Back to top

Komoly és szükséges lépéseket tett a kormányzat az árufuvarozás folytonosságának fenntartásáért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a Kormány koronavírus-járvány kapcsán tett gyors intézkedéseit, valamint – mintegy 400 ezres, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tevékenykedő tagságát képviselve – a gazdaság újraindításáért felelős munkacsoporttal is konstruktívan együttműködik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) március 16-án átfogó, 18 oldalas elemzést készített a járványhelyzet agráriumra vonatkozó várható kihatásairól. Ebben az egyik legsürgetőbb pontként fogalmazta meg az áruszállítás folytonosságának biztosítását. Az operatív törzs ezt követő döntése értelmében – bizonyos feltételek betartásával – lehetővé vált, hogy azok a fuvarozók is újra dolgozhassanak, akik korábban esetleg házi karanténban voltak a koronavírus-járvány miatt. Mindez egyebek közt az élő állatok, élelmiszerek és a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok szállításának zavartalansága miatt is fontos lépés.

A vállalkozásokra is vonatkozó hiteltörlesztésekkel kapcsolatos moratórium pedig az agráriumban is komoly jelentőségű.

A gazdaság újraindításért felelős munkacsoport március 17-én tartotta meg alakuló ülését, amelyen az agrárium képviseletében részt vett Nagy István agrárminiszter, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, a NAK elnöke is. Az agrárgazdasági kamara az eltelt napok fejleményei, a tagok által kapott jelzések és felvetések alapján az ülés óta további javaslatokat fogalmazott meg – az Agrárminisztériummal együttműködésben – az akciócsoport számára.

Ezek között szerepelnek rövid távú beavatkozást igénylő javaslatok, többek között a tavaszi munkák folytonosságának és a gazdasági szereplők fizetőképességének biztosítása érdekében. Emellett a NAK hosszabb távú javaslatokat is tett az akciócsoport felé, érintve mások mellett a különböző hatósági bizonyítványok, engedélyek meghosszabbítását, valamint a támogatási lehetőségeket is.

A mintegy négyszázezer taggal rendelkező agrárgazdasági kamara a tagsága körében online kérdőíves felmérést indított, valamint létrehozott egy hotline telefonszámot is (+36 1 803 62 33). A tagoktól számos észrevétel, javaslat érkezett már eddig is, azokra a továbbiakban is számít a köztestület. A gazdaság újraindításáért felelős munkacsoport folyamatosan egyeztet a magyar gazdaság kulcsszereplőivel, így az agrárgazdasági kamarával is, a testület felé folyamatosan javaslatokkal fogunk élni az ágazat érdekében.

Mint Bártfai-Mager Andrea miniszter, a munkacsoport vezetője a nyitó ülésen hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartja a gazdasági élet szereplőivel egyeztetést, ami a világjárvány hatására kialakult gazdasági helyzetben elengedhetetlen, hiszen nem csak a felmerült problémákat kell megoldani, de a járványhelyzet egyes problémákat más megvilágításba helyez, és új lehetőségeket is teremt.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Szigorú fellépést sürget az élelmiszerek túlárazása miatt az agrárminiszter

Fellépést és ellenőrzéseket sürget az élelmiszerek árának helyenkénti drasztikus emelése miatt Nagy István agrárminiszter. A politikus elfogadhatatlannak tartja a drágulást és kéri a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenerőzzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.