Back to top

Vécépapír, vörösbor vagy fű? Madarat tolláról, pánikvásárlót bevásárlókocsijáról…

Míg Németországban a vécépapír vált a „hörcsög-szindróma” emblémájává, addig Franciaországban a vörösbor fogyott el, Törökországban a magas alkoholtartalmú kölni, Hollandiában pedig a coffeeshopok előtt kígyóztak a sorok az utolsó nyitvatartási napon. A nehéz helyzetben sem árt egy kis könnyed olvasmány, ebben a szellemben szedte össze az agrarheute.com újságírója a friss tudósítások alapján, hogy melyik náció számára mi a prioritás a készletfelhalmozási lázban.

Különös módon a német pánikvásárlók jobban aggódnak az anyagcseréjük output, mint az input oldala miatt – veti fel az agrarheute.com szerzője a nemzetközi készletfelvásárlási híreket összehasonlítva. Oké, száraztésztából, rizsből és lencséből is több fogyott, mint bármikor az utóbbi időkben, de Németországban mégis kétségkívül

az áruházak üres vécépapír-sorai váltak a koronavírus-járvány miatti pánikbevásárlások egyértelmű szimbólumává.

Fotó: jbarsky0 / Pixabay
Mentségükre legyen mondva, nincsenek egyedül ezzel. A német hírügynökség külföldi tudósítói hasonló helyzetről számoltak be Skandináviából, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Izraelből és az USA-ból is. Egyedül a portugálok nem aggódnak, mert náluk rendkívül elterjedtek a bidék.

Más problémával küzdenek ugyanakkor a franciák, náluk a vörösbort vásárolta fel a nép a karantén miatti ijedtségében.

Bezárnak az éttermek meg a bisztrók, és még bor se legyen otthon?

Ez náluk úgy tűnik, elképzelhetetlen.

Az alkohol azonban nemcsak Franciaországban téma, hanem például Törökországban is, bár egészen más értelemben. Az internetes híradások szerint teljesen esélytelen hozzájutni egy régi helyi kölnihez, ami ebben a napokban

kevésbé az előző évszázadot idéző illata, mint a 80 százalékos alkoholtartalma miatt tett szert rég nem látott népszerűségre.

Ha már a klasszikus kézfertőtlenítők rég elfogytak…

Az USA-ban ugyanakkor alkoholmentesben utaznak, ők az üdítős és ásványvizes polcokat ürítették le a boltokban. Aki kóstolta már a masszívan klórozott amerikai csapvizet, az megérti, miért – veti fel a cikk szerzője.

A skandináv országokban a gyógyszertárakat fosztották ki olyan mértékben, hogy a hatóságok már kérik a lakosságot, hogy hagyjanak fel a láz- és fájdalomcsillapítók készletezésével.

A hollandok viszont nem a gyógyszertárakban fecsérelték az idejüket, amikor

kijött a hír, hogy a marihuánát legálisan árusító coffeeshopok is be fognak zárni. Az utolsó nyitvatartási napon sorok kígyóztak az amszterdami üzletek előtt,

hogy gyorsan még bekészletezzen magának, akinek nincs saját termesztésű füve.

Mindeközben a boltok tulajdonosai és dolgozói különféle ötletekkel próbálják belátásra bírni a gyűjtögetőket. Ha a kérés nem hat, akkor jön a tiltás: számos boltban például már nem haladhat át a kasszánál, akinek egynél több csomag vécépapír vagy liszt van a kosarában. Persze sokan ehhez is „kreatívan” állank hozzá, kétszer-háromszor is sorba állnak, esetleg egyszerűen nyers erővel próbálják megoldani a helyzetet (Manneheimben tettlegességig fajult a vécépapír-közelharc a minap…).

Egy dán szupermarket eredeti ötlettel állt elő: megkéri a vevőket, hogy csak egyetlen kézfertőtlenítőt vegyenek, és bár

nem tilos kettőt vagy többet sem a kosárba tenni, azt már huszonötszörös áron számolja a kassza.

A hírek szerint az intézkedés azonnal kigyógyította a beteges birtoklási vágyból a helyi vevőket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.

Az agrárium is vesztese a válságnak

Kedvezőtlenül érinti az egyébként stabil mezőgazdasági ágazatot is a koronavírus, ráadásul több más tényező is rossz hatással van az agráriumra – derült ki a a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. A most szerzett tapasztalatok és a meghozott intézkedések hosszabb távú hatása azonban még előnyére válhat az ágazatnak.