0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csirkelábból lábbeli a hulladék csökkentéséért

A csirkelábra általában úgy gondolunk, mint étel-alapanyagra, pedig lábbeli is készülhet belőle. A csirkelábból, pontosabban annak gyakran hulladékként végző bőréből készült cipő a legújabb divat Indonéziában. Az egyedi viselet ötlete mögött egy 25 éves vállalkozó, Nurman Farieka Ramdhany áll.

A csirkeláb Indonéziában ínyencségnek számít, az arról leszedett bőr azonban gyakran végzi hulladékként a helyi gyorséttermekben. Ramdhany elmondása szerint a csirkeláb bőrét elsődlegesen épp ezért választották. Számára az jelenti a legnagyobb motivációt, hogy olyan alapanyaggal dolgozhat, ami ezekben az éttermekben és a piacokon a szemetesben végezné – tájékoztat a Reuters cikke és videója.

„Rengeteg a hulladék, épp ezért mi megpróbáljuk feldolgozni, hogy valami értékesebbet kapjunk belőle”

– tette hozzá.

A Reuters által készített videóban azt is kiemelte, hogy meg akarják változtatni a meglévő, egzotikus bőrök felhasználását, mint például a kígyó és a krokodil, amelyek populációja fenyegetésnek van kitéve a vadonban. A csirkeláb pedig textúrájában és mintájában ezekhez hasonló.

Negyvenöt csirkelábat használnak fel egy pár cipőhöz, amelynek az elkészítése nagyjából tíz napot vesz igénybe. Egy pár cipő ára pedig 35-140 dollár között mozog. A felhozatalban egyébként vannak olyan lábbelik, amik egészen vagy csak részben készülnek a szokatlan alapanyagból.

A vállalkozás 2017 óta fut, és Ramdhany azt mondja, hogy a vásárlók kedvelik a cipőit. „Azt mondják, hogy a termékeink kényelmesek. Mindeddig a visszajelzések pozitívak voltak” – fűzte hozzá.

Forrás: Reuters