Back to top

Engedélyt kapott az első, méhekkel kijuttatható biológiai gombaölő szer

A kanadai Bee Vectoring Technology cég kapott engedélyt az USA környezetvédelmi hatóságától egy területfoglaló gombafaj, a Clonostachys rosea CR-7 törzsének használatára. A gomba szaporítóanyagát poszméhek szállítják a virágokra. Ez a világon az első méhek által kijuttatott biológiai gombaölő szer, amit egyelőre áfonya, szamóca, mandula és napraforgó védelmére lehet használni monília és szürkepenész ellen.

Poszméheket már régóta tenyésztenek és használnak a növényházi termesztésben,

most a kaptárak kijáratához egy különleges kialakítású, a biológiai növényvédő szerrel megtöltött tálcát helyeznek, amin keresztül kell mászniuk a méheknek, mielőtt elhagyják a kaptárt.

Fotó: BVT
Ezzel a módszerrel a gyümölcstermesztők nagy lépést tehetnek a fenntartható gazdálkodás irányába és csökkentik a környezeti terhelést, valamint a szermaradékot a gyümölcsökben.

Legjobban a bioáfonya-termesztők örülhetnek az új megoldásnak, ugyanis az áfonya harang alakú virágait különösen nehéz megvédeni a moníliától. Most maguk a megporzó méhek juttatják a növényvédő gombát a közvetlenül a fertőzés helyére.

A virágra jutott Clonostachys rosea CR-7 gombatörzs pedig gyorsan elszaporodik és nem marad hely más kórokozók számára a virág felületén.

A gombatörzzsel töltött tálcákat hetente kell cserélni a kaptárakban, ami sokkal egyszerübb megoldás, mint a rendszeres, de csekély hatékonyságú permetezés, ami a jelenlegi gyakorlat a biotermesztésben.

Szamócában a Floridai Egyetem szakemberével közös kísérletet végeztek, amiben 20 százalékkal több termést takarítottak be. Ez a növekedés azonban nem annyira a sikeres szürkepenész elleni védelemnek köszönhető, mint inkább az extra beporzásnak, ami a méhek kitelepítéséből származott. Floridában a szabadföldi szamócában nem bevett gyakorlat a méhes megporzás, mint ahogy nálunk sem.

Fotó: BVT

A BVT kísérleteiben olyan módszert is keres, amivel például az almatermések tűzelhalás betegségét lehetne hasonlóképp méhek segítségével kivédeni. Elméletben az ismert biológiai növényvédő szereket és az antibiotikumot is szállíthatnák a méhek, de további kísérletek szükségesek a bizonyításhoz.

További fejlesztéssel pedig azt szeretnék elérni, hogy a szélesebb körben használt háziméheket fogják be erre a munkára. A cél az, hogy folyamatos, lassú utánpótlás legyen a biológiai készítményből az ültetvényben a virágzási idő alatt, ehhez kell átdolgozni a módszert. Ugyanis amit a poszméhek öt nap alatt hordanak ki a kaptárból, azt a háziméhek öt perc alatt szétviszik az ültetvényben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.