Tavaly november közepén egy, a közép-kínai Hupej tartományból származó 55 éves férfi szervezetében mutatták ki a világon először az új koronavírust, mely körülbelül két hónappal ezután Európában is felütötte fejét. A járvány elsőként Olaszországban hatalmasodott el, ahol cikkünk megírásáig majd’ 7000 ember életét követelte. Ennek ismeretében Giuseppe Conte olasz kormányfő az egész országra kiterjedő leállást jelentett be, melynek értelmében az összes hivatalt, illetve nem létfontosságú termelési tevékenységet végző üzemet április elejéig bezárnak.
Az Eisberg vállalatcsoport magyar leányvállalata, a konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. termékeinek saláta összetevőit télen főként Spanyolországból szerzi be, a bébi levelek pedig döntően Dél-Olaszországból érkeznek hozzájuk. Ennek tudatában kerestük fel telefonon Gazsi Zoltán ügyvezető igazgatót, arra kérve őt, számoljon be arról, miként élik meg e nem mindennapi helyzetet.
„Rendszerint fel vagyunk készülve a váratlan helyzetekre, hiszen a szántóföldi növénytermesztés igencsak kitett a globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárás-változásnak, ezért nem ritka, hogy napközben akár többször is át kell szerveznünk egyes faladatainkat. Ugyanakkor tagadhatatlan, mostantól még szövevényesebbé váltak az egyébként is bonyolult mindennapjaink” – kezdett bele. Mint mondta, január 28-ával kezdték meg a felkészülést a közelgő járványra: amellett, hogy elkezdték megnövelni a védőmaszk-, illetve kézfertőtlenítő-készleteiket, megkezdték a dolgozók tájékoztatását a vírussal kapcsolatos fejleményekről és tudnivalókról is. Utóbbi kapcsán
A kommunikáció ugyanakkor nem egyoldalú: „néhány nappal ezelőtt egy felmérés alkalmával számoltak be az alkalmazottak arról, hogy érzik magukat, s hogy látják a helyzetüket a jelenlegi körülmények között. „Ebből kiderült, a dolgozók bíznak a vezetésben és hiszik, hogy közös erővel át tud lendülni a vállalat a felmerülő akadályokon” – magyarázta Gazsi Zoltán, hozzátéve, hogy a vállalat irodai alkalmazottainak többsége jelenleg otthonról dolgozik, a termelői csapat pedig az érvénybe lépett egészségügyi előírásoknak megfelelően végzi a dolgát. Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, a munkák tervezésekor jelenleg nem látnak előbbre néhány napnál, hiszen számtalan forgatókönyv léphet életbe, ugyanakkor vannak lehetőségek, melyekkel igyekeztek számolni.
Ezeket a nyersanyagokat májusig nem lehet hazai salátával helyettesíteni, hiány esetén az itthon elérhető alapanyagokból készülő mixek gyártását növelnék. Gazsi Zoltán arról is beszélt, az értékesítésüket tekintve eddig nem volt számottevő visszaesés, ugyanakkor március végéhez közeledve érzékeltek némi csökkenést. „Szerencsés, hogy sok lábon állunk, így a gasztropiac teljes összezuhanását részben a kiskereskedelmi forgalom kompenzálni tudja, s elmondható az is, hogy a fogyasztók továbbra is keresik a termékeinket” – tette hozzá.
Megemlítendő az is, hogy a vállalat e vészterhes időkben igyekszik segédkezet nyújtani a hazai egészségügy számára is. Mint arról honlapjukon beszámoltak: 1,5 millió forint értékben adományoztak speciális védőfelszereléseket a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív részlegének.


