Back to top

Engedélyt kapott az első, méhekkel kijuttatható biológiai gombaölő szer

A kanadai Bee Vectoring Technology cég kapott engedélyt az USA környezetvédelmi hatóságától egy területfoglaló gombafaj, a Clonostachys rosea CR-7 törzsének használatára. A gomba szaporítóanyagát poszméhek szállítják a virágokra. Ez a világon az első méhek által kijuttatott biológiai gombaölő szer, amit egyelőre áfonya, szamóca, mandula és napraforgó védelmére lehet használni monília és szürkepenész ellen.

Poszméheket már régóta tenyésztenek és használnak a növényházi termesztésben,

most a kaptárak kijáratához egy különleges kialakítású, a biológiai növényvédő szerrel megtöltött tálcát helyeznek, amin keresztül kell mászniuk a méheknek, mielőtt elhagyják a kaptárt.

Fotó: BVT
Ezzel a módszerrel a gyümölcstermesztők nagy lépést tehetnek a fenntartható gazdálkodás irányába és csökkentik a környezeti terhelést, valamint a szermaradékot a gyümölcsökben.

Legjobban a bioáfonya-termesztők örülhetnek az új megoldásnak, ugyanis az áfonya harang alakú virágait különösen nehéz megvédeni a moníliától. Most maguk a megporzó méhek juttatják a növényvédő gombát a közvetlenül a fertőzés helyére.

A virágra jutott Clonostachys rosea CR-7 gombatörzs pedig gyorsan elszaporodik és nem marad hely más kórokozók számára a virág felületén.

A gombatörzzsel töltött tálcákat hetente kell cserélni a kaptárakban, ami sokkal egyszerübb megoldás, mint a rendszeres, de csekély hatékonyságú permetezés, ami a jelenlegi gyakorlat a biotermesztésben.

Szamócában a Floridai Egyetem szakemberével közös kísérletet végeztek, amiben 20 százalékkal több termést takarítottak be. Ez a növekedés azonban nem annyira a sikeres szürkepenész elleni védelemnek köszönhető, mint inkább az extra beporzásnak, ami a méhek kitelepítéséből származott. Floridában a szabadföldi szamócában nem bevett gyakorlat a méhes megporzás, mint ahogy nálunk sem.

Fotó: BVT

A BVT kísérleteiben olyan módszert is keres, amivel például az almatermések tűzelhalás betegségét lehetne hasonlóképp méhek segítségével kivédeni. Elméletben az ismert biológiai növényvédő szereket és az antibiotikumot is szállíthatnák a méhek, de további kísérletek szükségesek a bizonyításhoz.

További fejlesztéssel pedig azt szeretnék elérni, hogy a szélesebb körben használt háziméheket fogják be erre a munkára. A cél az, hogy folyamatos, lassú utánpótlás legyen a biológiai készítményből az ültetvényben a virágzási idő alatt, ehhez kell átdolgozni a módszert. Ugyanis amit a poszméhek öt nap alatt hordanak ki a kaptárból, azt a háziméhek öt perc alatt szétviszik az ültetvényben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

Németország: beutazási tilalom a szezonális munkavállalóknak

A koronavírus-járvány elleni harcban, a vírus terjedését megállítandó a berlini szövetségi belügyminisztérium március 25-én megtiltotta a mezőgazdaság szempontjából nélkülözhetetlen szezonális munkavállalók beutazását. Menekültekkel és hazai munkaerővel pótolnák a hiányt.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.