Back to top

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.

Az új, 2019. decemberében életbe lépett rendszerben csekély kockázatúnak minősülnek azok a növények és növényi termékek, amelyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a fogyasztókhoz jutó termékeket, illetve a faanyagot, talajt és szaporítóanyagot nagyobb kockázatúnak tekintik. A növényegészségügyi vizsgálati rendszer a nagy kockázatú termékek importjára, exportjára, valamint unión belüli termelésére és forgalmazására is kiterjed, uniós rendeletek szabályozzák, amelyeket közvetlenül minden tagállam köteles betartani. 

A kockázatos termékekre kettős védelmi vonal lép életbe, a külső határokon az import ellenőrzése, az unión belül pedig a növényútlevél-rendszer működtetése.

Az exportnak a fogadó ország előírásainak kell megfelelni, ellenőrzése a tagállamok feladata.

Zárlati károsítónak nyilvánították azokat az elfogadhatatlan gazdasági, környezeti és társadalmi károkat okozó fajokat, amelyek még nincsenek az EU területén, vagy csak korlátozottan jelentek meg. Zéró tolerancia lépett életbe ellenük, nemcsak a fertőzött termékre, hanem a fölbukkanásuk területére is szigorú korlátozó intézkedések vonatkoznak.

Új elem a rendszerben a vizsgálatköteles nem zárlati károsítók köre, amely 207 károsítót sorol föl. Nem kerülhet forgalomba azokkal fertőzött termék.

Sokféle formában megjelenhet a növényútlevél
Sokféle formában megjelenhet a növényútlevél
Mi is a növényútlevél?

A növényútlevél rendszere is a 2017/2313 EU-rendeletben szerepel, valójában egy címke, amit a termelő vagy a forgalmazó állít ki, és azt bizonyítja, hogy a tétel megfelel a vonatkozó növényegészségügyi követelményeknek. Jól látható, olvasható, megváltoztathatatlan és tartós kell, hogy legyen. A növényútlevélen szerepelnie kell az uniós zászlónak kék alapon sárga csillagokkal vagy fekete-fehérben, a „Plant Passport” föliratnak, a növény nevének (A), a kiállító ország kódjának és a termelő/forgalmazó regisztrációs számának (B), a termelő által megállapított nyomon követési kódnak (C), valamint a származási ország kódjának (D). Faiskolában, szőlőiskolában, illetve ahol certifikációs rendszer működik, a címke egyben növényútlevél is.

A termelő/forgalmazó regisztrációs számát a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya adja ki, a változásokat minden év április 30-ig kell bejelenteni. A C pontban szereplő nyomon követési kód szinte bármi lehet, ami lehetővé teszi, hogy az adott tétel egyértelműen azonosítható legyen.

Nem kell növényútlevél a végfelhasználónak értékesített áruk esetében, kivéve a távértékesítést, a védett zónában való értékesítést, illetve a szőlő, gyümölcs szaporítóanyagot és a vetőburgonyát.

Az útlevelet a kiszerelési egységen kell elhelyezni, tehát nem szükséges minden egyedet címkézni. Az egység lehet tálca, köteg vagy raklap is. Kézzel azonban nem szabad kitölteni a növényútlevelet, tehát a Nébihtől kapott előre gyártott szaporítóanyag-kísérő okmány nem alkalmas erre a célra.

Fotó: Pixnio.com

Általában a vállalkozó felelőssége, hogy alaposan és reprezentatívan ellenőrizze az áruját, a csomagolóanyagot, a szállítójárművet és a környezetét. Kötelező hatósági mintavétel vonatkozik például a mandulára, levendulára, leanderre, illetve hatósági ellenőrzést folytatnak az üzemek környezetében is, például a tűzelhalás vagy más karantén károsító pufferzónájában.

Regisztráció szükséges

Az a termelő/forgalmazó adhat ki növényútlevelet, akit erre a Nébih fölhatalmaz és regisztrál. Feltétele az, hogy a 2019/827 EU rendelet értelmében ismerje a vizsgálatköteles károsítókkal kapcsolatban elvégzendő feladatokat, a károsítók megjelenésének és terjedésének megakadályozására alkalmas gyakorlatot, rendelkezzen a földerítéshez szükséges szaktudással és felszereléssel, és legyen egy kinevezett kapcsolattartó a növényegészségügyi hatósággal. A fölhatalmazást csak olyan személy kaphatja meg, aki tagja a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának, vagy írásbeli szerződést köt növényorvossal a szakmai felügyeletre.

A nyomon követés részeként három évig meg kell őrizni a beszállítók és vevők adatait.

Magánemberekre is vonatkozik

 

Az unión kívülről érkező utazók csomagját ellenőrzik
Az unión kívülről érkező utazók csomagját ellenőrzik
A termékforgalomra is több kategóriát állapít meg az új növényegészségügyi rendszer. Tartós tilalom vonatkozik a bizonyítottan kockázatos termékekre, mint a citrusfélék vagy a szőlő, ezek nem érkezhetnek az unión kívülről, viszont fölsorolnak öt gyümölcsöt, ami korlátozás nélkül érkezhet az EU-ba: ananász, banán, datolya, durián és kókusz.

A határellenőrzés a magánszemélyekre is vonatkozik, tilos az unión kívülről bármilyen növényi terméket, növényt, magot, szaporítóanyagot, földet behozni.

Kivételt az előbb fölsorolt öt gyümölcs, valamint az aszalványok, szárítmányok és földolgozott termékek képeznek, és Svájcból is korlátozás nélkül hozhatunk ilyesmit. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

A háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.