Back to top

Engedélyt kapott az első, méhekkel kijuttatható biológiai gombaölő szer

A kanadai Bee Vectoring Technology cég kapott engedélyt az USA környezetvédelmi hatóságától egy területfoglaló gombafaj, a Clonostachys rosea CR-7 törzsének használatára. A gomba szaporítóanyagát poszméhek szállítják a virágokra. Ez a világon az első méhek által kijuttatott biológiai gombaölő szer, amit egyelőre áfonya, szamóca, mandula és napraforgó védelmére lehet használni monília és szürkepenész ellen.

Poszméheket már régóta tenyésztenek és használnak a növényházi termesztésben,

most a kaptárak kijáratához egy különleges kialakítású, a biológiai növényvédő szerrel megtöltött tálcát helyeznek, amin keresztül kell mászniuk a méheknek, mielőtt elhagyják a kaptárt.

Fotó: BVT
Ezzel a módszerrel a gyümölcstermesztők nagy lépést tehetnek a fenntartható gazdálkodás irányába és csökkentik a környezeti terhelést, valamint a szermaradékot a gyümölcsökben.

Legjobban a bioáfonya-termesztők örülhetnek az új megoldásnak, ugyanis az áfonya harang alakú virágait különösen nehéz megvédeni a moníliától. Most maguk a megporzó méhek juttatják a növényvédő gombát a közvetlenül a fertőzés helyére.

A virágra jutott Clonostachys rosea CR-7 gombatörzs pedig gyorsan elszaporodik és nem marad hely más kórokozók számára a virág felületén.

A gombatörzzsel töltött tálcákat hetente kell cserélni a kaptárakban, ami sokkal egyszerübb megoldás, mint a rendszeres, de csekély hatékonyságú permetezés, ami a jelenlegi gyakorlat a biotermesztésben.

Szamócában a Floridai Egyetem szakemberével közös kísérletet végeztek, amiben 20 százalékkal több termést takarítottak be. Ez a növekedés azonban nem annyira a sikeres szürkepenész elleni védelemnek köszönhető, mint inkább az extra beporzásnak, ami a méhek kitelepítéséből származott. Floridában a szabadföldi szamócában nem bevett gyakorlat a méhes megporzás, mint ahogy nálunk sem.

Fotó: BVT

A BVT kísérleteiben olyan módszert is keres, amivel például az almatermések tűzelhalás betegségét lehetne hasonlóképp méhek segítségével kivédeni. Elméletben az ismert biológiai növényvédő szereket és az antibiotikumot is szállíthatnák a méhek, de további kísérletek szükségesek a bizonyításhoz.

További fejlesztéssel pedig azt szeretnék elérni, hogy a szélesebb körben használt háziméheket fogják be erre a munkára. A cél az, hogy folyamatos, lassú utánpótlás legyen a biológiai készítményből az ültetvényben a virágzási idő alatt, ehhez kell átdolgozni a módszert. Ugyanis amit a poszméhek öt nap alatt hordanak ki a kaptárból, azt a háziméhek öt perc alatt szétviszik az ültetvényben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

Esznek ők eleget!

Főleg nyáron, a nyaralások során a legjellemzőbb a vízimadarak etetése. Bármennyire is kedves, édes jószágnak tűnnek, higgyék el, esznek ők eleget! Legyen szó hattyúról, récéről, szárcsáról, lúdról vagy sirályról, a nevükben kérném meg önöket, hogy sehol és semmivel ne etessék őket!