Back to top

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a szabadba – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

Egy Farmerama-kert

Nálunk a családban két ember farmozik, az egyik a 75 éves édesanyám, aki 7-8 éve kezdte el építgetni birodalmát a Farmerama nevű játékkal. Ez ugyan nincs benne a gamerek által összeállított TOP10-ben, viszont magyarul beszél, szépen lassan, amúgy nyugdíjas módon is lehet vele haladni (sőt türelmetlen fiataloknak kifejezetten nem ajánlom), szép a grafikája, így igazán szép kerteket lehet kialakítani, ami például édesanyámnál kifejezetten fontos „termesztési szempont”. Sok más játékhoz hasonlóan itt is építkezni kell, vagyis először csak egy kis darab föld van felásva, aztán újabb és újabb területeket lehet feltörni és a végére ki lehet alakítani zöldségeskertet, gyümölcsöst, állattenyésztő udvart… Szóval nagyik, játékra fel, irány a Farmerama, a Big Farm vagy épp az ilyen típusú játékok non plusz ultrája, a Stardew Valley.

A műfaj jelenlegi legjobbja

Ebben a műfajban minden toplista tetején a Stardew-völgyben játszódó játék szerepel, amelynek

alapötlete, hogy a nagypapától öröklünk egy darab földet, néhány szerszámot és ott kell új életet kezdenünk.

A nyílt végű, vagyis akár évekig, évtizedekig játszható játékban virtuálisan egy egész életet leélhetünk: megtapasztalhatjuk a gazdálkodás és a kisvárosi élet minden gondját-baját, no meg örömét is. Szépen lassan először megtanulhatunk gazdálkodni, aztán fejleszthetjük is a farmunkat, no meg ismeretségeket köthetünk, akár meg is házasodhatunk és így tovább, míg a halál el nem választ. A játék PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS, Android platformokon játszható.

A lányom épp itt gombászik

Sokan azt gondolják, hogy nincs helye egy ilyen összeállításban a Minecraft-nak, de tévednek – és erről a saját lányom is meggyőzött. A Minecraft első látásra egyszerű építőjáték, a kockavilág ráadásul csúnyácska is. Viszont nagyon változatos világok építhetők benne, többek között farm is, ami azonban kicsit máshogy működik, mint a valóságban. A növénytermesztéshez először kell egy kocka víz, majd körülötte kapálhatunk föl bizonyos területet. Viszont gabonavetőmaghoz úgy juthatunk, ha fűkockákat törünk össze…

A crafting table és mellette a kész torta a kerti asztalon

Réka lányom elmagyarázta a tortasütést is: 3 db búzát beteszünk a 3x3-as crafting table alsó sorába. Középre beteszünk egy darab csirkétől „szerzett” tojást mellé mindkét oldalra cukrot teszünk, amit persze előbb cukornádból kraftoltunk. A táblázat felső sorába pedig 3 vödör tejet teszünk. És már kész is a torta. Tehát ide-oda cikázhatunk a szántóföld, a cukornádültetvény, a tehenek, a tyúkok és a saját „sütőnk” között, hogy elkészüljön a finomság. De legalább minden hozzávalót mi állítottunk elő. A sok rohangálás után pedig meg is érdemeljük azt a tortát.

Udvar az állatokkal

A Mincraft kockavilágát idézi a Staxtel, de ez a PC-s játék azoknak való, akik nem akarnak harcolni, menekülni, zombikkal csatázni, ahogy az a Minecraftban megszokott. A Staxtel egy békés kis világ, ahol építgethetjük a farmunkat olyan szépre, amilyenre csak megengedi ez a kockavilág. Szóval ajánlom a széplelkeknek. Azt mondják, a Staxtelből sok emberség is tanulható.

Aratás élethű grafikával

A legjobb farmos játékok között a Farming Simulator mindig előkelő helyen szerepel. Természetesen, hisz ez a játék kifejezetten a gazdálkodásról szól. Az eredeti játék 2008-ban jelent meg PC-re és játékkonzolra egyaránt, és azóta szinte évenként jön ki újabb verzió, ma már mobilra is. A 2019-es verzió a következő platformokon játszható: PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch.

A szimulátorjátékban egy farmot üzemeltetünk, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel, az árut eladhatjuk, amiből fejleszthetünk.

Azoknak, akik igazi farmgazdálkodási élményre vágynak, mindenképp ezt ajánlom.

A kertünk Portiában

A 2019-es esztendő legsikeresebb, új farmos játéka a My time at Portia. Itt is, mint a Stardew Valleyben örököljük a nagypapa régi üzletét, és azt kell újra a régi fényébe visszaállítanunk: növényeket kell nevelnünk, segíteni a városlakókon és állatokról kell gondoskodnunk. A farmgazdálkodás mellett ebben a játékban bányákat is felfedezhetünk, fesztiválokon vehetünk részt Portia városban, horgászhatunk, és vannak vicces minijátékok magán a nagy játékon belül. A játék gyönyörű 3D kidolgozású és a következő platformokon érhető el: PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch.

Gazdálkodjuk együtt!

Még egy játékról kell szót ejtenünk, ez pedig a Farm Together. A játék PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch konzolokon játszható, és ahogy a nevéből is látszik, végre nem egyedül kell gazdálkodni. Természetesen, mint általában a farmos játékoknál, itt is időbe telik, míg a vetemény megnő, újra meg lehet fejni a tehenet, vagy össze lehet gyűjteni a tojást. Viszont itt megvan az a lehetőség, ha nálunk épp nincs mit tenni, hogy átmehetünk a szomszéd gazdához vagy egy barátunkhoz, és ott folytathatjuk a munkát. Micsoda öröm!

A gamerek többé-kevésbé ezeket tartják a legjobb farmjátékoknak, de mindenki kedvére válogathat a kínálatból. Íme még néhány a toplistákról:

 • Hay Day
 • Story Of Seasons: Trio Of Towns
 • Voodoo Garden
 • Slime Rancher
 • Terraria
 • Don't Starve Together
 • Farmville 2: Country Escape
 • Graveyard Keeper
 • Autonauts
 • Township
 • Tiny Pixel Farm
 • Blocky Farm
 • Monster Farm
 • Fairy Farm
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

A szent íbisz rokona még fel-feltűnik

Közismert, hogy az íbiszek az ókori Egyiptom hitvilágában jelentős szerepet játszottak, de az már kevésbé ismert, hogy egyes fajaik napjainkban is nagymértékben terjeszkednek. Ilyen például a szent íbisz, melynek fogságból megszökött példányai Franciaországban ma már erős populációt alkotnak, míg közeli rokona, a batla nálunk már csak igazi ritkaságnak számít.

Az antwerpeni díszposta - Alakgalamb Flandriából

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben az azonos nevű tartomány székhelye. A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. Itt tenyésztették ki az antwerpeni postagalambot, amely fajta az antwerpeni díszpostafajta alapjának tekinthető.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.