Back to top

A koronavírus hatása a szőlő- és borágazatra

Egyre többen kongatják a vészharangot a hazai borászatok körében, pedig még alig vette kezdetét a koronavírus elleni harc. Nem elég, hogy jóval kevesebb turista jön az országba, így csökken a fogyasztás az éttermekben, a romkocsmákban, de ugyanez igaz a hazai lakosokra is.

Mivel a vendéglátó helyek délután 3-kor bezárnak, a fogyasztás drasztikusan csökken, miközben sokan mérlegelik, a bevásárlásoknál fér-e a kosarukba bor, vagy az alapvető élelmiszerek töltik ki a helyet.

Fotó: viniczai

Az elmúlt hetekben a koronavírus elterjedése következtében Kínában majdhogynem teljesen leállt a nemzetközi borok importja. Üresek az éttermek és jelen pillanatban senki sem azon töri a fejét, vajon milyen bort kellene vásárolni a hétvégére, hanem küzdelmet folytatnak a karanténba helyezett területeken az élelemért is. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy Kínába a szokottnál 80-90 százalékkal kevesebb bort értékesítettek az elmúlt hónapokban. Nem meglepő, de

a vírus leginkább azokat a pincészeteket sújtja, amelyek jelentős mennyiségű bort exportálnak Ázsiába, így elsősorban Ausztrália, Franciaország, Spanyolország, Chile érintett a kialakult deficitben.

A spanyol Torres borászatot is nagy kár érte, hiszen az előrejelzések szerint az eladásai februárban 80 százalékkal csökkentek az előző időszakhoz képest. Chile is meghatározó mennyiségű bort - termelése egyharmadát - exportált Kínába, azonban ez a mennyiség az elmúlt hónapban a felére esett vissza. Ausztrália termelésének 20 százalékát Kínába szállítja, amely nagyjából 1,3 milliárd dollár értéket jelentett, és a hírek szerint az év első két hónapjában az exportált borok mennyisége 90 százalékkal csökkent.

Ráadásul olyan szakmai borfesztiválokat is elhalasztanak, mint a China International Alcoholic Drinks Expo (CIADE), TWC Chengdu Fine Wine Showcase, vagy a Sud de France Wine Roadshow.

Így az exportból kimaradt borokat szeretnék ezek az országok valahol értékesíteni, ám a Kínai kiesést az európai piac nem képes felszívni. A franciáknál már öt főnél többen nem lehetnek együtt, tiltják a családi rendezvényeket, kevesebbet isznak, de a többi országban sem jobb a helyzet.

Annak következtében, hogy magasak lesznek a pincekészletek, várhatóan csökkennek a borárak. A magyar bortermelés egy része exportra kerül, amelynek mértéke a szállítási korlátozások miatt visszaeshet.

A négy berlini arannyal már 13-ra növelte a badacsonyörsi Varga Pincészet az idei évi nemzetközi versenyeken elért érmei számát. Újabb éves rekordra azonban nem lesz lehetőségük, mert a járvány miatt valószínűleg nem lesz több verseny. Jól alakult a pincészet értékesítése az év elején, de az év hátralevő részében a gasztronómiában nagy veszteségekre számítanak. Ugyanakkor mindent megtettek, hogy biztosítsák a termeléshez szükséges anyagokat, de így is előre nem látható nehézségek merülhetnek fel, ha valamit külföldről kell beszerezni.

A belföldi piacokon az első két hónapjuk jól alakult, március első felében 20 százalékkal adtak el többet, mint tavaly ilyenkor.

Még sincs örömre okuk, hiszen a márciusi növekedés valószínűleg nem a borfogyasztás emelkedéséből, hanem inkább a fogyasztók túlkészletezéséből származik.

Nem ad okot bizakodásra az sem, hogy értékesítésük több mint felét a gasztronómia képviseli, ami a turizmus várható visszaesése következtében jelentősen csökkenhet.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Szigorú fellépést sürget az élelmiszerek túlárazása miatt az agrárminiszter

Fellépést és ellenőrzéseket sürget az élelmiszerek árának helyenkénti drasztikus emelése miatt Nagy István agrárminiszter. A politikus elfogadhatatlannak tartja a drágulást és kéri a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenerőzzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.