0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ha görénynél működik, talán az embernél is

Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A CSIRO az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

Az Oxfordi Egyetem és az amerikai Inovio Parmaceutical gyógyszergyártó által készített vakcinák állatokon történő tesztelését az Egészségügyi Szervezet (WHO) hagyta jóvá. A CSIRO ezekkel az oltóanyagokkal kezdte meg a preklinkiai vizsgálatokat.

Az angol egyetem és az amerikai gyógyszertártó oltóanyaga lényegében egy vektorvakcina, amely egy hibás vírust használ a koronavírus fehérjéinek az immunrendszerbe juttatására és az immunválasz kiváltására.

Azonban mivel ez a hibás vírus nem tud szaporodni, így a vakcina nem tudja megbetegíteni a szervezetet.

A CSIRO általi preklinikai vizsgálatokat egyelőre házi görényeken tesztelik. A tesztelés első fázisa megközelítőleg három hónapot igényel, és az alkalmazható vakcina legkorábban jövő év végén kerülhet a piacra. A CSIRO elmondása szerint amennyiben a vakcina, vagyis a hibás vírus működik a koronavírus ellen, akkor április végén, esetleg május elején megkezdődhetnek az embereken történő tesztek is.

Még februárban megerősítették, hogy a házi görények az emberhez hasonlóan reagáltak a koronavírusra, mivel légzősejtjeikben megvan az a receptor, amelyhez a vírus kapcsolódni tud.

A vakcina ezt a kapcsolódást akarja meggátolni, és amennyiben ez sikerül, jó esély van arra, hogy az oltóanyag emberre is hatásos.

Az amerikai Moderna Inc. már márciusban elkezdte a vakcina emberre való tesztelését, míg Izraelben rágcsálókon kezdték el a Covid-19 vakcina prototípusának tesztelését.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu