Back to top

A koronavírus hatása a szőlő- és borágazatra

Egyre többen kongatják a vészharangot a hazai borászatok körében, pedig még alig vette kezdetét a koronavírus elleni harc. Nem elég, hogy jóval kevesebb turista jön az országba, így csökken a fogyasztás az éttermekben, a romkocsmákban, de ugyanez igaz a hazai lakosokra is.

Mivel a vendéglátó helyek délután 3-kor bezárnak, a fogyasztás drasztikusan csökken, miközben sokan mérlegelik, a bevásárlásoknál fér-e a kosarukba bor, vagy az alapvető élelmiszerek töltik ki a helyet.

Fotó: viniczai

Az elmúlt hetekben a koronavírus elterjedése következtében Kínában majdhogynem teljesen leállt a nemzetközi borok importja. Üresek az éttermek és jelen pillanatban senki sem azon töri a fejét, vajon milyen bort kellene vásárolni a hétvégére, hanem küzdelmet folytatnak a karanténba helyezett területeken az élelemért is. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy Kínába a szokottnál 80-90 százalékkal kevesebb bort értékesítettek az elmúlt hónapokban. Nem meglepő, de

a vírus leginkább azokat a pincészeteket sújtja, amelyek jelentős mennyiségű bort exportálnak Ázsiába, így elsősorban Ausztrália, Franciaország, Spanyolország, Chile érintett a kialakult deficitben.

A spanyol Torres borászatot is nagy kár érte, hiszen az előrejelzések szerint az eladásai februárban 80 százalékkal csökkentek az előző időszakhoz képest. Chile is meghatározó mennyiségű bort - termelése egyharmadát - exportált Kínába, azonban ez a mennyiség az elmúlt hónapban a felére esett vissza. Ausztrália termelésének 20 százalékát Kínába szállítja, amely nagyjából 1,3 milliárd dollár értéket jelentett, és a hírek szerint az év első két hónapjában az exportált borok mennyisége 90 százalékkal csökkent.

Ráadásul olyan szakmai borfesztiválokat is elhalasztanak, mint a China International Alcoholic Drinks Expo (CIADE), TWC Chengdu Fine Wine Showcase, vagy a Sud de France Wine Roadshow.

Így az exportból kimaradt borokat szeretnék ezek az országok valahol értékesíteni, ám a Kínai kiesést az európai piac nem képes felszívni. A franciáknál már öt főnél többen nem lehetnek együtt, tiltják a családi rendezvényeket, kevesebbet isznak, de a többi országban sem jobb a helyzet.

Annak következtében, hogy magasak lesznek a pincekészletek, várhatóan csökkennek a borárak. A magyar bortermelés egy része exportra kerül, amelynek mértéke a szállítási korlátozások miatt visszaeshet.

A négy berlini arannyal már 13-ra növelte a badacsonyörsi Varga Pincészet az idei évi nemzetközi versenyeken elért érmei számát. Újabb éves rekordra azonban nem lesz lehetőségük, mert a járvány miatt valószínűleg nem lesz több verseny. Jól alakult a pincészet értékesítése az év elején, de az év hátralevő részében a gasztronómiában nagy veszteségekre számítanak. Ugyanakkor mindent megtettek, hogy biztosítsák a termeléshez szükséges anyagokat, de így is előre nem látható nehézségek merülhetnek fel, ha valamit külföldről kell beszerezni.

A belföldi piacokon az első két hónapjuk jól alakult, március első felében 20 százalékkal adtak el többet, mint tavaly ilyenkor.

Még sincs örömre okuk, hiszen a márciusi növekedés valószínűleg nem a borfogyasztás emelkedéséből, hanem inkább a fogyasztók túlkészletezéséből származik.

Nem ad okot bizakodásra az sem, hogy értékesítésük több mint felét a gasztronómia képviseli, ami a turizmus várható visszaesése következtében jelentősen csökkenhet.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Készletnyilvántartás: a szüreti ár alapja

Fontos tudni, hogy mennyi bor található a pincékben, amely nélkül szinte tervezhetetlen az ágazat működőképessége. Minden évben, szüret előtt elhangzik, hogy óriásiak a készletek, a felvásárlók nem akarnak sem bort, sem szőlőt venni, így sikerül lenyomniuk az árakat.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

Tud írni? Szereti a borokat? Indul a 3. Hungarian WebWineWriting

A szervezők az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnék a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal tehetségeknek nyújtanak lehetőséget.

Árutőzsde: kisebb mozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.