Back to top

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács március 24-én közzétett felhívására

számos magyar zöldség-gyümölcs termelő és termelői értékesítő szervezet ajánl fel friss és feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak.

Az elsőként 1000 liter gyümölcslevet a kórházba szállító kiskőrösi Juice Products Zrt. után a kerecsendi Korona Gombaipari Egyesülés 600 darab 0,5 kilogrammos gombacsomagot, a szentesi DélKerTÉSZ pedig 200, étkezési fehér paprikából, hegyes erős paprikából, fürtös paradicsomból és datolyaszilva paradicsomból álló egységcsomagot juttatott el a Centrumkórház dolgozóinak.

A szabadszállási Róna-Ker TÉSZ 200 darab leveszöldség csomaggal járult hozzá a kezdeményezéshez, amelyet a JANKER-SZOLG. Kft. ingyenesen szállított Budapestre.

A csengeri Szatmári Ízek Kft. 200 csomagjának mindegyikében 3 liter bioalmalé és 5 zacskó almaszirom érkezett a kórházba. Rajtuk keresztül érkezik majd az Almarégió Kft. és a Zöld Kert-tész friss alma felajánlása is.

rona_ker-tesz_kft_2020.03.31_adomany_3.jpg

Leveszöldségek Sazabszállásról
A hódmezővásárhelyi Hódkertész Kft. 600 doboz koktélparadicsomot és uborkát, a Cropfood Tész burgonyát, paprikát és leveszöldség csomagot, Balástyáról Becsey Zoltán és ifj. Gombos Pál pedig kígyóuborkát ajánlott fel a kórházban éjt nappallá téve dolgozó orvosoknak, nővéreknek.

Az akcióhoz csatlakoztak a Budapesti Nagybani Piac kereskedői is. friss zöldséget és gyümölcsöt visznek a kórházba.

szatmariizek3.jpg

Bioalmalé és almaszirom van a csomagokban
A kertészek emellett más egészségügyi intézmények dolgozóinak is szállítanak árut, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat. A DélKerTÉSZ a helyi, szentesi kórházba és mentőállomásra szintén hetente visz friss zöldségcsomagokat.

A Hanság-Fertőmenti TÉSZ Győr-Moson-Sopron megye összes kórházának több mint 88 ezer darab almát, a Katolikus Karitász győri szervezetének pedig 44 ezer darab 2 deciliteres gyümölcslevet adott át ingyenesen.

fertohansag_2.jpg

A Fertő-hanság Tész Győr-Moson-Sopron megye kórházaiba visz friss almát

A Nemeskert Kft. és a Trivega Kft. a szegedi mentőállomásra szállított paradicsomot és kígyóuborkát.

A FruitVeB örömmel szervezi a további felajánlások eljuttatását az egészségügyi dolgozókhoz!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Betonszövetes virágtartó készítése

Látványos, egyszerűen elkészíthető virágedényeket alkothatunk egy nagyon ötletes módszerrel. A dolog lényege: betonhabarcsba áztatunk törölközőt, amit egy vödrön, vagy virágcserépen hagyunk megkötni a megfelelő forma elérése érdekében. És kész…

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Árnyak a kertben

Meleg nyarainkon sokszor hiányoljuk, ha a kertünkben nincs árnyék. Máskor viszont éppen az árnyékos részek adnak külön feladatot, hisz azok beültetésekor kissé más elveket kell követnünk. Egy kert akkor élhető igazán, ha a szórt árnyékú, a mélyárnyékú és a napsütötte részek egyensúlyban vannak. Jó tervezéssel, előrelátó gondolkodással ez könnyen megoldható.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

A fagy miatt gyenge gyümölcstermés és áremelkedés várható

Mintegy 500 ezer tonna lehet az idei gyümölcstermés az ültetvényeket ért fagykárok miatt a FruitVeB és az ÉKASZ (Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) előzetes termésbecslése szerint, miközben egy átlagos évben 800-900 ezer tonna gyümölcsöt szoktak betakarítani a gazdák - közölte Apáti Ferenc az MTI-vel.