Back to top

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

A mitológiai kiméra (oroszlán, kecske és kígyó: egy testben) mellett ezt a fogalmat a biológia is ismeri, itt e kifejezéssel a genetikai mozaik élőlényeket illetik, egyszerűsítve az olyanokat, amelyeknek kettőnél több szülőjük van, kettőnél több ivarsejtből jöttek létre. A transzplantációs kimérák a növényvilágban gyakoriak, és az emberi közreműködés révén még gyakoribbá váltak: ezek az oltványok. Az oltvány áll egy alanyból és egy nemesből, mindkettőnek 2-2 szülője volt, de a két növény oltás utáni összeforradásából egy növény lesz, melynek így négy szülője van…

Az oltás céljai

Szőlőt lehet dugványozni is, ám a filoxéravész (szőlő gyökértetű) megjelenése óta inkább oltványokat használnak, olyanokat, ahol az alany, tehát a gyökeret adó rész nem érzékeny erre a talajlakó kártevőre. Gyümölcsfák esetén az oltás célja, hogy egy erős növekedésű, talaj szempontjából nem válogatós alanyra kerüljön a nemes rész, ami pedig szép nagy gyümölcsöket terem, ám saját gyökéren erre nem biztos, hogy képes lenne.

Ha egy nemes gyümölcsfa magját elvetjük, az valószínűleg kikel, és szép fa cseperedik belőle, a meglepetés akkor jön, amikor az első termését hozza, ami nagy valószínűséggel nem lesz olyan szép és ízletes, mint annak a fának a termései, amiről szedtük a magot adó gyümölcsöt, hiszen idegenmegporzás bekövetkeztekor a másik (ismeretlen) szülő tulajdonságai is megjelennek az utódban…

Kaktuszokból is találkozhatunk szép, színes, oltott példányokkal. Itt a nemes részek, melyek pirosak, vagy sárgák, leggyakrabban nem tartalmaznak klorofillt, tehát önmagukban életképtelenek lennének. Ám az alany ellátja őket vízzel és kész asszimilátumokkal, nekik pedig csak egy feladatuk van: szépnek lenni… Zöldségeket is szokás oltani: görög-, és sárgadinnyét, uborkát, paradicsomot, ritkábban paprikát, de tojásgyümölcsnél is jól működik a technológia. Ezek mind melegigényes növények. Az oltvány palántáknak a hideg és meleg tűrő képessége is sokkal jobb, így korábban ültethetők ki, aszálytűrőbbek, ami miatt hamarabb hoznak majd termést.

Az oltáshoz használt agresszívebb növekedésű alany gyökérzetének hatása miatt a palánták intenzívebben hasznosítják a talaj víz- és tápanyagkészletét, így nem csak a koraiság, hanem a termés mennyisége is fokozódik és minősége is javul a sajátgyökerűekhez képest.

A dinnye hajtását gyakran tökpalántába oltják, így a kiméra növény erősebb növekedésű, ellenállóbb, nagyobb terméshozamú lesz. Egy hátránya, hogy a nagy kézimunkaerő igény miatt egy oltott palánta akár 3-4-szer drágább, mint a sajátgyökerű.

Az oltás korlátai

Az oltvány áll tehát egy alanyból és egy nemes részből. Ritkán, de több nemes is lehet az oltványban, ilyen, amikor egy alanyra több nemest transzplantálnak, ezek azok a látványos fák, amelyek többfajta gyümölcsöt képesek teremni, természetesen egy fajon belül. Jó ötlet két különböző érési idejű almát ráoltani egy alanyra, hisz akkor egyik ágon korábban, másikon később terem majd.

Oltani lehet a növények pihenőidejében (ez a kézben oltás), de lehet akkor is, amikor a fák és a bokrok nedvkeringése megindul, de a rügyek még nem pattannak ki. Más időszakokban nem sok esély van a sikeres összenövesztésre. Csak a közeli rokonságban levő növények szövetei nőnek össze (amelyek kompatibilisek). Nem lehet például almát körtébe oltani, de lehet őszibarackot mandulaalanyra, vagy kajszit szilvába.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Optimista, realista borász

Koch Csaba nyerte el Az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától, ebből az alkalomból látogattuk meg a borotai pincészetben. Elhivatottságára jellemző, hogy a karantén idején is azonnal igent mondott az interjúra. Kérésére húsvétkor látogattuk meg, az időpont nem az ünnepnek szólt, és még a szőlőhöz sem volt köze, a főszerepet érdekes módon a körtefák játszották.

Betonszövetes virágtartó készítése

Látványos, egyszerűen elkészíthető virágedényeket alkothatunk egy nagyon ötletes módszerrel. A dolog lényege: betonhabarcsba áztatunk törölközőt, amit egy vödrön, vagy virágcserépen hagyunk megkötni a megfelelő forma elérése érdekében. És kész…

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Árnyak a kertben

Meleg nyarainkon sokszor hiányoljuk, ha a kertünkben nincs árnyék. Máskor viszont éppen az árnyékos részek adnak külön feladatot, hisz azok beültetésekor kissé más elveket kell követnünk. Egy kert akkor élhető igazán, ha a szórt árnyékú, a mélyárnyékú és a napsütötte részek egyensúlyban vannak. Jó tervezéssel, előrelátó gondolkodással ez könnyen megoldható.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

A fagy miatt gyenge gyümölcstermés és áremelkedés várható

Mintegy 500 ezer tonna lehet az idei gyümölcstermés az ültetvényeket ért fagykárok miatt a FruitVeB és az ÉKASZ (Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) előzetes termésbecslése szerint, miközben egy átlagos évben 800-900 ezer tonna gyümölcsöt szoktak betakarítani a gazdák - közölte Apáti Ferenc az MTI-vel.