Back to top

Komoly és szükséges lépéseket tett a kormányzat az árufuvarozás folytonosságának fenntartásáért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a Kormány koronavírus-járvány kapcsán tett gyors intézkedéseit, valamint – mintegy 400 ezres, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tevékenykedő tagságát képviselve – a gazdaság újraindításáért felelős munkacsoporttal is konstruktívan együttműködik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) március 16-án átfogó, 18 oldalas elemzést készített a járványhelyzet agráriumra vonatkozó várható kihatásairól. Ebben az egyik legsürgetőbb pontként fogalmazta meg az áruszállítás folytonosságának biztosítását. Az operatív törzs ezt követő döntése értelmében – bizonyos feltételek betartásával – lehetővé vált, hogy azok a fuvarozók is újra dolgozhassanak, akik korábban esetleg házi karanténban voltak a koronavírus-járvány miatt. Mindez egyebek közt az élő állatok, élelmiszerek és a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok szállításának zavartalansága miatt is fontos lépés.

A vállalkozásokra is vonatkozó hiteltörlesztésekkel kapcsolatos moratórium pedig az agráriumban is komoly jelentőségű.

A gazdaság újraindításért felelős munkacsoport március 17-én tartotta meg alakuló ülését, amelyen az agrárium képviseletében részt vett Nagy István agrárminiszter, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, a NAK elnöke is. Az agrárgazdasági kamara az eltelt napok fejleményei, a tagok által kapott jelzések és felvetések alapján az ülés óta további javaslatokat fogalmazott meg – az Agrárminisztériummal együttműködésben – az akciócsoport számára.

Ezek között szerepelnek rövid távú beavatkozást igénylő javaslatok, többek között a tavaszi munkák folytonosságának és a gazdasági szereplők fizetőképességének biztosítása érdekében. Emellett a NAK hosszabb távú javaslatokat is tett az akciócsoport felé, érintve mások mellett a különböző hatósági bizonyítványok, engedélyek meghosszabbítását, valamint a támogatási lehetőségeket is.

A mintegy négyszázezer taggal rendelkező agrárgazdasági kamara a tagsága körében online kérdőíves felmérést indított, valamint létrehozott egy hotline telefonszámot is (+36 1 803 62 33). A tagoktól számos észrevétel, javaslat érkezett már eddig is, azokra a továbbiakban is számít a köztestület. A gazdaság újraindításáért felelős munkacsoport folyamatosan egyeztet a magyar gazdaság kulcsszereplőivel, így az agrárgazdasági kamarával is, a testület felé folyamatosan javaslatokkal fogunk élni az ágazat érdekében.

Mint Bártfai-Mager Andrea miniszter, a munkacsoport vezetője a nyitó ülésen hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartja a gazdasági élet szereplőivel egyeztetést, ami a világjárvány hatására kialakult gazdasági helyzetben elengedhetetlen, hiszen nem csak a felmerült problémákat kell megoldani, de a járványhelyzet egyes problémákat más megvilágításba helyez, és új lehetőségeket is teremt.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Július 1-től Nébo, a chatbot segíti a Nébih ügyfélszolgálati munkáját

2020. július 1-ével elstartolt a Nébih chat alkalmazása: Nébo, a chatbot. Nébo a hét minden napján, napi 24 órában válaszol a hivatalt a Facebook Messenger felületen felkereső ügyfelek kérdéseire, fogadja az élelmiszerlánc-biztonsági bejelentéseket.

Levélanalízis-szolgáltatást indított el a NAK

2020. július 1-től új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Takarékbank: kissé javuló várakozások, de jelentős bizonytalanság jellemzi az agráriumot

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra bizonytalanság jellemzi az ágazatot, főként a koronavírus-járvány miatt beszűkült exportlehetőségek, és a tavaszi aszály miatt - közölte Hollósi Dávid a Takarékbank agrár üzletágának szűk körű elemzői sajtó-háttérbeszélgetésén hétfőn, Budapesten.

Elindult a jégkármérséklő rendszer online felülete

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő rendszer társadalmi ismertségét is növelni kívánja a rendszer újonnan elindított internetes oldalával, amely a mezőgazdaságban dolgozók és más érdeklődők számára is hasznos, a működéséről szóló és valós idejű riasztási információkat is tartalmaz.

Tiltakozott a teljesíthetetlen uniós célkitűzések ellen a NAK

Immár teljes jogú tagként vett részt a World Farmers’ Organization (WFO) éves közgyűlésén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), és globális szinten is tiltakozott az Európai Zöld Megállapodás teljesíthetetlen célkitűzései ellen.

Az alapműtrágyák és a koronavírus

A koronavírus dominóhatással volt az egész világgazdaságra, ez alól a műtrágyaipar sem jelenett kivételt. Kínában, amely a világjárvány epicentruma volt, kezd normalizálódni az élet, és az összes műtrágya termelése újraindult.