0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jelentős siker az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában

Kiemelkedően sikeres volt az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején indult földértékesítési programjának első üteme.

A program lényege, hogy az állami tulajdonban álló kisméretű – 3 hektár alatti – osztatlan közös tulajdonban fennálló állami tulajdoni hányadokat és a nehezen hasznosítható földeket értékesíteni tudja az érintett tulajdonosok és a helyben lakó gazdák javára egy nyilvános eljárás keretében – ismertette Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár.

A program első ütemének ajánlattételi határideje április 1-jén ért véget, és ennek keretében az értékesítésre meghirdetett mindösszesen 6540 db földterületre közel 7200 vételi ajánlat érkezett.

Átlagosan a meghirdetett földek 60%-ára érkeztek ajánlatok, összesen közel 3,5 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy ezeket a jellemzően 1 hektár alatti földeket és tulajdoni hányadokat is 1 millió Ft-ot meghaladó hektáronkénti áron kívánják megvásárolni a gazdák.

Az NFK a napokban megkezdi a vételi ajánlattal érintett földekre az értékbecsléseket, hogy a végleges értékesítési árak kialakulhassanak. Az állam vállalja az 1 hektár alatti méretű földek esetében az értékbecslések költségét, ezzel is segítve a gazdákat. A kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel, törekednek arra, hogy a teljes értékesítési folyamatot minél kevesebb személyes kontaktus mellett tudják lefolytatni. Ezért a mostani ajánlattevőktől is türelmet kérnek, az adásvételi szerződések aláírását a kormány intézkedéseihez igazítja majd az NFK és természetesen minden érintett időben értesítést fog kapni a folyamat további lépéseiről.

A program folytatódik, április végén várható egy újabb, hasonló területnagyságú és mennyiségű földterület értékesítése. Az első értékesítési ütemben el nem adott földek ezzel egy időben ismételten nyilvánosan meghirdetésre kerülnek és azokra újra bárki tehet majd vételi ajánlatot.

Forrás: AM Sajtóiroda