Back to top

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács március 24-én közzétett felhívására

számos magyar zöldség-gyümölcs termelő és termelői értékesítő szervezet ajánl fel friss és feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak.

Az elsőként 1000 liter gyümölcslevet a kórházba szállító kiskőrösi Juice Products Zrt. után a kerecsendi Korona Gombaipari Egyesülés 600 darab 0,5 kilogrammos gombacsomagot, a szentesi DélKerTÉSZ pedig 200, étkezési fehér paprikából, hegyes erős paprikából, fürtös paradicsomból és datolyaszilva paradicsomból álló egységcsomagot juttatott el a Centrumkórház dolgozóinak.

A szabadszállási Róna-Ker TÉSZ 200 darab leveszöldség csomaggal járult hozzá a kezdeményezéshez, amelyet a JANKER-SZOLG. Kft. ingyenesen szállított Budapestre.

A csengeri Szatmári Ízek Kft. 200 csomagjának mindegyikében 3 liter bioalmalé és 5 zacskó almaszirom érkezett a kórházba. Rajtuk keresztül érkezik majd az Almarégió Kft. és a Zöld Kert-tész friss alma felajánlása is.

Leveszöldségek Sazabszállásról
Leveszöldségek Sazabszállásról
A hódmezővásárhelyi Hódkertész Kft. 600 doboz koktélparadicsomot és uborkát, a Cropfood Tész burgonyát, paprikát és leveszöldség csomagot, Balástyáról Becsey Zoltán és ifj. Gombos Pál pedig kígyóuborkát ajánlott fel a kórházban éjt nappallá téve dolgozó orvosoknak, nővéreknek.

Az akcióhoz csatlakoztak a Budapesti Nagybani Piac kereskedői is. friss zöldséget és gyümölcsöt visznek a kórházba.

Bioalmalé és almaszirom van a csomagokban
Bioalmalé és almaszirom van a csomagokban
A kertészek emellett más egészségügyi intézmények dolgozóinak is szállítanak árut, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat. A DélKerTÉSZ a helyi, szentesi kórházba és mentőállomásra szintén hetente visz friss zöldségcsomagokat.

A Hanság-Fertőmenti TÉSZ Győr-Moson-Sopron megye összes kórházának több mint 88 ezer darab almát, a Katolikus Karitász győri szervezetének pedig 44 ezer darab 2 deciliteres gyümölcslevet adott át ingyenesen.

A Fertő-hanság Tész Győr-Moson-Sopron megye kórházaiba visz friss almát
A Fertő-hanság Tész Győr-Moson-Sopron megye kórházaiba visz friss almát

A Nemeskert Kft. és a Trivega Kft. a szegedi mentőállomásra szállított paradicsomot és kígyóuborkát.

A FruitVeB örömmel szervezi a további felajánlások eljuttatását az egészségügyi dolgozókhoz!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.

Növényorvos a közterületen - a rügypattanással ébrednek a kártevők is

A rügypattanással, tehát a táplálék megjelenésével párhuzamosan ébrednek fel téli álmukból a kéregrepedésekben, az ágvillákon a rovarok és az atkák. Néhány faj a rügypikkelyek alatt telel át, most szabaddá válik az út előttük, kijöhetnek a téli búvóhelyükről. Ekkor csíphetjük el a lemosópermetezéssel a rügypikkelyek alól kibújókat és a kéregrepedésekből a zöld levélkék felé vándorló éhes kártevőket is.

Árspirálban a vöröshagyma

Már a 2022/23-as szezon elején látható volt, hogy a nyári hőség és aszály Európa nagy részén befolyásolta a hagyma mennyiségét és minőségét. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban mindössze 6,3 millió tonna termést takarítottak be, 13%-kal kevesebbet az előző évinél.

Így metsszen, aki nem tud metszeni!

A gyümölcsfák metszését mindig is övezte némi misztikum, ami nem csoda hiszen fajonként, fajtánként, koronaformánként más módszereket kell követni - ha nagyon ragaszkodunk ezekhez. Akinek nincs ebben nagy gyakorlata, ha a metszés alapvető lényegét megéri és néhány alapelvét betartja már azzal is jót tesz a fáival.

Az olívaolaj mellékterméke a sportolók barátja lehet

Egy új tanulmány szerint az olíva gyümölcsvíz - amely egy erős antioxidánsban és hidroxitirozolban gazdag termék - javította a légzési teljesítményt és az edzés utáni regenerálódást fizikailag aktív embereknél.

Meglepetés várhat a lombhalom alatt, óvatosságra int az MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.

Napi 4500 adag étel készül majd a Gyulakonyha új épületében

A közétkeztetés kulcsszerepet játszik Magyarország élelmiszer-ellátásában - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, ahol átadta a 725 millió forintból megépült, napi 4500 adag ebédet készítő Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületét.