0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Medveepe-kereskedelem dobhat mentőövet a koronavírus ellen?

A kínai Nemzet Egészségügyi Bizottság által publikált listában számos nyugati és hagyományos kínai orvoslási gyógymódot is közzétettek, melyek enyhíthetik, esetleg meggyógyíthatják a koronavírussal fertőzött betegeket. A Tan Re Qing (TRQ) névre hallgató, injekciós formában alkalmazható kínai gyógykezelési eljárás többféle állati szervet is tartalmaz.

Az injekció beadása után, a leírás szerint, enyhülnek a légzési nehézségek, különösen tüdőgyulladás és hörghurut esetén, ami a koronavírus esetében meggyőzőnek tűnik.

A probléma inkább azt jelentheti, hogy a szer egyebek mellett medveepét, kecskeszarv kivonatot és egyéb gyümölcsöket tartalmaz. Mindez a későbbiekben – amennyiben a módszer beválik – az állati testrészek kereskedelmére biztathatja akár egész Ázsiát.

Jelenleg is jelentős illegális medve- és medveepe-kereskedelem zajlik számos országban: a Fülöp-szigetek, Korea, Hond Kong, Oroszország, India, Pakisztán és Vietnam is mind az állati szervkereskedelem résztvevői.

Azonban a kínai medvefarmok külön kulcsszerepet játszanak a történetben, ugyanis itt legálisan távolítják el az epét a medvék hasából.

Kínában hivatalosan 68 medvefarmot működtetnek, megközelítőleg 10 000 állattal. Az epe kivonására csak 3 évnél idősebb és 100 kilogramm feletti medvék alkalmasak. Az eljárás során a ketrecbe zárt medvék hasán metszés végeznek, amelybe egy 8 centiméteres csövet helyeznek, ezen keresztül 100 milliliter epét szívnak ki, majd a csövet eltávolítják és fertőtlenítik a sebet.

Az epe a 8. század óta része a hagyományos kínai orvoslásnak.

A barnamedvék és az örvös medvék epeváladéka nagy mennyiségben tartalmazza az urzodezoxikólsavat, amelyet a gyógyszeripar már évtizedek óta állít elő szintetikus úton, és hatékony oldószere az epekőnek, de egyéb májbetegségek is gyógyíthatók vele.

Ha a kínai gyógymód valóban beválik, főhet a feje az állatvédőknek, hogy az emberi élet vagy a medvék kínjai élveznek prioritást a kőbe vésett elveikben.

A National Geographic cikke alapján a WHO szerint egyelőre semmilyen orvosság nincs a COVID-19 ellen. Clifford Steer, a minneapolisi Minnesota Egyetem professzora az urzodezoxikólsav jótékony gyógyászati hatásait tanulmányozta, és semmi olyan bizonyítékot nem ismer, ami alapján a medveepe a koronavírus ellen bármiben is hatékony volna. Azonban azt is elmondta, hogy e sav annyiban különbözik más epesavaktól, hogy segíthet a sejtek életben tartásában, mivel csökkenti a gyulladásos tüneteket, így a koronavírus kiváltotta túlzott immunválasz enyhítésében is szerepet játszhat.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/National Geographic