Back to top

Venne helyi termelői élelmiszert találkozásmentes vásárlással?

Felértékelődtek a bevásárló közösségek a koronavírus járvány idején. Egyre többen keresik a kevés kézen átment, helyben, kistermelők által előállított élelmiszereket és háztartási cikkeket.

Ezen közösségek alapítói háztáji termelés és a helyi élelmiszer fogyasztásának elkötelezettjei, akik számos esetben önkéntesekkel, vagy néhány szintén e területhez kapcsolódó munkatárssal szervezik meg a termékek megrendelésének folyamatát, átvételét, vagy éppen házhoz szállítását.

Két és félszeresére növekedett Budapesten a Szatyorbolt forgalma - mondta el Kármán Erika az országban elsőként, tizenhárom évvel ezelőtt szerveződött bevásárló közösség koordinátora.

Az általuk nyolc  éve működtetett Szatyorboltban nem csak a megrendelt árucikket lehet átvenni, hanem boltként is működik. Kistermelők élelmiszereit pékárut, tojást, zöldséget, húst, befőtteket, italokat, kozmetikumokat és tisztítószereket is lehet vásárolni.

Szatyorbolt
Jelenleg az üzletben egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat. Az eladóknak és azoknak, akik a megrendelt árukat összekészítik a szájmaszk és a kesztyű viselése kötelező.

A házhozszállítás rendszerét pedig találkozásmentessé tették. A vásárlók neten fizetnek, míg a szállítók az ajtó elé helyezik el az árut.

Kármán Erika elmondta van hat átvevőpontjuk is, ahová a vásárlók mehetnek el a rendelésükért. Jelenleg ebből most négy tud működni. Néhányat azért kellett bezárni mert olyan fő profilja volt az üzleteknek, amelyekre most a járvány idején nincs feltétlen szükség.

Néhány új termelő is jelentkezett az árujával, ám őket most nem tudják fogadni, mert a "Szatyor" szisztémája szerint csak olyan termelőket fogadnak be, akikhez ellátogattak és a termékeik minőségét leellenőrizték. Erre pedig most a megnövekedett forgalom és házhozszállítási igény mellett nincs a szervezőknek kapacitása.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.

Együnk fenyőt

A lucfenyő étkezési felhasználása érthető okokból a fenyvesekben gazdag területeken terjedt el, így például Erdélyben. Étkezési célra a zsenge, még világoszöld hajtásait gyűjtsük a lucfenyőnek, aminek a mostanában van itt az ideje.

Közép-Európában már 6 ezer éve sörözünk

Egy gabonafélék kimutatására kifejlesztett eljárás alapján már a neolitikumban, 6 ezer évvel ezelőtt sört készítettek Közép-Európában az itt élők.

A román mezőgazdaság a koronavírus-járvány árnyékában

Felkészületlenül érte a romániai hatóságokat a koronavírus-járvány kirobbanása és terjedése. A második világháború óta nem volt precedens arra, hogy katonai rendeletekkel kormányozzák az országot, így az egészségügyi intézkedések mellett – érthetően – más téren is összevisszaság alakult ki. A járvány és következményei a mezőgazdaságot is érintették.

COVID-vakcinát termelő paradicsom

Egy mexikói egyetem kutatócsoportja bioinformatikai és számítógépes géntechnológiai eszközökkel keres paradicsomban expresszálható, vakcinaként alkalmazható antigéneket, ilyen növények fogyasztása ugyanis immunitást adna a koronavírus ellen.

Tízezer tonnánál is több műanyagot kell jövőre helyettesíteni a csomagolószakma érdekképviselete szerint - frissítve

Éves szinten több mint tízezer tonnányi terméket érinthet az egyszer használatos műanyagok küszöbön álló magyarországi tilalma - hívta fel a figyelmet a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) kedden. Frissítés: Az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslatot visszavonták.

A koronavírus-járvány lendületet ad a bioélelmiszereknek

A járvány ideje alatt a kiskereskedők világszerte jelentős növekedést tapasztaltak a bioélelmiszerek eladásában. Az Ecovia Intelligence piackutató előrejelzése alapján ez a tendencia az elkövetkezendő években is folytatódni fog.

Nagy István: a magyar termékek vásárlása a magyar gazdaságot erősíti

A magyar termékek vásárlása a magyar gazdaságot erősíti, magyar munkahelyeket véd meg, és sok ezer magyar család megélhetését biztosítja - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn Lajosmizsén, a termeloikosar.hu weboldal elindulása kapcsán.