóévben a profitja, és ezzel együtt az adófizetési kötelezettsége is vissza fog esni. Ilyenkor az általa bevallott adóelőleg módosítását kérheti az adóhatóságtól arra hivatkozással, hogy a számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. Itt arra kell figyelni, hogy a kérelem az adóelőleg esedékességének időpontjáig nyújtható be. Azaz, ha 20-áig elmarad a megfelelő nyomtatvány beadása, akkor a kérelem már csak a következő hónapban esedékes adóelőleg összegére vonatkozhat.

Forrás: MAZARS sajtóközlemény