0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Repülővel viszik a román napszámosokat spárgát szedni

Veszélyeztetik a spárga betakarítását Németországban a koronavírus-járvány okozta határzárak és egyéb szigorítások. A spárgaszedést évek óta kizárólag vendégmunkásokkal oldják meg a német gazdák. Most repülőgépeket béreltek a munkások szállításához.

A német gazdák attól tartanak, a spárga a földeken marad, és ebben az évben jelentős veszteségeket szenved az egész ágazat. A koronavírus miatt a lengyel és romániai idénymunkások százai nem tudtak beutazni Németországba, Brandenburg tartományba, ahol a spárgaföldek nagy része található –  mondta Jürgen Jakobs, a Beelitzi Spárgaszövetség elnöke.  

A szükséges 2300 segítő idénymunkás 85 százalékát Romániából, a többit pedig Lengyelországból várják a német gazdák.

Ahogy korábban mi is megírtuk: a spárgaszedés fáradságos munkáját kizárólag Kelet-európai vendégmunkások végzik el Németországban. A hamarosan kezdődő szezonban viszont a vendégmunkások nem tudnak utazni a komoly határzárak és korlátozások miatt.

De a német gazdák nem arról híresek, hogy egykönnyen feladnak valamit.

Fapados légitársaságok repülőgépeit bérelték ki, így hárítva el a közúti közlekedés jelentette akadályoztatást, és szállítják a román napszámosokat Németországba.

Az első két repülőgép üresen maradt, mert Romániában az emberek nem hitték el, hogy most lehetséges Németországba utazni és munkát vállalni. Viszont

hétvégén már folyamatosan érkeztek a teli bérelt járatok Berlinbe, onnét autóbuszokkal szállították tovább a munkásokat a farmokra, ahol  kétágyas szobákban helyezték el őket.

A németországi Brandenburg tartományban évente körülbelül 22 000 tonna spárgát termelnek.

Forrás: farmer.pl