Back to top

Vécépapír, vörösbor vagy fű? Madarat tolláról, pánikvásárlót bevásárlókocsijáról…

Míg Németországban a vécépapír vált a „hörcsög-szindróma” emblémájává, addig Franciaországban a vörösbor fogyott el, Törökországban a magas alkoholtartalmú kölni, Hollandiában pedig a coffeeshopok előtt kígyóztak a sorok az utolsó nyitvatartási napon. A nehéz helyzetben sem árt egy kis könnyed olvasmány, ebben a szellemben szedte össze az agrarheute.com újságírója a friss tudósítások alapján, hogy melyik náció számára mi a prioritás a készletfelhalmozási lázban.

Különös módon a német pánikvásárlók jobban aggódnak az anyagcseréjük output, mint az input oldala miatt – veti fel az agrarheute.com szerzője a nemzetközi készletfelvásárlási híreket összehasonlítva. Oké, száraztésztából, rizsből és lencséből is több fogyott, mint bármikor az utóbbi időkben, de Németországban mégis kétségkívül

az áruházak üres vécépapír-sorai váltak a koronavírus-járvány miatti pánikbevásárlások egyértelmű szimbólumává.

Fotó: jbarsky0 / Pixabay
Mentségükre legyen mondva, nincsenek egyedül ezzel. A német hírügynökség külföldi tudósítói hasonló helyzetről számoltak be Skandináviából, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Izraelből és az USA-ból is. Egyedül a portugálok nem aggódnak, mert náluk rendkívül elterjedtek a bidék.

Más problémával küzdenek ugyanakkor a franciák, náluk a vörösbort vásárolta fel a nép a karantén miatti ijedtségében.

Bezárnak az éttermek meg a bisztrók, és még bor se legyen otthon?

Ez náluk úgy tűnik, elképzelhetetlen.

Az alkohol azonban nemcsak Franciaországban téma, hanem például Törökországban is, bár egészen más értelemben. Az internetes híradások szerint teljesen esélytelen hozzájutni egy régi helyi kölnihez, ami ebben a napokban

kevésbé az előző évszázadot idéző illata, mint a 80 százalékos alkoholtartalma miatt tett szert rég nem látott népszerűségre.

Ha már a klasszikus kézfertőtlenítők rég elfogytak…

Az USA-ban ugyanakkor alkoholmentesben utaznak, ők az üdítős és ásványvizes polcokat ürítették le a boltokban. Aki kóstolta már a masszívan klórozott amerikai csapvizet, az megérti, miért – veti fel a cikk szerzője.

A skandináv országokban a gyógyszertárakat fosztották ki olyan mértékben, hogy a hatóságok már kérik a lakosságot, hogy hagyjanak fel a láz- és fájdalomcsillapítók készletezésével.

A hollandok viszont nem a gyógyszertárakban fecsérelték az idejüket, amikor

kijött a hír, hogy a marihuánát legálisan árusító coffeeshopok is be fognak zárni. Az utolsó nyitvatartási napon sorok kígyóztak az amszterdami üzletek előtt,

hogy gyorsan még bekészletezzen magának, akinek nincs saját termesztésű füve.

Mindeközben a boltok tulajdonosai és dolgozói különféle ötletekkel próbálják belátásra bírni a gyűjtögetőket. Ha a kérés nem hat, akkor jön a tiltás: számos boltban például már nem haladhat át a kasszánál, akinek egynél több csomag vécépapír vagy liszt van a kosarában. Persze sokan ehhez is „kreatívan” állank hozzá, kétszer-háromszor is sorba állnak, esetleg egyszerűen nyers erővel próbálják megoldani a helyzetet (Manneheimben tettlegességig fajult a vécépapír-közelharc a minap…).

Egy dán szupermarket eredeti ötlettel állt elő: megkéri a vevőket, hogy csak egyetlen kézfertőtlenítőt vegyenek, és bár

nem tilos kettőt vagy többet sem a kosárba tenni, azt már huszonötszörös áron számolja a kassza.

A hírek szerint az intézkedés azonnal kigyógyította a beteges birtoklási vágyból a helyi vevőket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

A pékek spájzolnának

A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–20 százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.

Nem csak a tartós zöldség fogyott

Németországban különösen előszeretettel viszik túlzásba a bespájzolást a vevők mostanában, és bár a tartósított zöldség kétségtelenül jobban jött ki a helyzetből, mint a frissáru, azért utóbbiból is szépen fogyott a polcokról.