0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Állatok és gazdáik egészségvédelme koronavírus-járvány idején

Az utóbbi hetekben igencsak megváltoztak mindennapjaink – állataink egészségmegőrzése szempontjából is. Akár rendelőbe vinnénk beteg jószágainkat, akár házhoz hívnánk az állatorvost, március 12-től a különleges jogrend, illetve a vészhelyzet miatt tudnunk kell, hogy megváltoztak az ilyenkor szokásos tennivalók. Mire is figyeljünk?

Fontos tudnunk, hogy a mai tudományos ismereteink és a tapasztalatok szerint a hazánkban széles körben háziállatként tartott állatfajok, így a kutyák és a macskák sem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírus-megbetegedését kiváltó kórokozót.

Tehát az emberi megbetegedéseket okozó COVID-19 nem a háziállatoktól eredeztethető, és háziállataink nem betegszenek meg tőle.

Sajnos az interneten sok téves információ kering, melyek általában abból indulnak ki, hogy más koronavírusok (tehát nem a COVID-19!) megbetegedést okozhatnak például kutyáknál, pedig a tények alapján ezek az emberre nem jelentenek veszélyt, hosszú évek óta ismertek, ellenük hatásos védekezés, pl. vakcina is rendelkezésre áll az állatok védelme érdekében.

Az utóbbi hetek tapasztalatai és a vizsgálati eredmények is azt bizonyítják, hogy a humán koronavírusos megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése a legfontosabb tényező, a cseppfertőzéssel együtt, melyet különösen a köhögés és a tüsszögés idézhet elő. Az elmúlt két hétben, mióta a vészhelyzetet kihirdették, lényegesen többet vagyunk otthon, jobban oda tudunk figyelni állataink egészségmegőrzésére, így jóval nagyobb az esélye annak, hogy úgy érezzük, állatorvoshoz kell fordulnunk velük. Azonban ekkor is fontos, hogy

láz, légzőszervi panaszok esetén (köhögés, nátha), semmilyen esetben se látogassa állatával a gazda az adott állategészségügyi intézményt,

még akkor sem, ha úgy érzi, hogy állatának élete forog kockán. Hasonlóan ne vigye rendelőbe vagy állatkórházba az a gazda állatát, aki az emberi koronavírus-járvány szempontjából veszélyeztetettnek minősülő területről érkezett vissza a megelőző 14 napban. Ilyenkor kérjen meg más, fertőzött környezettel kapcsolatba nem hozható egészséges személyt arra, hogy az állatot eljuttassa a megfelelő helyre. Mivel köztudott, hogy a humán járványos koronavírus-megbetegedések különösen a 65 éven felüli korosztályban járhatnak súlyos következményekkel, ezért javasolt, hogy a járvány ideje alatt a veszélyeztetett korosztályhoz tartozó gazdák saját jól felfogott érdekükben – egészségük megóvása érdekében – semmiképpen ne vigyék állatorvoshoz kedvenceiket, inkább vegyék igénybe fiatalabb embertársaik segítségét.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság