0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Gyors segítség a gazdálkodóknak

Átlagosan egy héten belül elbírálja és utalja a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására igényelt hiteleket a Takarékbank, mert az ország élelmiszer-ellátásának biztosítása az egyik legfontosabb feladat a koronavírus-járvány idején.

A pénzintézetnél évente több mint ezer ügyfél igényli az előfinanszírozást, nagy többségük egyéni vállalkozó vagy őstermelő, az ő körükben 70 százalékos a bank piaci részesedése a támogatások finanszírozása terén. Ezeknek a gazdálkodóknak jelenleg nagy szükségük van a gyors segítségre, hogy biztonsággal elvégezhessék a tavaszi munkákat a földeken.

A normatív alapon járó EU-s és hazai források éves összege mintegy 470 milliárd forint. Ennek az összegnek alig 4 – 5 %-át finanszíroztatják elő a gazdák a bankokkal az Agrárminisztérium statisztikái alapján, de a várakozások szerint ez a szám a járvány idején növekedhet.

A Takarékbanknál évente több mint ezer egyéni gazdálkodó és társas vállalkozás igényli a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozását. Többségük egyéni vállalkozó és őstermelő, akik körében 70 százalék körüli a bank piaci részesedése a támogatások finanszírozása terén. Az ügyfelek többsége 1-10 millió forint közötti, mintegy 40 százalékuk 1-5 millió forint közötti összeget finanszíroztat elő, de számos igény mutatkozik 40 millió forint feletti hitelre is.

Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója úgy látja, a koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzetben számos agrárvállalkozás szembesül átmeneti pénzügyi problémával, különösen egy-egy nagyobb, kimerítő beruházást követően.

„Bármikor, de most még inkább megoldást jelenthet az időszakos pénzzavarokra a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása, amelyet mostantól gyorsított formában is igényelhetnek a Takarékbank gazdálkodó ügyfelei.

A kérelem benyújtását követően akár már egy héten belül a gazdálkodó számláján lehet a kért hitel” – mondja Hollósi Dávid, aki szerint most minden lehetséges segítséget meg kell adniuk a mezőgazdaságban dolgozó vállalkozásoknak annak érdekében, hogy gazdaságukban csak átmeneti zavart okozzon az elrendelt veszélyhelyzet és hogy biztosítani tudják az ország élelmiszerellátását rövid távon és a következő években is.

A megújult gyorshitel-konstrukció esetében az ügyfelek tárgyi fedezet, garancia és kezesség nélkül akár 40 millió forintig, már az adott évi támogatási kérelem benyújtása előtt igényelhetik az előfinanszírozást egészen az októberi előlegek beérkezéséig.

Forrás: Takarékbank sajtóközlemény