A Massachusetts Egyetem kísérleti ültetvényeiben cseresznye és őszibarack blokkokban hasonlította össze a különböző csapdákat, amelyeket Concord szőlőfajta hígított levével, illetve különböző csalétkekkel együtt használt.
A kereskedelmi csalétkek 5-8 dollárjával szemben mindössze 8 centbe került a szőlőlé.
A kész csalétkek fermentált anyagokkal vonzzák a rovarokat, mégpedig válogatás nélkül, így sok nem megcélzott rovar is a csapdában landol. A professzor szerint a leghatékonyabb a pettyesszárnyú muslica ellen a Concord szőlőlé, egy résznyihez három rész vizet adva.
Ez az anyag több muslicát vonzott, mint más légyfajokat, és több nőstényt, mint hímet. Ezzel szemben a kész csalétkek esetében a hímek száma nagyobb a csapdában.
Az idén azzal a céllal folytatja a kísérletet, hogy sikerüljön hosszabban használhatóvá tenni a szőlőlevet. Most ugyanis hetente egyszer vagy kétszer kell cserélni a csapdában a csalogatóanyagot, különben a szőlőlé erjedésnek indul és a többi legyet is vonzza. Másik célja, hogy a tömegcsapdázást rovarölő szerrel együtt alkalmazva hatékony védelmet érjen el a kártevővel szemben.
Különösen a korai időszakra koncentrál, mielőtt a gyümölcs érzékennyé válik a kártételre, és megindulna a növényvédelmi permetezés. Arra kíváncsi, mi történik, ha 20-40 csapdát rak ki egy félhektáros terület oldalain, két héttel a permetezések megkezdése előtt. Mennyi kártevőt lehet még a kezelések előtt elpusztítani, és azzal megelőzhető-e a populáció nagymértékű növekedése?
Az általa javasolt szőlőleves megoldásnak nemcsak az az előnye, hogy olcsó, hanem könnyen hozzáférhető és jobban „céloz” a pettyesszárnyú muslicára.
A Concord egy Vitis labrusca eredetű szőlőfajta, igen elterjedt az USA-ban mint csemegeszőlő, illetve az alapélelmiszerek közé tartozó szőlőlekvár vagy szőlőzselé alapanyaga, de készítenek belőle misebort, szőlőlevet, illetve süteményekhez is használják. Nagy, gömbölyű, sötétkék, vastag viaszbevonatú bogyói nagyon aromásak, nagy magvúak, a héj könnyen lehúzható róluk. A fajta éppen a Massachusetts-beli Concord városában született a 19. század közepén, a Vitis vinifera és a Vitis labrusca kereszteződéséből. Itthon is beszerezhető, Kormin néven, csemegeszőlőként.



