Back to top

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.

Az új, 2019. decemberében életbe lépett rendszerben csekély kockázatúnak minősülnek azok a növények és növényi termékek, amelyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a fogyasztókhoz jutó termékeket, illetve a faanyagot, talajt és szaporítóanyagot nagyobb kockázatúnak tekintik. A növényegészségügyi vizsgálati rendszer a nagy kockázatú termékek importjára, exportjára, valamint unión belüli termelésére és forgalmazására is kiterjed, uniós rendeletek szabályozzák, amelyeket közvetlenül minden tagállam köteles betartani. 

A kockázatos termékekre kettős védelmi vonal lép életbe, a külső határokon az import ellenőrzése, az unión belül pedig a növényútlevél-rendszer működtetése.

Az exportnak a fogadó ország előírásainak kell megfelelni, ellenőrzése a tagállamok feladata.

Zárlati károsítónak nyilvánították azokat az elfogadhatatlan gazdasági, környezeti és társadalmi károkat okozó fajokat, amelyek még nincsenek az EU területén, vagy csak korlátozottan jelentek meg. Zéró tolerancia lépett életbe ellenük, nemcsak a fertőzött termékre, hanem a fölbukkanásuk területére is szigorú korlátozó intézkedések vonatkoznak.

Új elem a rendszerben a vizsgálatköteles nem zárlati károsítók köre, amely 207 károsítót sorol föl. Nem kerülhet forgalomba azokkal fertőzött termék.

Sokféle formában megjelenhet a növényútlevél
Mi is a növényútlevél?

A növényútlevél rendszere is a 2017/2313 EU-rendeletben szerepel, valójában egy címke, amit a termelő vagy a forgalmazó állít ki, és azt bizonyítja, hogy a tétel megfelel a vonatkozó növényegészségügyi követelményeknek. Jól látható, olvasható, megváltoztathatatlan és tartós kell, hogy legyen. A növényútlevélen szerepelnie kell az uniós zászlónak kék alapon sárga csillagokkal vagy fekete-fehérben, a „Plant Passport” föliratnak, a növény nevének (A), a kiállító ország kódjának és a termelő/forgalmazó regisztrációs számának (B), a termelő által megállapított nyomon követési kódnak (C), valamint a származási ország kódjának (D). Faiskolában, szőlőiskolában, illetve ahol certifikációs rendszer működik, a címke egyben növényútlevél is.

A termelő/forgalmazó regisztrációs számát a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya adja ki, a változásokat minden év április 30-ig kell bejelenteni. A C pontban szereplő nyomon követési kód szinte bármi lehet, ami lehetővé teszi, hogy az adott tétel egyértelműen azonosítható legyen.

Nem kell növényútlevél a végfelhasználónak értékesített áruk esetében, kivéve a távértékesítést, a védett zónában való értékesítést, illetve a szőlő, gyümölcs szaporítóanyagot és a vetőburgonyát.

Az útlevelet a kiszerelési egységen kell elhelyezni, tehát nem szükséges minden egyedet címkézni. Az egység lehet tálca, köteg vagy raklap is. Kézzel azonban nem szabad kitölteni a növényútlevelet, tehát a Nébihtől kapott előre gyártott szaporítóanyag-kísérő okmány nem alkalmas erre a célra.

Fotó: Pixnio.com

Általában a vállalkozó felelőssége, hogy alaposan és reprezentatívan ellenőrizze az áruját, a csomagolóanyagot, a szállítójárművet és a környezetét. Kötelező hatósági mintavétel vonatkozik például a mandulára, levendulára, leanderre, illetve hatósági ellenőrzést folytatnak az üzemek környezetében is, például a tűzelhalás vagy más karantén károsító pufferzónájában.

Regisztráció szükséges

Az a termelő/forgalmazó adhat ki növényútlevelet, akit erre a Nébih fölhatalmaz és regisztrál. Feltétele az, hogy a 2019/827 EU rendelet értelmében ismerje a vizsgálatköteles károsítókkal kapcsolatban elvégzendő feladatokat, a károsítók megjelenésének és terjedésének megakadályozására alkalmas gyakorlatot, rendelkezzen a földerítéshez szükséges szaktudással és felszereléssel, és legyen egy kinevezett kapcsolattartó a növényegészségügyi hatósággal. A fölhatalmazást csak olyan személy kaphatja meg, aki tagja a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának, vagy írásbeli szerződést köt növényorvossal a szakmai felügyeletre.

A nyomon követés részeként három évig meg kell őrizni a beszállítók és vevők adatait.

Magánemberekre is vonatkozik

 

Az unión kívülről érkező utazók csomagját ellenőrzik
A termékforgalomra is több kategóriát állapít meg az új növényegészségügyi rendszer. Tartós tilalom vonatkozik a bizonyítottan kockázatos termékekre, mint a citrusfélék vagy a szőlő, ezek nem érkezhetnek az unión kívülről, viszont fölsorolnak öt gyümölcsöt, ami korlátozás nélkül érkezhet az EU-ba: ananász, banán, datolya, durián és kókusz.

A határellenőrzés a magánszemélyekre is vonatkozik, tilos az unión kívülről bármilyen növényi terméket, növényt, magot, szaporítóanyagot, földet behozni.

Kivételt az előbb fölsorolt öt gyümölcs, valamint az aszalványok, szárítmányok és földolgozott termékek képeznek, és Svájcból is korlátozás nélkül hozhatunk ilyesmit. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

Patagondok

Jön a tavasz, évszakváltás. Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a lovasoknak lovaik patáját illetően, hogyan lehet zökkenőmentessé tenni az átmenetet? Milyen veszélyek leselkednek lovaink patájára?

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Április 6-án nyílik az egységes kérelem beadófelülete

2020. április 6-án megnyílik az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete és lehetővé válik a gazdálkodók kérelmeinek benyújtása. Az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, jellemzően technikai korrekciók és pontosítások történtek a szabályozásban ebben az évben.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Mezőgazdaság és biogazdaság: Az EBB 700 millió eurós finanszírozást hagy jóvá

Az Európai Beruházási Bank, az EU bankja bejelentette, hogy elindít egy új „finanszírozási kezdeményezést”, amelynek célja közel 1,6 milliárd euró értékű beruházás elindítása a mezőgazdasági és biogazdasági ágazatban. A támogatás célja, hogy segítséget nyújtsanak az élelmiszer-, a bioalapú anyagok és a bioenergia előállítási és feldolgozási értékláncában működő magánválallatoknak.